Με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, από τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρη Πυρινό, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και εμπνευστή του Σχολείου Σκηνοθεσίας Γιάννη Παρασκευόπουλο και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίδου.
«Στόχος του ΔΗΠΕΘΕ είναι, το Σχολείο Σκηνοθεσίας που άρχισε επιτυχώς, να καθιερωθεί και να θεσμοθετηθεί, ώστε κάθε χρόνο η Ημαθία να γίνεται τόπος συνάντησης και συζήτησης για την θεατρική τέχνη γενικότερα. Συγχρόνως, να συμβάλλει στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων της περιοχής και κατ' επέκταση στην αναζωογόνηση του τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Πυρινός.
Το πρόγραμμα του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας έχει διανθιστεί τόσο πολύ, που συμπεριλαμβάνει ένα πεδίο ικανοτήτων, δεξιοτήτων, ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής και ανάδειξη όλων των τοποσήμων της Βέροιας και Νάουσας. Αναβαθμίζει και αναδεικνύει την περιοχή, καθώς οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλους χώρους. Εμείς ως δήμος Νάουσας θα είμαστε αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕ και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί», ανέφερε η Δώρα Μπαλτατζίδου.
«Εφόδιο και εργαλείο» χαρακτήρισε το Σχολείο Σκηνοθεσίας για το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Εφόδιο γιατί προσφέρει δημιουργούς οι οποίοι κάποια στιγμή μπορεί να εργαστούν, να παράξουν έργο, να δώσουν μια πνοή για να μπορέσει το ΔΗΠΕΘΕ να πάει παρακάτω. Εργαλείο γιατί μέσα από το Σχολείο Σκηνοθεσίας μπορούμε να δοκιμαστούμε σε διάφορες φόρμες. Φέτος δουλεύουμε σε μεγάλο βαθμό την εξωστρέφεια του ΔΗΠΕΘΕ, με στόχο να δούμε πώς μπορούμε να υπάρξουμε μέσα στην πόλη. Πώς η παράσταση ή το δρώμενο επικοινωνεί με τον θεατή, χωρίς να τον περιμένει να έρθει αλλά πηγαίνοντας η παράσταση στον θεατή», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, εξηγώντας πως αυτό θα είναι το κεντρικό πεδίο έρευνας του φετινού Σχολείου Σκηνοθεσίας.
«Είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές και αυτό είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του ΔΗΠΕΘΕ. Επιπλέον, κάποιοι από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα είναι οι κεντρικοί δάσκαλοι και παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά που θα προστίθενται και νέοι δάσκαλοι. Η συμμετοχή τους και η πίστη τους στη διοργάνωση δίνει μια άλλη δυναμική στο Σχολείο Σκηνοθεσίας και μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας στη Σχολή του Αριστοτέλη - 2500 χρόνια μετά
Το Σχολείο Σκηνοθεσίας είναι ένα Εργαστήριο Θεατρικής έρευνας, που εγκαινίασε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας το καλοκαίρι του 2020. Οι νέοι δημιουργοί της τέχνης του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις, masterclasses και παραστάσεις. Να συναντηθούν και να μοιραστούν με τους δάσκαλους τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες και ειδικότερα να ερευνήσουν την πολύ ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα στο σύμπαν του θεάτρου.
Το Σχολείο Σκηνοθεσίας επιστρέφει για 2η χρονιά, να μας θυμίσει τη δύναμη του θεάτρου, τη σημασία της επανεκκίνησης, την αξία της συνάντησης. Στόχος του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας είναι να διευρυνθεί, ώστε να λειτουργήσουν δύο κύκλοι, παλαιών (Β' κύκλος) και νέων (Α' κύκλος) σπουδαστών και να δημιουργηθούν παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν στο κοινό. Το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας θα εστιάσει σε δύο κεντρικά ζητήματα: Στον κώδικα δεοντολογίας και στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας.
Οι μαθητές του πρώτου κύκλου (οι νέοι μαθητές) θα διδαχτούν τις βασικές αρχές και τη μέθοδο εργασίας των δασκάλων τους, βιωματικά εργαστήρια υποκριτικής, θα πάρουν μέρος στα masterclasses και θα παρακολουθήσουν προβολές παραστάσεων από κοινού με τους μαθητές του δευτέρου κύκλου. Επίσης θα συνεργαστούν με τους μαθητές του δεύτερου κύκλου ώστε να συμμετέχουν ως ηθοποιοί στις παραστάσεις που θα σκηνοθετήσουν.
Οι μαθητές του δευτέρου κύκλου (οι μαθητές του 1ου Σχολείου Σκηνοθεσίας) θα συνεχίσουν τη δουλειά τους σε πρακτική βάση με τους δάσκαλους - σκηνοθέτες, που τους δίδαξαν στο 1ο Σχολείο Σκηνοθεσίας. Στόχος τους θα είναι η δημιουργία παραστάσεων σύντομης διαρκείας, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα παρουσιαστούν στις γειτονιές της Βέροιας, της Νάουσας, σε αρχαιολογικούς χώρους, στο φράγμα του Αλιάκμονα αλλά και σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου. Πρόθεση μας είναι όχι μόνο η έρευνα των νέων μορφών της τέχνης του θεάτρου αλλά και επικοινωνία τους με το κοινό.
Οι συμμετέχοντες θα είναι συνολικά 50 νέοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, στους οποίους θα παρέχετε δωρεάν εκπαίδευση, διαμονή και μετακίνηση στους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων.
Διοργάνωση: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας
Υπουργείο Πολιτισμού - Δήμος Νάουσας - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Διάρκεια: 29 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2021.
Διδάσκουν: Γιάννης Λεοντάρης, Δημήτρης Καραντζάς, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Τάρλοου, Γεωργία Μαυραγάννη, Γιώργος Νανούρης.
Masterclasses: Βασίλης Μυριανθόπουλος, Σάββας Πατσαλίδης, Αμαλία Κοντογιάννη, Ομάδας «Εν Δυνάμει», κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία - Ελένη Δημοπούλου και Ελένη Ευθυμίου, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Εργαστήριο Υποκριτικής: Κώστας Φιλίππογλου
Χώρος μαθημάτων:
- Νυμφαίο της Μίεζας και Αρχαίο Θέατρο - Γυμνάσιο
- Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας
- Φράγμα Αλιάκμονα
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας
- Αποθήκες ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στο Σιδηροδρομικό Σταθμό
Τουλάχιστον ντροπιαστικό για την αισθητική μας να εμφανίζεται σε συνέντευξη τύπου έτσι ενδεδυμένος ο διευθυντής του θεάτρου...Μας υποτιμάει και το δείχνει...Πώς το επιτρέπεται αλήθεια???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανα εργο δεν ειδαμε δασκαλε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή