Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φτιάχνουμε βελούδινη Μελιτζανοσαλάτα Baba Ghanoush

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς

Ανάλογα την περίσταση, το συγκεκριμένο ορεκτικό μπορεί να σταθεί σε ένα γεύμα με μεζέδες, μέσα σε ένα σπιτικό σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή σε μια μπρουσκέτα με ψητά λαχανικά. Παραδοσιακά, οι Άραβες τρώνε τη μελιτζανοσαλάτα μαζί με αραβική πίτα για πρωινό. Στα αραβικά, το baba ghanoush σημαίνει «χαϊδεμένος μπαμπάς» και βασίζεται στην ιστορία μιας Συριανής κόρης και της φροντίδας που πρόσφερε στον ηλικιωμένο πατέρα της. Ο τελευταίος, δεν μπορούσε να μασήσει την τροφή του και η κόρη του ήταν αναγκασμένη να αλέθει όλες τις τροφές. Ένα από τα λαχανικά που πολτοποίησε ήταν η μελιτζάνα, με την προσθήκη ελαιόλαδου και χυμού λεμονιού και, αυτή η παρασκευή θεωρείται πως είναι ο πρόδρομος του δημοφιλούς, πλέον, baba ghanoush.

Πιστεύεται ότι το baba ghanoush πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από τους Άραβες ή τους Τούρκους.

Θέλετε και εσείς να φτιάξετε Μελιτζανοσαλάτα Baba Ghanoush; Ο σεφ του veriotis.gr σας δείχνει τι θα χρειαστείτε για να την απολαύστε στο πιάτο σας. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά

4 μέτριες μελιτζάνες (φλάσκες)
3 κ.σ. ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδου
100 ml περίπου ελαιόλαδο
χυμός από 2 φρέσκα λεμόνια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 180°C. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.

Τις ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45΄ (ή ώσπου να μαλακώσουν). Για πιο έντονο άρωμα, ψήνουμε στη σχάρα κ ακόμη καλύτερα σε κάρβουνο.

Παράλληλα, καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε. Στύβουμε και τα δύο φρέσκα λεμόνια.

Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο. Τις βάζουμε σε μια σακούλα για λίγη ώρα να ιδρώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.

Τις χοντροκόβουμε με μαχαίρι και μεταφέρουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και με ένα πιρούνι λιώνουμε τις μελιτζάνες.

Στη συνέχεια προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

Αν θέλουμε προσθέτουμε φιστίκι Αιγίνης, κουκουνάρι, καρύδια… λίγο τσίλι ή λίγο κόλιανδρο.

3 σχόλια:

  1. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά?? Να μας προτείνετε μουσουλμανικά φαγητά???? Πατε να μας περάσετε με ύπουλο και μοχθηρό τρόπο τον Μασονικά τρόπο ζωής.. Να επέμβει άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσαίωνας και ρατσισμός!!! Είναι μια απλή μελιτζανοσαλάτα.

      Διαγραφή
  2. Μ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...Π.Χ ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ ΚΑΙ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΔΕΝ ΕΦΑΓΕΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ