Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με τρία «ναι» από την Ημαθία πέρασε το νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία

Με 156 «ναι» πέρασε από τη βουλή το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, με την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Μαριέττα Γιαννάκου να καταψηφίζουν. Συγκεκριμένα με 156 ψήφους «υπέρ» και 20 ψήφους «κατά», έγιναν δεκτά τα άρθρα 7 (από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας) και 13 (χρόνος επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του). Όσον αφορά την Ημαθία, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης ψήφισαν υπέρ σε αντίθεση με την Φρόσω Καρασαρλίδου που απείχε.

Για τα δύο άρθρα διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί διαφωνούν με τα μέτρα προστασίας κατά του Covid που εφαρμόζονται στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε επίσης ότι αποχωρεί από την ονομαστική ψηφοφορία, διότι συνιστά παρωδία να διεξάγεται ονομαστική, μετά από αίτημα κόμματος που αποχωρεί. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησε και το ΚΚΕ.

Τσιάρας: Γενναίο βήμα για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα

«Εμείς δεν θελήσαμε να βάλουμε το πρόβλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ζήτημα της συνεπιμέλειας, το ζήτημα της άσκησης γονικής μέριμνας είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα έπρεπε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν το πράξατε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγο προτού πέσει η αυλαία της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Εμείς δεν θελήσαμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, όταν άφησε στο συρτάρι το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Θέλατε να κάνουμε αυτό; Αλλά να πούμε τότε και στην κοινωνία, να έχουμε το θάρρος να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι δεν είμαστε ικανοί ένα θέμα που συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να το δούμε, ότι δεν μπορούμε να το αναλύσουμε, ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άκουσα απίθανα πράγματα. Άκουσα ότι πάμε να δημιουργήσουμε παιδί βαλίτσα, παιδί που το χωρίζουμε στη μέση. Εδώ όμως έχουμε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Αν η προσέγγιση γίνεται με όρους μικροπολιτικής και με όρους λαϊκισμού, κάνουμε ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Κώστας Τσιάρας και προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συνεννοηθούμε. Χάθηκε. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία ξανά, αλλά δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι «σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τις περισσότερες φορές υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ποιος έχει κάνει λάθος και ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Δεν είμαι νομικό. Αλλά έχω την πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθεια που κάναμε ήταν ειλικρινής και είμαι και πεπεισμένος ότι ήταν και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν ποιος θέλει να λύσει προβλήματα.

«Μετά από 1,5 χρόνο μεγάλης προσπάθειας έχω την αίσθηση ότι κάναμε το καθήκον μας», επέμεινε ο κ. Τσιάρας και αναφέρθηκε και στη στάση των βουλευτών της ΝΔ που εξέφρασαν διαφορετική άποψη στο νομοσχέδιο. «Η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατικό κόμμα, δεν μπορεί να μην αφήσει ελεύθερη την έκφραση της διαφορετικής φωνής. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα, η προσέγγιση τού καθενός βουλευτή μπορεί να είναι διαφορετική. Η δική μας αγωνία είναι να εκπέμψουμε ένα σταθερό παιδαγωγικό μήνυμα στην κοινωνία. Και χρειάζονται ακόμα και πολλά άλλα βήματα», είπε ο κ. Τσιάρας και απάντησε και στις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο υποδείχθηκε από συγκεκριμένο λόμπι. «Αν αναρωτιέστε ποιοι ήταν οι φοβεροί και τρομεροί και κακοί άνθρωποι, οι οποίοι συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, σας απαντώ ότι είναι οι αποσπασμένοι δικαστές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαίρετοι επιστήμονες, άνθρωποι που υπηρετούν με μεγάλη συνείδηση τον ρόλο τους και κάνουν ό,τι είναι δυνατό, έχοντας και τη γνώση και την εμπειρία για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση.

Ο Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχωρεί από αυτή, και αυτό την ίδια ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια «για τη διαφύλαξη του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού, για τη διαφύλαξη της αίσθησης της αγάπης που τη χρειάζονται για να προχωρήσουν στη ζωή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στο κείμενο παρατηρήσεων των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι ως αυτή την ώρα δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Την αναζητήσαμε, όμως, και τη βρήκαμε την επιστολή. Αυτά τα έγγραφα ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατατίθενται στη μόνιμη αντιπροσωπεία που υπάρχει και από εκεί διαβιβάζονται στα αρμόδια υπουργεία για τις απαντήσεις. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η χαρά σας, που δεν μπορείτε κρυφτείτε. Υπάρχει μια ανάρτηση για το ποιος έδωσε τις πληροφορίες και με ποιον τρόπο τις μετέφερε. Επίσης μου κάνει έκπληξη ότι το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Ραγκούσης δεν είναι το επίσημο. Έχει προφανώς ληφθεί από τη συγκεκριμένη δομή του ΟΗΕ…», είπε ο Κώστας Τσιάρας και επισήμανε: «Εμείς δεν θα εκθέσουμε τη χώρα. Θα απαντήσουμε και οι απαντήσεις μας θα είναι τόσο συγκεκριμένες, τόσο τεκμηριωμένες και τόσο πειστικές που δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία ότι τηρούμε και τις Διεθνείς Συμβάσεις και όσα περιγράφονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Άλλοι είναι αυτοί που εξέθεσαν τη χώρα στη GRECO όταν έκαναν πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Οπότε μην κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς. Εμείς θα τις δώσουμε τις απαντήσεις. Το ποιος έχει εκθέσει τη χώρα είναι καταγεγραμμένο», είπε ο κ. Τσιάρας.
Οι θέσεις των κομμάτων

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και κατήγγειλε ομιλία που έκανε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λοβέρδος.

«Είναι δυνατό να ανεβαίνει σε αυτό το βήμα, βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, μέλος της ΝΔ, και να λέει ότι είναι συμβατό να είναι κάποιος καλός πατέρας την ώρα που ξυλοφορτώνει τη γυναίκα του; Το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος. Θα περιμέναμε να τον φέρουν εδώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη. Και εσείς σιωπάτε. Τα ανέχεστε;», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και προσέθεσε: «Κύριε Τσιάρα, το θέμα δεν είναι δικό σας. Πρέπει να τον καλέσετε να ανακαλέσει αυτές τις βαρύτατες δηλώσεις ή να τον διαγράψει. Αν δεν γίνει αυτό θα κινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό. Δεν είναι δυνατό το Κοινοβούλιο να ανεχθεί τέτοιες θέσεις».

«Κάνουμε έκκληση στους δικαστικούς λειτουργούς, όταν κληθούν να ερμηνεύσουν αυτές τις διατάξεις να το κάνουν με σύνεση και ευαισθησία», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμπούλου και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο, αλλοιώνεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του οικογενειακού δικαίου. «Εμείς έχουμε αποδομήσει τα απαράδεκτα σημεία του νομοσχεδίου και κάναμε συγκεκριμένες επισημάνσεις. Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε καμία από τις προτάσεις μας», είπε η κυρία Αδαμοπούλου. Κατηγόρησε επίσης τον υπουργό ότι στοχοποίησε βουλευτές όταν δήλωσε ότι εκκινεί η στάση τους από προσωπικά βιώματα. Η βουλευτής επέμεινε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επέβαλαν συγκεκριμένες ομάδες πίεσης και κατηγόρησε τον υπουργό ότι υποκινήθηκε αντιθεσμικά, για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Προειδοποίησε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει κατεύθυνση αλλά υποχρεώνει τον δικαστή στο πώς θα πάρει τις αποφάσεις του. Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην επιστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ για το σχέδιο νόμου και κατήγγειλε ότι ποτέ το υπουργείο δεν την κατέθεσε στη Βουλή, ως όφειλε.

«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι διχάζει την κοινωνία, με αυτό το νομοσχέδιο και προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις. «Αναλάβατε ένα προσωπικό ρίσκο, γιατί θα βάλετε την υπογραφή σας σε αυτό», είπε ο κ. Χήτας και τόνισε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν μπαίνουν σε κανονιστικά πλαίσια. Επανέλαβε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί το συμφέρον του παιδιού. Ζήτησε επίσης να αποσυρθεί η διάταξη που ορίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά αποφάσισε αποχή από την ψηφοφορία.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου για την κοινή άσκηση γονικής μέριμνας και την ανάγκη συνεννόησης των γονέων. Αυτή όμως η αρχή υπονομεύεται με διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η διάταξη για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Η βουλευτής είπε επίσης ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα μείνει γράμμα κενό, αν δεν συνοδευτεί με μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών, με μέτρα οικονομικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι η ταξική θέση της οικογένειας επηρεάζει την προοπτική συνεννόησης στα ζητήματα της κοινής γονικής μέριμνας. «Το ΚΚΕ καλεί τους γονείς που με αγωνία παρακολουθούν τη σημερινή συζήτηση, για να πετύχουν ουσιαστική φροντίδα των παιδιών τους, να δώσουν πάλη για τη καθολική διασφάλιση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στην εργασία», είπε η Μαρία Κομνηνάκα.

«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενδιαφέρον να εισακούσει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις που η συντριπτική πλειοψηφία υπέδειξε μαζί και 4 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Με ευθύνη σας, αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα, και σε θέμα αντιδικίας, ένα ζήτημα στο οποίο έπρεπε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, όπως έγινε με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου το 1983. Δεν δείξατε καμία απολύτως διάθεση, να συνθέσετε. Σας είπαμε να προχωρήσετε σε οικογενειακά δικαστήρια, εσείς όμως απαντήσατε με αήθεις επιθέσεις στην κυρία Γιαννάκου, στην κυρία Κεφαλογιάννη, στην κυρία Αδαμοπούλου. Όλες γυναίκες. Τυχαίο; Δεν ξέρω. Να απαντήσετε και σε αυτό». Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε ακατανόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και μετά να απέχει από την ψηφοφορία. Είναι μια τακτική, που όπως τόνισε, εκχυδαΐζει τη λειτουργία της Βουλής και την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών. «Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά και απέχουμε από την ψηφοφορία. Η θέση μας για τα άρθρα 7 και 13 είναι ξεκάθαρη. Τα καταψηφίζουμε», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει το αίτημα για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Απέδωσε το δριμύ κατηγορώ του Κινήματος Αλλαγής στις διαφοροποιήσεις, επί του νομοσχεδίου, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να θεραπεύσει διατάξεις του νομοσχεδίου όπως «η εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας, ενδεχομένως και με τον τρόπο που τον συμβούλευσε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, την εντάσσει και σε άλλο άρθρο του Αστικού Κώδικα που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Όπως εξάλλου υπογράμμισε φιλοσοφία της διάταξης δεν είναι η ισότιμη άσκηση γονικής μέριμνας αλλά η ισόχρονη. Επισήμανε επίσης ότι και οι παρατηρητές του ΟΗΕ επισημαίνουν πως είναι προβληματικά τα μισά σχεδόν άρθρα του νομοσχεδίου.

«Εν τέλει η αντιπολίτευση δεν προσήλθε με διάθεση να συμβάλλει στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η άσκηση της γονικής μέριμνας», παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και επισήμανε ότι σε πολλά σημεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέδειξε πνεύμα συναίνεσης και κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η κυρία Παπαδημητρίου είπε ότι δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να διαφωνεί η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο και απάντησε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι υποκινήθηκε από συγκεκριμένα λόμπι. «Να πείτε ονόματα. Το βάρος της απόδειξης το έχετε όταν επικαλείστε ένα τέτοιο επιχείρημα», είπε η κυρία Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι ενώ αυστηροποιείται το πλαίσιο για την γονική άσκηση στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, παρέχεται προστασία στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν στη ζωή τους και τους δύο γονείς. Αυτό προσπαθεί να κάνει το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση με ένα γενναίο βήμα, προς τα εμπρός. Εσείς μείνετε απλοί παρατηρητές», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ.

O δικαστής θα έχει την απόλυτη ευχέρεια να αποφασίσει, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Ο δικαστής θ’ αποφασίσει τελικά με βάση το συμφέρον του τέκνου, ποιο είναι το καλύτερο για αυτό», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

4 σχόλια:

  1. Ντροπη. Μονο αυτο εχω να πω. Το κριμα στο λαιμο σας. Και μην ξεχνατε οτι εκλογες θα ξαναρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To triptiho patris thriskia ikogenia esis i neodimokrates anikani to ehete kani skata katastrepsate ta ponta tis zoes kai tis psihes tou kosmou.ala ehete vali sto mati ta pedakia se olous tous tomis iste atheofovi.ala otheos sa vlepi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάθε Ελληνικά πρώτα, στείλε κάπου να μάθουν και τα παιδιά σου και μετα μίλα για πατρίδα και οικογένεια.
    Ετσι που γράφεις, ποια πατρίδα; Ζορίσου να προσαρμοστείς στα Ελληνικά και ας εισαι ανορθόγραφος. Ελληνες χρειαζόμαστε και οχι προφέσορες ξεπουλημένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ