Λείπει ποτέ το κοκορέτσι από το πασχαλινό τραπέζι; Το αγαπημένο και μερακλίδικο έδεσμα συνοδεύει πάντα το αρνί της Λαμπρής και συνήθως ο πρώτος μεζές της παρέας μέχρι να ψηθεί το αρνί. Θέλετε να προσφέρετε home made κοκορέτσι; Μην βλέπετε την προετοιμασία του βουνό... Ακολουθήστε τα βήματα από τη συνταγή που του σεφ του veriotis.gr Γιώργου Μεταξά για λαχταριστό και μερακλίδικο κοκορέτσι στο φούρνο, εντυπωσιάστε και απολαύστε! Καλό Πάσχα!
Υλικά
1 αντεριά (εντεράκια) από αρνί
1 συκωταριά από αρνί
λίγα γλυκάδια από αρνί
1 μπόλια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ρίγανη προαιρετικά
Εκτέλεση
Γυρίζουμε τα έντερα μέσα έξω και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι (στύβουμε λεμόνι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσουν).
Κατόπιν πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (4-5 εκ),τη βάζουμε σε μπολ και την αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει καλά, τη στραγγίζουμε και την απλώνουμε.
Κόβουμε μερικά κομμάτια μπόλιας (τα πιο χοντρά) για να περαστούν εναλλάξ στο κοκορέτσι.
Την υπόλοιπη την πιο λεπτή που μοιάζει αραχνοΰφαντη, την κρατάμε για το τελείωμα.
Σε μικρή σούβλα μέχρι 35 εκ, περνάμε 2-3 κομμάτια συκωταριάς (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα) και ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια ,εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και ακουμπάμε τη σούβλα πάνω στην ανοιγμένη μπόλια. Προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το κοκορέτσι καλύπτοντάς το τελείως.
Στερεώνουμε μια άκρη από το έντερο από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι στην αρχή κάνοντας οχτάρια πάνω κάτω και μετά τυλίγουμε σφιχτά.
Βάζουμε στο φούρνο κάτω κάτω ένα ταψί με λίγο νερό ώστε να στάζουν τα λίπη.
Από πάνω βάζουμε σχάρα και ακουμπάμε το κοκορέτσι.
(Μπορούμε αντί για νερό να βάλουμε ένα ταψί με πατάτες λεμονάτες και όλα τα ζουμιά και η νοστιμιά από το κοκορέτσι να πέφτουν μέσα στο ταψί με τις πατάτες).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στον αέρα για 50′ περίπου.
Μετά, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30′ γυρίζοντας τη σούβλα 2-3 φορές ώστε να ροδίσει ολόγυρα. Να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο απέξω και μέσα καλοψημένο και ζουμερό χωρίς να στεγνώσει τελείως.
Υλικά
1 αντεριά (εντεράκια) από αρνί
1 συκωταριά από αρνί
λίγα γλυκάδια από αρνί
1 μπόλια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ρίγανη προαιρετικά
Εκτέλεση
Γυρίζουμε τα έντερα μέσα έξω και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι (στύβουμε λεμόνι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσουν).
Κατόπιν πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (4-5 εκ),τη βάζουμε σε μπολ και την αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει καλά, τη στραγγίζουμε και την απλώνουμε.
Κόβουμε μερικά κομμάτια μπόλιας (τα πιο χοντρά) για να περαστούν εναλλάξ στο κοκορέτσι.
Την υπόλοιπη την πιο λεπτή που μοιάζει αραχνοΰφαντη, την κρατάμε για το τελείωμα.
Σε μικρή σούβλα μέχρι 35 εκ, περνάμε 2-3 κομμάτια συκωταριάς (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα) και ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια ,εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και ακουμπάμε τη σούβλα πάνω στην ανοιγμένη μπόλια. Προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το κοκορέτσι καλύπτοντάς το τελείως.
Στερεώνουμε μια άκρη από το έντερο από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι στην αρχή κάνοντας οχτάρια πάνω κάτω και μετά τυλίγουμε σφιχτά.
Βάζουμε στο φούρνο κάτω κάτω ένα ταψί με λίγο νερό ώστε να στάζουν τα λίπη.
Από πάνω βάζουμε σχάρα και ακουμπάμε το κοκορέτσι.
(Μπορούμε αντί για νερό να βάλουμε ένα ταψί με πατάτες λεμονάτες και όλα τα ζουμιά και η νοστιμιά από το κοκορέτσι να πέφτουν μέσα στο ταψί με τις πατάτες).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στον αέρα για 50′ περίπου.
Μετά, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30′ γυρίζοντας τη σούβλα 2-3 φορές ώστε να ροδίσει ολόγυρα. Να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο απέξω και μέσα καλοψημένο και ζουμερό χωρίς να στεγνώσει τελείως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.