Το 23ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ξεκίνησε με μια εκδρομή στη Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.
Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ξεκίνησε το συνέδριο, με το καλωσόρισμα των νέων από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι εισηγήσεις των νεολαίων-ομιλητών.
«Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί ιστορικό γεγονός. Από την Παναγία Σουμελά το μήνυμα είναι ένα: Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». Σαφές και αιχμηρό για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή το 23ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που άρχισε το πρωί του Σαββάτου, το οποίο μετέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σέβεται βαθιά την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, ενώ για το Συναπάντημα είπε ότι αποτελεί πλέον θεσμό «με πολύ βαθιές ρίζες, τόσο βαθιές όσο και η ιστορία μας. Διεξάγεται με συνέπεια και υπευθυνότητα. Η ελπίδα μας και το αύριο είστε εσείς».
Από την πλευρά του ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, αφού μετεφερε το χαιρετισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για το Συναπάντημα, είπε, μεταξύ άλλων, «Είμαστε Πόντιοι και είμαστε ισχυρή ράτσα. Με το πείσμα μας καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Ο ίδιος σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» και ζήτησε να γίνει ειδική επιτροπή γι’αυτό στη Βουλή.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, αφού μετέφερε το μήνυμα του αρχηγού του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, μίλησε για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των Ποντίων, σημειώνοντας ότι «Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του ποντιακού κινήματος». Παράλληλα, ζήτησε «να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική προσφορά των Ποντίων όλων των γενεών».
Ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε από την πλευρά του, ότι αισθάνεται υποχρέωση και χαρά που βρίσκεται στο Συναπάντημα, αλλά ταυτόχρονα και το βάρος της ευθύνης, για να βοηθήσει, όπου μπορεί.
«Στην ψυχή σας η αγάπη για τον Πόντο»
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο οποίος, απευθυνόμενος στη νεολαία, σημείωσε ότι «έχετε στην ψυχή σας την αγάπη για τον Πόντο». Υπογράμμισε πως παρά την πανδημία του κορονοϊού, το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά πήρε την απόφαση να διοργανώσει και φέτος το Συναπάντημα, σε μία χρονιά που η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, έδωσε τα συγχαρητήριά του στους νεολαίους που πήραν τη σκυτάλη και συνεχίζουν επάξια, αλλά και για το γεγονός ότι διοργανώνουν το Συναπάντημα, τηρώντας και φέτος όλα τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος, Στεφανία Τανιμανίδου (αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Χαράλαμπος Φανιάδης, οι οποίοι, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρουσίασαν τους αγώνες των κατοίκων της Ηρωικής Πόλης Νάουσας κατά την Επανάσταση.
Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γιώργος Τανιμανίδης και με την ιδιότητά του ως γιατρού, ενημέρωσε τους νεολαίους για την πανδημία του κορονοιού και για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των νεολαίων για το ζήτημα.
Η δεύτερη μέρα του Συναπαντήματος, Κυριακή 18 Ιουλίου, θα ξεκινήσει με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και στις προτομές των κτητόρων και πρωτεργατών του ιδρύματος.
Μετά το πρωινό οι νεολαίοι θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου θα εγκριθεί το ψήφισμα και θα δοθούν οι τιμητικές διακρίσεις και αναμνηστικά.
Το 23ο Συναπάντημα θα ολοκληρωθεί με την αναμνηστική φωτογραφία, τον αποχαιρετιστήριο χορό, το γεύμα και τη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του 24ου Συναπαντήματος για το 2022.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με το Συναπάντημα θα λειτουργεί στο «Μελισσανίδειον Μέλαθρον» Διαδημοτική Έκθεση των βιβλιοθηκών της Μακεδονίας, με θέμα «Οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην τοπική ιστορία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.