Τα στοιχεία αυτά με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια, ως και το 2100, περιλαμβάνει το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που εκπονήθηκε από την εταιρεία EnvironPlan σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, Αντώνη Σιακαλή, οι προβλέψεις που έγιναν, βασίστηκαν σε συγκεκριμένα μοντέλα από διεθνείς μετεωρολογικούς και κλιματικούς οργανισμούς και από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών στην Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό υπολογίστηκε η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή ποιες περιοχές είναι τρωτές, βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παράλληλα προτάθηκαν μέτρα και δράσεις για κάθε περίπτωση.
Η ανάλυση ξηρασίας
Πιο συγκεκριμένα η ανάλυση της ξηρασίας, που βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στον δείκτη των συνεχόμενων ημερών χωρίς βροχόπτωση, έδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι Αριστοτέλη, Πύδνας - Κολινδρού, Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα, Αλεξάνδρειας, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Πολυγύρου, Κατερίνης, Βόλβης, Βισαλτίας, Κιλκίς και Νεάπολης - Συκεών.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα των κλιματικών προσομοιώσεων δείχνουν για τις επόμενες δεκαετίες, άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι Δήμοι στους οποίους προβλέπεται να υπάρξει η μεγαλύτερη άνοδος μέσης θερμοκρασίας είναι οι Δήμοι Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Σιντικής, Νέας Ζίχνης, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Λαγκαδά, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Κορδελιού - Ευόσμου, Αλμωπίας, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Αμφίπολης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ηράκλειας, Αλεξάνδρειας και Παιονίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Σιακαλής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «για τον συγκεκριμένο δείκτη οι περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό είχαν μεγαλύτερο συντελεστή ευαισθησίας».
Τροπικές νύχτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες η αύξηση του αριθμού ημερών με θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους είκοσι βαθμούς Κελσίου. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ σε επίπεδο δήμου, η μεγαλύτερη μεταβολή τροπικών νυκτών θα παρουσιαστεί στους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Αλεξάνδρειας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Βισαλτίας, Θεσσαλονίκης, Πύδνας - Κολινδρού, Θέρμης, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Κασσάνδρας, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας - Χορτιάτη.
«Πρόκειται, ουσιαστικά, για εκείνες τις μέρες που το βράδυ δεν χρειάζεται κάποιος κουβέρτα. Είναι οι μέρες που έχουν αρκετά θερμές νύχτες και αυτό δείχνει πώς μετατοπίζεται η θερμοκρασία προς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά το να καταγράφονται τροπικές νύχτες για 70 μέρες το χρόνο, στο μακροπρόθεσμο σενάριο ως το 2100, είναι αρκετά σημαντικό γιατί πρακτικά δεν θα υπάρχουν πια τέσσερις εποχές το χρόνο» προσθέτει ο κ. Σιακαλής.
Πλημμύρες και πυρκαγιές
Σε ό,τι αφορά στις πλημμύρες, οι υπολογισμοί που έγιναν και βασίστηκαν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που αφορούν τις βροχοπτώσεις, την έκθεση στον κίνδυνο διάβρωσης και τα φαινόμενα πλημμυρών του παρελθόντος, έδειξαν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας θα αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Από την άλλη πλευρά, το μοντέλο για την πρόβλεψη κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών συνυπολόγισε δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμων και βροχοπτώσεων και έδειξε ότι αφενός θα αυξηθούν οι ημέρες που θα υπάρχει μεγάλος ή ανώτερος κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, αφετέρου περισσότερο εκτεθειμένη θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Πλημμύρες και πυρκαγιές
Σε ό,τι αφορά στις πλημμύρες, οι υπολογισμοί που έγιναν και βασίστηκαν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που αφορούν τις βροχοπτώσεις, την έκθεση στον κίνδυνο διάβρωσης και τα φαινόμενα πλημμυρών του παρελθόντος, έδειξαν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας θα αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Από την άλλη πλευρά, το μοντέλο για την πρόβλεψη κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών συνυπολόγισε δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμων και βροχοπτώσεων και έδειξε ότι αφενός θα αυξηθούν οι ημέρες που θα υπάρχει μεγάλος ή ανώτερος κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, αφετέρου περισσότερο εκτεθειμένη θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Το 2100 δεν θα βρίσκομαι ούτε σε οστεοφυλακιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊδιες προβλέψεις κάνανε και το 1960 για την κυκλοφορία αυτοκινήτων στα κέντρα μεγάλων πόλεων Αθήνας Θεσσαλονίκης.
Είχαν τα δεδομένα της εποχής (πληθυσμού, ρύπων ανά όχημα) που αναιρεθηκαν από την σύγχρονη πραγματικότητα.
Προβλεψεις που δεν εξυπηρετούν τπτ και κανέναν.
Η υποκρισία της κυβέρνησης (και όλων παγκόσμια) περισσεύει και στο θέμα μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Έχει επιβάλει τέλη κυκλοφορίας, με βάση εκπομπή γραμμαρίων co2 για το hyundai μου 2006 μοντέλο 1200 κ.ε. ανά χιλιόμετρο.
α)τα χρήματα αυτά πηγαίνουν μόνο σε δράσεις, όπως αναδασωσεις, τεχνικά φράγματα κτλ, η, πηγαίνουν στο κρατικό κορβανα; Γιατί δε ακούσαμε ΠΟΤΈ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΌΣΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ από τα εκατομμύρια ευρώ που πληρώσαμε πληρώνουμε;
β) αν εγώ πληρώνω για το hyundai πρόσθετο φόρο για την μόλυνση που προκαλώ, ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΆ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΑ ΠΛΟΊΑ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΎΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΜΟΛΎΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΑΈΡΑ ΑΠΌ ΌΤΙ, ΌΛΑ ΤΑ ΟΔΙΚΆ ΟΧΉΜΑΤΑ ΤΙ ΠΛΗΡΏΣΑΝΕ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ; (τίποτα είναι η απάντηση, έχουν αφορολόγητο και το ναυτιλιακό πετρέλαιο)
Όπως πληρώνουμε πρόσθετο φόρο για τα αυτοκίνητα μας ετήσια γιατί μολύνουν λέει, τώρα θέλουν να φορολογηθούν και τους υδάτινους πόρους.
Θα πουλήσει η κυβέρνηση μας τα νερά σε μια ιδιωτική εταιρία και θα πληρώνω για την υποβρύχια που έχω στους γεωργιανούς ετήσιο φόρο.
Τα χρήματα θα πάνε για το περιβαλλον(του πενταστερου ξενοδοχείου που τρώνε αστακό αυτοί που μας κοροϊδεύουν)
ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΊΝΟΥΝ ΑΥΤΆ ΤΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΑ ΤΈΛΗ ΕΙΝΑ ΤΟ ΛΕΠΤΌ ΖΗΤΗΜΑ.
Εγώ είτε πληρώνω είτε όχι με το Hyundai μου θα κάνω όσα χλμ έκανα και πριν ανακαλύψουν αυτό τον τρόπο να μας κλέβουν. Έκανα 15.000 χλμ το χρόνο τόσα κάνω και τώρα.
Πως σώθηκε το περιβάλλον με τα πρόσθετα χρήματα που βάλανε δεν καταλαβαίνω.
Περισσότερο πρέπει α απασχολήσει τον μέσο πολίτη το πως διαχειρίζεται τους πόρους μιας χώρας μια κυβέρνηση πάρα τα 0,01 λεπτό ανά gr co2
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΌΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΙΚ. ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΤΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΠΛΟΥΣΙΩΝ - ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ - ΜΕΓΑΛΩΝ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
ΔιαγραφήΤΟ ΠΟΎ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ... ΑΣΧΗΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!
Ο κόσμος, ο πλανήτης, πάντα κινδύνευε απο τους χρήσιμους ηλίθιους κατα κύριο λόγο. Εμας τους πολίτες. Κατα δεύτερον, απο αυτους τους αχόρταγους που εχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Η φύση κάνει τη δουλειά της με απίστευτη συνέπεια. Εμείς τι κάνουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφή