«Ήμουν στην Κουμουνδούρου σε κάποιο γραφείο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. "Μισό λεπτό να σας συνδέσω με τον κ. υπουργό", μου είπε η γραμματέας. Προς στιγμήν χάθηκα, νόμιζα ότι έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», παραδέχθηκε.
Όταν του μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον αναγνώρισε από τη φωνή του. «Μου είπε "ξέχασε όσα είπαμε, φύγε από τη Θεσσαλονίκη και έλα να μιλήσουμε για τη φαρμακευτική κάνναβη". "Δεν είμαι στη Θεσσαλονίκη, εδώ είμαι", του απάντησα. Ενημέρωσα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και πήγα στο γραφείο του. Εκεί μιλήσαμε για το project. Ηταν ευγενής», είπε ο Νίκος Καρανίκας. Οπως τόνισε, δεν κάνουν παρέα με τον Αδ. Γεωργιάδη, μιλούν πολιτικά στις συναντήσεις τους. Ωστόσο, όπως είπε για τον υπουργό Ανάπτυξης, «είναι ένας άνθρωπος που παραδέχθηκε το λάθος του, ζήτησε συγγνώμη. Αφού είχε σκοπό να προχωρήσει ένα θέμα για το οποίο χάσαμε δυόμισι χρόνια, είπα ας προχωρήσουμε». Όπως παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ο Νίκος Καρανίκας άλλαξε άποψη για τη δημόσια εικόνα του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς μίλησε με ανθρώπους που είχαν μελετήσει το εν λόγω θέμα.
Ερωτηθείς για την κίνηση να αναγνωρίσει στη Βουλή ο Αδ. Γεωργιάδης τον ρόλο του, ενώ θα μπορούσε να μην το κάνει, απάντησε ότι δεν είναι βέβαιος, καθώς πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο project και ελάχιστοι έχουν τη γνώση στη χώρα μας.
«Κάνει καλό η κάνναβη, αλλά με μέτρο»
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική κάνναβη, ο Ν. Καρανίκας είπε ότι κάνει καλό σε μια σειρά περιπτώσεων, όπως και για την ίδια την κάνναβη, αρκεί να λαμβάνεται με μέτρο. Τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησής της, αντιπαραβάλλοντας ως επιχείρημα ότι σε ορισμένες χώρες είναι παράνομη και η δημοκρατία, «άρα θα προσπαθήσουμε να την επιβάλουμε». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι δεν μπορεί να συγκρίνει τη δημοκρατία με την κάνναβη, απάντησε «γιατί, υπάρχει κάποιος κώδικας που το απαγορεύει;». Πρόσθεσε ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό με την έννοια της ηρωίνης, της κοκαΐνης ή του αλκοόλ. Υπεραμύνθηκε της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, είπε ότι το κράτος πρέπει να μιλήσει σοβαρά με τους εξαρτημένους ανθρώπους και η ηρωίνη πρέπει να περάσει στα νοσοκομεία. «Είναι άρρωστοι όσοι παίρνουν ηρωίνη», είπε.
Ως προς την κοκαΐνη, επισήμανε ότι είναι χημική ουσία που δημιουργεί ψυχολογικές εξαρτήσεις και πρέπει να χορηγείται με χαρτί γιατρού, «πρέπει να πηγαίνει στο φαρμακείο να την πάρει, αντί να πηγαίνει στον ντίλερ της γειτονιάς του».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν στα νεανικά του χρόνια δοκίμασε σκληρά ναρκωτικά, απαντά θετικά, λέγοντας: «Ναι, έχω εμπειρία, έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα, εις γνώσιν μου όμως. Από τα 14 είμαι στρατευμένος στην Αριστερά. Ο,τι έκανα ήταν σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, και για την εμπειρία, για να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό. Γνώριζα επιστημονικά ότι δεν είναι αυτό που λένε. Σαν παρέα, μαζί με άλλα παιδιά, οργανωμένα στην Αριστερά, το συζητήσαμε και το κάναμε με επιστημονικό τρόπο. Ερευνήσαμε πώς να το κάνεις με δοσολογία που να μη σε σκοτώνει, με ποιον τρόπο ώστε να μην είναι επώδυνος κ.λπ. Δεν το χαρήκαμε. Η κόκα δεν μου άρεσε, το είπα και στα παιδιά, μπορεί να ήταν μάπα και αυτό που πήρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να την πάρει κάποιος, καλύτερα να πάρουμε βασιλικό πολτό. Ούτε η ηρωίνη, που είναι οπιούχο, μου άρεσε. Αυτές οι ουσίες δεν σε κάνουν να είσαι ο εαυτός σου. Τι καλύτερο από το να είσαι ο εαυτός σου;» είπε ο Ν. Καρανίκας.
Για την κάνναβη είπε ότι «έχει ευφορική ιδιότητα, δεν σε βγάζει από τις δυνάμεις σου, είσαι στα όριά σου. Αλλη σε βυθίζει και άλλη σε ανεβάζει. Πώς λέμε να πιώ λίγο κρασάκι για να πάρω θάρρος», για να προσθέσει κάνοντας παραλληλισμό με τον Αριστοφάνη, ότι το χιούμορ του αρχαίου κωμωδιογράφου είναι σαν την κάνναβη.
Ο Ν. Καρανίκας αναφέρθηκε και στην περίοδο που ήταν αντιρρησίας συνείδησης και είχε φυλακιστεί επί 4 μήνες, γεγονός που πυροδότησε τη νομοθέτηση της επιλογής των αντιρρησιών συνείδησης. Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση πολέμου τάσσεται υπέρ της στράτευσης, απάντησε ότι πρέπει να γίνει συνειδητά -επικαλούμενος τις αριστερές του καταβολές από το ΚΚΕ- και πως ο ίδιος σε μια τέτοια περίπτωση θα βοηθήσει στα μετόπισθεν. «Ιδεολογικά είμαι Αριστερός και θα πολεμήσω με πατριωτισμό με τον δικό μου τρόπο. Δεν επιτρέπω να βάλει κανείς χέρι στην πατρίδα μου, αλλά πατρίδα μου είναι και τα βουνά και οι θάλασσες και τα ποτάμια και οι λίμνες, τα οποία τα αφήνουμε να καταστρέφονται».
Όταν ανακάλυψα τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Νίκος Καρανίκας υποστήριξε ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν «σκάουτινγκ» και ανακάλυψαν τον «ανθό της νεολαίας» του Συνασπισμού, ανάμεσά τους και τον Αλέξη Τσίπρα.
«Μαζί με άλλα στελέχη της Αριστεράς, κόντρα στη βούληση της -τότε- προέδρου του Συνασπισμού, Μαρίας Δαμανάκη, ιδρύσαμε τη Νεολαία του κόμματος», είπε.
Χαρακτήρισε τον Τσίπρα τολμηρό, καθώς δεν φοβήθηκε να γίνει φίλος του, παρότι είχε ιδέες που προκαλούσαν αντιδράσεις, όπως για τα ναρκωτικά ή για την άρνηση στράτευσης.
«Ο Τσίπρας είναι ηγέτης της Αριστεράς, φίλος μου και δημοκράτης. Δεν θα ξαναβρούμε άνθρωπο σαν τον Αλέξη», σημείωσε. «Πήρε το βάρος να με διορίσει σε μια υψηλή θέση, άκουσε χυδαιότητες και με υπερασπίστηκε ονομαστικά στη Βουλή», συμπλήρωσε.
Η συγκυβέρνηση με Καμμένο
Ο Ν. Καρανίκας αναφέρθηκε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Θα ήμασταν κυβέρνηση πανίσχυρη αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτοδυναμία και 160 βουλευτές. Ο Καμμένος μια χαρά ήταν, παρ' όλα αυτά έπρεπε να πάω με τον Καμμένο» σημείωσε, και αποκάλυψε ότι εάν δεν υπήρχε η συντηρητική γραμμή που ακολουθούσε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, το νομοσχέδιο για την κάνναβη θα είχε περάσει από το 2018.
Μίλησε για αυταπάτες στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί ο Τσίπρας να έδωσε την εικόνα ότι σκίζουμε τα μνημόνια, αλλά τον συμβολισμό δεν τον βλέπει κανείς. Δεν σκίσαμε τα μνημόνια ως πράξη, αλλά υπογράψαμε ένα άλλο μνημόνιο που ακύρωνε τα υπόλοιπα», υποστήριξε.
«Η Αριστερά δεν ήθελε να κυβερνήσει»
Ο Ν. Καρανίκας είπε ότι «η Αριστερά δεν ήθελε να κυβερνήσει, αλλά μεγαλούργησε όποτε έβαλε το χέρι της στην εξουσία, μία φορά με το ΕΑΜ και μία με τον Τσίπρα».
Για το πώς έγινε σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, είπε ότι τον κρατούσε στη Θεσσαλονίκη -όπου δούλευε ως σερβιτόρος σε μπαρ- η ασθένεια της μητέρας του. Μετά τον θάνατό της, βρέθηκε στις Βρυξέλλες τυχαία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Τότε μου είπε: "Νίκο, η μαμά πέθανε, δεν μπορείς να αποφεύγεις κάποια πράγματα, κανόνισε να κατέβεις στην Αθήνα"», περιέγραψε.
Όπως υποστήριξε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψωνίστηκαν ως κυβερνητικά στελέχη -τουλάχιστον αυτά με τα οποία έκανε παρέα. «Ο Τσίπρας δεν ψωνίστηκε, ο Τζανακόπουλος δεν ψωνίστηκε, ο Παππάς το ίδιο». Συμπλήρωσε πως τα στελέχη της Αριστεράς «δεν το έχουν με την πολυτέλεια».
Όπως είπε, ως πρωθυπουργικός σύμβουλος έπαιρνε 1.200 ευρώ, προσθέτοντας ότι ως σερβιτόρος έβγαζε περισσότερα χρήματα. «Με την αδελφή μου συμφωνήσαμε ότι μπαίνουμε και μέσα», είπε χαρακτηριστικά.
Επέμεινε στην άποψη ότι «η καριέρα είναι χολέρα», παρά το ότι είχε προκληθεί σάλος όταν την είχε πρωτοαναφέρει, υποστηρίζοντας ότι είναι άλλο η σταδιοδρομία και η πρόοδος και άλλο η καριέρα.
Υπεραμύνθηκε όλων των αναρτήσεων που είχε κάνει κατά καιρούς και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, όπως οι Δίδυμοι Πύργοι της Ν. Υόρκης το 2001 ή, πιο πρόσφατα, η απειλή διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ όσων αμφισβητούν τον Τσίπρα, ενώ παραδέχθηκε ότι στα social media παρασύρθηκε και έβγαζε «καφρίλα», γι' αυτό και τα κόβει σιγά σιγά, πλην του instagram, όπου ανεβάζει σκίτσα ζωγραφικής.
Είπε επίσης ότι θέλει να γίνει άνθρωπος της αγοράς, όπου αρχίζει και δραστηριοποιείται, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει χρήματα, όπως υποστήριξε.
Δείτε όλη τη συνέντευξη του Νίκου Καρανίκα:
Συνεργασία με εθνίκι ρε; Για ποιό λόγο; Φράγκα; Καριέρα; Επιχειρήσεις; Πσυχούλα μου.Ομορφιά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή