10-20 λεπτά: Το λεγόμενο power nap είναι ιδανικό για να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας και να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep υπέδειξε ότι ένας σύντομος ύπνος διάρκειας μόλις 10 λεπτών προσφέρει άμεση βελτίωση ως προς το αίσθημα υπνηλίας και κόπωσης, τα επίπεδα ενέργειας και τις πνευματικές επιδόσεις. Ένας ύπνος διάρκειας 20 λεπτών οδηγεί σε βελτιώσεις σε διάστημα 35 λεπτών αφού ξυπνήσετε, με τις θετικές επιδράσεις να διαρκούν έως και 125 λεπτά.
30 λεπτά: Σε διάστημα μισής ώρας φτάνουμε στο στάδιο 2 του ύπνου. Από το σημείο αυτό και έπειτα περνάμε σε βαθύ ύπνο, οπότε διακόπτοντας τον ύπνο στο ορόσημο των 30 λεπτών θα αποφύγετε την πνευματική σύγχυση και επίσης δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στον ύπνο τη νύχτα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism έδειξε ότι ο μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος που διαρκεί έως και 30 λεπτά μπορεί να αντιστρέψει τον αντίκτυπο μιας νύχτας κακού ύπνου στο ορμονικό σύστημα.
60 λεπτά: Ο ύπνος που διαρκεί μία έως μιάμιση ώρα συνοδεύεται συχνά από αδράνεια ύπνου (sleep inertia), ένα αίσθημα που θυμίζει το hangover και επιμένει για περίπου μιάμιση ώρα αφού ξυπνήσουμε. Ωστόσο, εάν κοιμηθείτε για 60 λεπτά (αφού συνέλθετε) θα νιώσετε ανανεωμένοι και πολύ ξεκούραστοι. Ο ύπνος που διαρκεί μία ώρα θα σας βοηθήσει να απομνημονεύσετε περισσότερες πληροφορίες και θα τονώσει την εγρήγορσή σας έως και για 10 ώρες, επομένως είναι ιδανικός εάν σας περιμένει μεγάλος φόρτος υποχρεώσεων ή κάποια απαιτητική πνευματική εργασία από το απόγευμα και μετά.
90 λεπτά: Ο ύπνος που διαρκεί μιάμιση ώρα καλύπτει όλα τα στάδια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM) και του σταδίου αργών κυμάτων. Τα βαθύτερα στάδια του ύπνου βοηθούν να «καθαρίσει» το μυαλό, να βελτιωθεί η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών και να αποκατασταθεί τυχόν έλλειψη ύπνου. Όταν ο ύπνος περιλαμβάνει έναν πλήρη κύκλο όλων των σταδίων δεν συνεπάγεται αξιοσημείωτη αδράνεια ύπνου, όμως δεν πρέπει να υποκαθιστά τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.