Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν και το γεγονός ότι δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος, ούτε ρεπόρτερ και φυσικά δεν έχω να κάνω με τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτή η εργασία. Αρθρογραφώ και συντάσσω για το ποδόσφαιρο, αποκλειστικά με την ματιά του ποδοσφαίρου και την όποια γνώση έχω περί του αθλήματος αυτού που λατρεύω. Είναι και κάτι για το οποίο ευχαριστώ πολύ τον «Βεροιώτη» για την συνεργασία μας αυτή, καθώς οι άνθρωποί του δεν προσπάθησαν ούτε στιγμή να με "μεταλλάξουν" σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαι. Ένας άνθρωπος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο κι έχει κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από αυτό.
Αυτός ο πρόλογος έγινε, για να τονίσω στο κοινό την ανάγκη να παρουσιάσω έναν άνθρωπο που υπηρέτησε επί χρόνια την Βέροια ως ποδοσφαιριστής και τώρα την υπηρετεί από άλλη θέση, αυτής του γενικού αρχηγού. Τον Θωμά Τρούπκο!
Αν νομίζουν κάποιοι, πως ο Θωμάς ήταν μια τυχαία επιλογή λόγω ονόματος στον τόπο μας ή και για την προσφορά του στην ομάδα ως παλαίμαχος, κάνουν λάθος. Πιστεύω πως επιλέχθηκε εντέχνως από την διοίκηση της ομάδας για το πόστο αυτό.
Και εξηγώ: υπάρχει ένα χαρακτηριστικό του τομέα των ψυχικών και πνευματικών προσόντων ενός ποδοσφαιριστή, που λέγεται ηγετική ικανότητα. Χαρακτηριστικό το οποίο υπάρχει και σε όλα τα προφίλ ενός εργαζόμενου, σε οποιαδήποτε εργασία.
Όταν λέμε ηγετική ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή, δεν εννοούμε μόνο την ικανότητα συγκρότησης μιας οικογένειας αποδυτηρίων ή κι ενός ατόμου που έχει άποψη. Εννοούμε κι αυτόν που μπορεί ψυχικά να παρασύρει τους συμπαίκτες του για να τους οδηγεί σε καλές εμφανίσεις, που έχει ισχυρή προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο και που οι συμπαίκτες αλλά και ο αντίπαλος σέβεται την προσωπικότητά του.
Ο Θωμάς Τρούπκος είναι τέτοιος "παίκτης". Ακόμα και σαν ποδοσφαιριστής στην Βέροια, είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού ανάμεσα σε συμπαίκτες όπως π.χ. ο Τάσος Μητρόπουλος.
Ερχόμενος από την Ελπίδα Μονοσπίτων, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 , έδωσε αμέσως τα διαπιστευτήριά του στην Βέροια. Ακολούθησαν κι άλλες ομάδες, όπως η τρομερή τότε Καλαμάτα με τον ίδιο πρώτο βιολί, όπως και ο Ακράτητος, που απο την αφάνεια, με την καίρια συμβολή του Θωμά και δικό του γκολ, αυτή η ομάδα έφτασε στην άνοδο και στα σαλόνια της Α' εθνικής.
Αν κι έκανε τόσες πολλές και σύνθετες δουλειές στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και στον βασικό στόχο της θέσης του επιθετικού με την στεγανή έννοια, ο Θωμάς ήταν αρκετά συνεπής: 103 συμμετοχές στην Α' εθνικη με 22 γκολ, 76 συμμετοχές στην Β' εθνικη με 28 γκολ και 29 συμμετοχές στη κύπελλο Ελλάδος με 6 γκολ.
Πάμε στο κομμάτι των Φυσικών, Τεχνικών και Ψυχικών του προσόντων....
*Ψηλός (1,85m) , δυνατός, γρήγορος, με ατελείωτη αντοχή που μας φώναζαν και στο στράτευμα.
*Καλή τεχνική, τελειώματα, πάσα, πρώτη επαφή με την μπάλα και εκπληκτικός στο κομμάτι της φάσης δημιουργίας στην επίθεση.
*Έξυπνος, ηγετική προσωπικότητα, αεικίνητος, προσαρμοστικός, με τρομερές τοποθετήσεις και με ομαδικότητα σπάνια για την θέση του CF (κεντρικού επιθετικού).
★Το τεράστιο όμως προσόν του για μένα που ξεχώριζε, ήταν αυτό των ρόλων του στο γήπεδο. Τον θυμάμαι να υιοθετεί σχεδόν όλους τους ρόλους ενός σέντερ φορ... Έπρεπε να παίξει ως target man, το έπραττε. Τον ήθελε ο προπονητής striker, το έπραττε. Τον ήθελε deep lying forward να έρχεται για support πιο χαμηλά για να πάρει την μπάλα είτε σε φάση build up είτε σε creation, το έπραττε.
Ένας ποδοσφαιριστής πολυεργαλείο. Πάντα χρήσιμος και πάντα αποδοτικός... Αυτό πιστεύω πως θα αποδειχθεί και για την θέση που έχει αυτήν την στιγμή στην ομάδα.
Υπερβολικη χρηση ξενης ωρολογιας που κανει πολυ δυσκολη εως δυσνοητη την αναλυση απο τους περισσοτερους απλους αναγνωστες. Λογικα οι αναλυσεις αυτες απευθύνονται κυριως στο "μέσο αναγνωστη" - φιλαθλο και δεν ειναι σεμιναριο προπονητικής σε ειδικους του χωρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς γινει μια προσπαθεια χρησης περισσοτερων όρων στην ελληνικη , εστω και περιγραφικα, ή τουλαχιστον επεξηγησης των όρων αυτων.
Ένταξει δεν χρησιμοποίησε καί πολλές ξένες λέξεις καί καλό είναι να ανοίγουμε καί κανένα λεξικό να διευρύνουμε τίς γνώσεις μας μίας καί ασχολείστε όλοι με την μπάλα
ΔιαγραφήΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ. ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!!!
ΔιαγραφήΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ.
Μπορεί να γνωρίζουμε αγγλικά και να μην χρειάζεται να ανοίξουμε λεξικό,ωστόσο μην ξεχάσουμε τη γλώσσα μας.
ΔιαγραφήΚαλός παιχτης εξεραιτικος χαρακτήρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ο Γρηγόρης καλός. Καντε ένα αφιέρωμα και για εκεινον.