Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τσαβδαρίδης για όλους και για όλα: Η Ημαθία, η προανακριτική και το προσωπικό του στοίχημα

«Ο Μητσοτάκης έφερε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πολιτικής»
Συνέντευξη στο political.gr και τη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη έδωσε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο Βουλευτής Ημαθίας μίλησε για όλους και για όλα και αναφέρθηκε στο προσωπικό στοίχημα που έχει θέσει για την Ημαθία, την πορεία της Προανακριτικής στη Βουλή με την υπόθεση του Νίκου Παππά, την αγάπη του για την οικογένειά του, τη σχέση του με το τένις και την αδυναμία της κόρης του στον Στέφανο Τσιτσιπά, καθώς και για το εμβόλιο που έκανε πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, αναφέρθηκε στις τρεις θητείες του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την συνεργασία που είχε με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον, ως έναν σύγχρονο πολιτικό με αποτελεσματικότητα στο έργο του, που τον διακρίνει η μεθοδικότητα και η διορατικότητά του.

Τέλος παραδέχτηκε πως «η ενασχόληση με την πολιτική κρύβει και πίκρες».

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξή του:

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής θα καταλήξει σε φιάσκο. Ως μέλος της Προανακριτικής τι απαντάτε;

Όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει τον ρόλο αλλά και την ουσία της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών σοβαρών αξιόποινων πράξεων του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παππά, κατά τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, δεν θα το κατορθώσει. Και όσο και αν αποπειράται να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο, δεν πρόκειται να εμποδίσει την ανάδειξη της αλήθειας. Είναι δυστυχώς θλιβερό, ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τη χαρακτηρίζει ως «καθεστωτικό μήνυμα και διχαστικό αντιπερισπασμό». Και ποιοι μιλάνε; Αυτοί που έστησαν τη σκευωρία της Novartis διασύροντας άδικα επί χρόνια δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς και δίχως να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους.

Δηλαδή να περιμένουμε εξελίξεις; Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες;

Τα αμείλικτα ερωτήματα, που κάθε μέρα πληθαίνουν μέσω της εξέτασης των μαρτύρων και των σχετικών καταθέσεων, είναι βέβαιο ότι θα βρουν τις οφειλόμενες απαντήσεις και θα έρθουν στο φως όλες οι πτυχές μιας υπόθεσης που έχει αφήσει βαθιές σκιές στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Η Βουλή θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει ενδελεχώς – όπως ο νόμος τής δίνει το δικαίωμα– τις νομικές πτυχές ενός ζητήματος για το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει την πολιτική ζωή του τόπου να διαβρωθεί για άλλη μία φορά από υποθέσεις, παρερμηνείες, εικασίες και ανταλλαγή άσφαιρων πυρών, που μόνο τοξικότητα προσφέρουν σε μία κοινωνία που έχει ανάγκη να προχωρήσει ενωμένη στη νέα εποχή.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για την Ημαθία;

Τα προσωπικά στοιχήματα για τον τόπο μου είναι δύο. Το πρώτο είναι περισσότερες και καλύτερες δουλειές και πολλαπλάσιες ευκαιρίες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Το δεύτερο αποτέλεσε και το κεντρικό προεκλογικό μου σύνθημα. Να βρίσκεται ο κάθε Ημαθιώτης μέσα στη Βουλή μέσω της αδιάκοπης κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας, η οποία θα αναδεικνύει προβλήματα και κυρίως θα διεκδικεί γόνιμες λύσεις σε αυτά.

Είναι ένας νομός με αγροτική παραγωγή…

Η Ημαθία είναι ο πρώτος νομός πανελλαδικά σε παραγωγή ροδακίνων και ο δεύτερος σε παραγωγή μήλων, με σημαντική συμμετοχή της γεωργικής, εμπορικής και επιχειρηματικής της δραστηριότητας στη συνολική οικονομία της χώρας. Είναι παράλληλα, όμως, ένας νομός με τεράστιο φυσικό, πολιτιστικό και κυρίως αρχαιολογικό αποτύπωμα αλλά και ιδιαίτερη γαστρονομική και οινολογική ταυτότητα, που αξίζει να αναδειχθεί περαιτέρω, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Να γιατί η εστίασή μου είναι να συνδράμω στην προσπάθεια αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ημαθίας. Με διεκδικήσεις για τη δημιουργία νέων αγροτικών και εμπορικών υποδομών, για τη βελτίωση οδικών δικτύων, για τη διεύρυνση τουριστικών και επιχειρηματικών προοπτικών αλλά και για τον πολλαπλασιασμό του πλέγματος κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι ώστε να μη μένει κανένας πίσω σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Θεωρείτε πως αφήσαμε πλέον πίσω μας την πανδημία ή πως μπορεί να επιστρέψει επιθετικά από τον Σεπτέμβρη;

Θεωρώ πώς, παρότι βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Θεωρώ επίσης πώς, παρά τη συνειδητοποιημένη καθημερινή συμμετοχή της μέγιστης πλειοψηφίας των πολιτών στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, το χτίσιμο του τείχους ανοσίας δεν έχει ορθωθεί ακόμη στον απαιτούμενο βαθμό, παρότι οι υγειονομικοί μας εμβολιάζουν πλέον πάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα. Χρειάζεται ως εκ τούτου προσοχή και υπευθυνότητα από όλους μας, προκειμένου οι αναζωογονητικοί βαθμοί ελευθερίας που προσθέσαμε ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή να διατηρηθούν και να πολλαπλασιαστούν στον δρόμο προς τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.

Πρόσφατα εμβολιαστήκατε κι εσείς κατά του κορωνοϊού. Νιώσατε δισταγμό ή ανυπομονησία για τον εμβολιασμό;

Δισταγμό σε καμία των περιπτώσεων. Εμπιστεύομαι εξάλλου απόλυτα την επιστήμη και τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών και των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της Πολιτείας μας.

Τι νιώσατε;

Αυτό που ένιωσα ήταν μία μεγάλη χαρά, που επιτέλους έκανα το πρώτο βήμα για να κερδίσω πίσω τη ζωή μου, να προστατέψω την υγεία της οικογένειάς μου και των συνανθρώπων μου αλλά και να συμβάλω στην υγειονομική ασπίδα κατά την πανδημίας, στο μέτρο που αυτό μου αναλογεί. Σε λίγες ημέρες κάνω και τη δεύτερη δόση και ομολογώ ότι η προσμονή μου είναι μεγάλη.

Είχατε κάποιο σύμπτωμα ή ενόχληση;

Όχι. Κανένα απολύτως.

Από όσο γνωρίζω, η κόρη σας ακολουθεί τα χνάρια σας επαγγελματικά, ή καλύτερα την οικογενειακή παράδοση, και σπουδάζει στη Νομική. Τι τη συμβουλεύετε για την επαγγελματική της πορεία;

Η κόρη μου ακολουθεί τη δική της αυτόνομη πορεία. Αγαπάει τη νομική επιστήμη, γιατί έτσι νιώθει η ίδια και χωρίς να έχει οποιαδήποτε πίεση από τους γονείς. Αν και έχω την κρυφή χαρά ότι σε αυτήν της την επιλογή έπαιξε ρόλο και το σωστό παράδειγμα που έβλεπε από εμένα και από τη μητέρα της, που τη θεωρώ επίσης μία εξαιρετική δικηγόρο, εκτός από εξαιρετική σύζυγο. Τα μόνα λοιπόν που παραινούμε πάντα την κόρη μας για την επαγγελματική της πορεία είναι να μη σταματάει να επικαιροποιεί τις γνώσεις της και να σέβεται πάντα τόσο τους ανθρώπους που θα της εμπιστευτούν τις υποθέσεις τους όσο κυρίως τον ίδιο της τον εαυτό, τη διαίσθησή της, τις αξίες της ζωής της και τις αρχές με τις οποίες μεγάλωσε.

Αληθεύει ότι η μικρή σας κόρη αγαπά το τένις και θαυμάζει τον Στέφανο Τσιτσιπά;

Αλήθεια είναι. Μάλιστα, κάποια στιγμή τον συναντήσαμε σε ένα εμπορικό κέντρο στην Αθήνα πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και όχι μόνο του ζήτησε αυτόγραφο, αλλά του έκανε και σειρά ερωτήσεων για το τένις και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος βιώνει τον πρωταθλητισμό.

Εσείς τι άποψη έχετε;

Ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους μας, καθώς είναι ένα νέο παιδί, που, χάρη στην επιμονή, την αφοσίωση, τη δοτικότητα και τη μεθοδικότητά του, διαπρέπει διεθνώς σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό άθλημα, κάνοντας υπερήφανη την οικογένειά του και τη χώρα του.

Έχετε κάποιο χόμπι; Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Παίζετε τένις;

Δυστυχώς, ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Εξάλλου, πέρα και πάνω από πολιτικός, είμαι και σύζυγος και γονιός και προσπαθώ να αφιερώνω όσο το δυνατόν επαρκή χρόνο στην οικογένειά μου. Παρ’ όλα αυτά, όποτε ξεκλέβω λίγη ώρα, προτιμώ να κάνω τζόκινγκ, να παίζω τένις και να διαβάζω βιβλία πολιτικής.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Η ενασχόληση με την πολιτική για μένα είναι χρέος και ύψιστο καθήκον κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη. Από μικρό παιδί είχα ως σημεία αναφοράς μου τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πορεύτηκα με βάση τις αρχές που αυτοί δίδαξαν και εύχομαι να συνεχίζω να το πράττω, όσο ο κόσμος τής Ημαθίας θα μου δίνει αυτή την εντολή.

Κοινοβουλευτικά είστε εμπειρότατος, δεδομένου ότι εκλέγεστε για τρίτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων. Από την πρώτη σας θητεία, από το 2007 έως το 2009, αλλά και από τη δεύτερη θητεία σας, από το 2012 ως το 2015, τι κρατάτε; Τι αναμνήσεις έχετε;

Πολλή δουλειά, τεράστιες εμπειρίες, εξαιρετικούς συναδέλφους στη Βουλή, πολιτική ωρίμανση. Η συνειδητοποίηση ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οι χαρές όταν κατάφερνα να ανοίξω μικρές ή μεγαλύτερες πόρτες στα κέντρα των αποφάσεων επ’ ωφελεία του τόπου μου, η βαθιά ικανοποίηση όταν μπορούσα να συμβάλω γόνιμα και εποικοδομητικά στο κοινοβουλευτικό έργο.

Από εκεί και πέρα, η ενασχόληση με την πολιτική κρύβει και πίκρες. Που όμως στο χέρι σου είναι να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι, έτσι ώστε να βελτιώνεσαι ως προσωπικότητα. Αναμνήσεις όπως οι δύσκολες μνημονιακές περίοδοι αλλά και η υπεύθυνη στάση της ΝΔ κόντρα στον λαϊκισμό και τον κοινωνικό διχασμό, που κράτησε τη χώρα όρθια, θα μείνουν βαθιά χαραγμένες μέσα μου και θα μου διδάσκουν πάντα ότι στην πολιτική το σωστό δικαιώνεται πάντα, ακόμη και αν χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος για να αποκαλυφθεί και να συνειδητοποιηθεί.

Τώρα, στην τρίτη θητεία σας, βλέπετε να έχει αλλάξει το σκηνικό στη Βουλή μετά και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γκρέμισε πολλούς μύθους. Το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς πήγε περίπατο και τα εύκολα λόγια αποδείχθηκαν τζάμπα μαγκιές στις πλάτες των Ελλήνων. Η έλευση της ΝΔ υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει στο επίκεντρο τη δυναμική και εθνικά υπερήφανη πολιτική, την κοστολογημένη και στοιχειοθετημένη αναπτυξιακή πρόταση, την πλήρη αντιστοίχηση λόγων και έργων, την επένδυση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτές είναι οι επιταγές της κοινωνίας στη νέα εποχή, που υλοποιούνται σταθερά μέρα με τη ημέρα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεδομένου ότι συμμετείχατε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και σε αυτήν του Αντώνη Σαμαρά, ποια στοιχεία του χαρακτήρα τους έχετε ξεχωρίσει στους δύο πρώην πρωθυπουργούς;

Δύο μεγάλοι πολιτικοί, δύο ισχυρές προσωπικότητες, εξαιρετικοί ρήτορες, αποφασιστικοί, με βαθιά αγωνία και έγνοια για την πατρίδα και απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους αλλά και των καιρών στους οποίους είχαν το τιμόνι της χώρας. Άφησαν ισχυρό το αποτύπωμά τους, δικαιώθηκαν από τον χρόνο στις πολιτικές επιλογές τους, θα έχουν πάντα την αγάπη του ελληνικού λαού και τον απεριόριστο σεβασμό της διεθνούς κοινότητας.

Και από τον σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ποια στοιχεία έχετε ξεχωρίσει;

Ένας σύγχρονος πολιτικός που επιβάλλεται με την καθαρότητα, τη σαφήνεια και την ταχύτητα της σκέψης του, την αποτελεσματικότητα του έργου του, τη μεθοδικότητα και τη διορατικότητά του, την ικανότητά του να ηγείται ως μαέστρος, μοιράζοντας ρόλους αλλά και συντονίζοντας μία τιτάνια προσπάθεια σε καιρούς δύσκολους με εξαιρετική επιτυχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πολιτικής, δίνοντας ξανά ειδικό βάρος στις πρωτοβουλίες της και αποτελώντας οικουμενικό σημείο αναφοράς, ως ηγέτης που διαχειρίστηκε επιτυχώς σειρά κρίσεων, όπως η πανδημία και η κρίση στον Έβρο.

2 σχόλια:

  1. Στο δια ταυτα. Θα πληρωσουν επιτελους οι καναλαρχες; Οσο στηριζουν την κυβερνηση , θα ειναι στο απυροβλητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι καλός πολιτικός είναι ο Λάζαρος,έξυπνος,τίμιος, μορφωμένος, όμορφος, ανιδιοτελής και άλλα πολλά. Αυτό θα το περάσεις Βεροιώτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ