Εξόφληση 1ης και 2ης δόσης
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση μέχρι τέλος Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, αφού αποσαφηνιστεί εάν θα δοθεί ή όχι ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Με βάση τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω μείωσης στο εισόδημά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, τα οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη κι από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα.
Παράλληλα, εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν το φόρο αυτό σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, και μέχρι 24 κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον τα ποσά που θα χρεωθούν υπερβαίνουν κατά πολύ τα 180 ευρώ. Ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ χαμηλότερα, ίσα ή λίγο υψηλότερα των 180 ευρώ δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 6 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση», καθώς αυτή προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.
O φετινός φόρος
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και την ίδια έκπτωση. Ειδικότερα, θα υπάρξει έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος προκύπτει από τις κλίμακες και τους συντελεστές που προβλέπονται.
Συγκεκριμένα:
- Έκπτωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
- Έκπτωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ – 70.000 ευρώ
- Έκπτωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ – 80.000 ευρώ
- Έκπτωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ – 1.000.000 ευρώ
- Έκπτωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση
Όπως προβλέπει ο νόμος, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι, μεταξύ άλλων, κατά το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.
Οι φορολογούμενοι που αναμένεται να μην πληρώσουν επειδή είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή είχαν κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους, θα είναι περίπου 700.000.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, εφόσον -μεταξύ άλλων- το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι μέχρι τα 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Διορθώσεις Ε9
Μέχρι αύριο στις 11 το πρωί μπορούν όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν διορθώσεις να σπεύσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταβολές. Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις είναι τα εξής:
Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου
Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
Αδίκως πανηγυρίζει η κυβέρνηση καθώς κωφεύει στο πάγιο λαικό αίτημα κατάργησης του ΕΝΦΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή