Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πώς ο δήμος Βέροιας θέλει να μειώσει σχεδόν στο μισό τις εκπομπές CO2

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εντός των διοικητικών του ορίων κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σχέση με το 2012, στοχεύει το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) για τον δήμο Βέροιας. Πρόκειται για το πρώτο ενεργειακό σχέδιο δράσης του δήμου Βέροιας που προβλέπει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ευρύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενίσχυση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανάπτυξης με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις στα δημοτικά κτήρια, η δημοτική αρχή καταρτίζει κατάλογο με τα κτήρια – στόχους, που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας – κτηματολογίου – Περιουσίας, ώστε να προχωρήσει η ωρίμανση των προτάσεων ως προς τις μελέτες που απαιτούνται και για να επιταχυνθεί η εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Στην παρούσα χρονική στιγμή έχουν εγκριθεί οι προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου, 6ου-13ου και 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην πρόσκληση για την «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Παράλληλα σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται η βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών αυλών για το 5ο, 8ο, και 12ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Γυμνάσιο Βέροιας που περιλαμβάνει δενδροφύτευση και εν γένει βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος.

Στο πλάνο δράσης της δημοτικής αρχής περιλαμβάνονται επίσης:

1. Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για χρήση ρεύματος από τη ΔΕΥΑΒ Βέροιας (έχει κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης)

2. Ενεργειακή αναβάθμιση του Φιλίππου Κλειστού Γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ (εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος)

3. Αλλαγή όλων των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογία LED (είμαστε στο 60% της αλλαγής).

4. Πρόθεση κατάθεσης πρότασης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για χρηματοδότηση μελετών ενεργειακών αναβαθμίσεων του 60% των δημοτικών κτιρίων.

5. Τέλος, μεγάλο έργο που συνδυάζει κλίμα-ενέργεια-ανάπλαση είναι το «Βιοκλιματικό - πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας», προϋπολογισμού 3.037.462,51€, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου. Αντικείμενο αυτής, είναι η ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών έκτασης 9.800 μ2 και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νοτιοανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας. 

Αυτό το συνεκτικό δίκτυο διαδρομών μήκους 1430 μέτρων θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας. Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο. Σε όλη τη διαδρομή θα γίνει υπογειοποίηση δικτύων ΕΔΔΗΕ.

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση:

- Ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (χρηματοδότηση 60.000 από το Πράσινο ταμείο). Αφορά σε στρατηγικό σχέδιο χωροθέτησης των σταθμών.

- Ο Δήμος κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την προμήθεια 10 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, 5 μικρών επιβατικών και 5 μεγάλων για την υπηρεσία καθαριότητας. Η πρόταση, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει, πέρα απ΄την προμήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων, δέκα φορτιστές και την κατασκευή μιας υβριδικής μονάδας παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση.

Ο δήμος Βέροιας βρίσκεται μεταξύ των δήμων που έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων» (Covenant of Mayors) το 2017, (σε συνέχεια της με αριθμό απόφασης 427/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου).

Οι πόλεις που υπογράφουν το Σύμφωνο δεσμεύονται για τη ανάληψη δράσεων προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης αναφορικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

Πηγή - 
Ρεπορτάζ του Νίκου Αβουκάτου

1 σχόλιο:

  1. Ψωριαριδες φασουλονταβαδες.

    Το ότι είμαστε μπατηρια και μέσα στην πόλη καίμε ξύλα για να ζεσταθουμε, ενώ αυτό στο εξωτερικό απαγορεύεται δε σας νοιάζει τα φωτοβολταϊκά σας μάραναν.

    Δώστε εκατομμύρια ευρώ να σώσετε το περιβάλλον.
    Αγοράστε και πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Και εμείς θα καίμε ξύλα Βουλγαριας για να ζεστανουμε την οικογένεια.

    Στην Ευρώπη, κάνουν πράσινες τις πολεις γιατί έλυσαν τα υπόλοιπα προβλήματα, εσείς στη Βέροια που πάτε;
    Στο ελμπασαν πιο καθαρή ατμόσφαιρα έχει τον χειμώνα και εκεί δε τρώνε εκατομμύρια ευρώ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ