Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο πάγος «έκαψε» τα δέντρα σε Ημαθία και Πέλλα – Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Τεράστιες είναι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου 400.000 στρέμματα με πυρηνόκαρπα (κεράσια, ροδάκινα), και ακτινίδια φαίνεται να παραδόθηκαν στο έλεος του παγετού, που έπληξε τις περιοχές αυτές στις 24-26 Μαρτίου και 8-9 Απριλίου. Η ζημιά στις καλλιέργειες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Αναστάσιος Χαλκίδης, υπολογίζεται συνολικά σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση πως η εγχώρια αγορά φέτος το καλοκαίρι θα είναι ελλειμματική σε φρούτα. 

Μάλιστα, η διαμορφωθείσα κατάσταση αναμένεται να έχει, όπως επισημαίνουν, αντίκτυπο και στις εξαγωγές. "Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σε περιοχές η ζημιά φτάνει το 100%. Πρέπει να αποζημιωθούμε άμεσα. Μάλιστα πρέπει να δοθούν και προκαταβολές όπως έγινε το 2003. Αλλιώς δεν θα κινηθεί τίποτα. Ούτε οι αγορά, ούτε οι συνεταιρισμοί".

Και πρόσθεσε: "Ωστόσο θα πρέπει να σας πω ότι ακόμα περιμένουμε τα περσινά de minimis από τις ζημιές του 2020. Επιπλέον ο ΕΛΓΑ δεν έχει ξεκινήσει τις εκτιμήσεις για τις πρόσφατες καταστροφές. Πρέπει να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ από την πολιτεία και επίσης θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ".

Τα πυρηνόκαρπα που καλλιεργούνται σε Πέλλα - Ημαθία

Τα πυρηνόκαρπα, δηλαδή η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η βυσσινιά, η αμυγδαλιά και η δαμασκηνιά, ανήκουν όπως και τα γιγαρτόκαρπα στην οικογένεια Rosaceae, αλλά στην υποοικογένεια Prunoideae. Κοινό χαρακτηριστικό των καρπών τους είναι ότι αποτελούνται από το εδώδιμο τμήμα, που είναι σαρκώδες και από έναν σκληρό πυρήνα που εσωτερικά φέρει ένα συνήθως σπέρμα.

Δεν είναι δένδρα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, διότι η καλλιέργεια τους έχει περιορισμούς εδαφικούς και κλιματικούς. Όπως και στα υπόλοιπα φυλλοβόλα δέντρα, τα δενδρύλλια των πυρηνοκάρπων που φυτεύουμε, αποτελούνται από το υποκείμενο και το εμβόλιο (ποικιλία).

Υπάρχουν για καθένα από αυτά αρκετά υποκείμενα και ποικιλίες που χρησιμοποιούνται, ανάλογα με το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής, στην οποία θα φυτεύσουμε, τον επιθυμητό χρόνο ωρίμανσης αλλά και την ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες.

Οι βασικές ποικιλίες

Οι ποικιλίες των ροδάκινων διακρίνονται πρωτίστως σε επιτραπέζιες με χνούδι, σε νεκταρίνια και σε συμπύρηνα, που είναι κατάλληλα για κομπόστες. Επίσης διαχωρίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες, την πρωιμότητα της άνθισης και τον χρόνο ωρίμανσης (πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες). Ο τελευταίος διαχωρισμός ισχύει και για τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα. Γνωστές ποικιλίες ροδακινιάς είναι οι Elberta, Cardinal, Springgold και Redhaven.

Η βερικοκιά με γνωστότερες ποικιλίες την πρώιμη Τυρίνθου, την Μπεμπέκου, τη Luizet και την Paviot, εμβολιάζεται συνήθως σε σπορόφυτα βερικοκιάς και λιγότερο σε ροδακινιά. Το ίδιο συμβαίνει και με την αμυγδαλιά, στην οποία χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα σπορόφυτα άγριας αμυγδαλιάς και λιγότερο ροδακινιάς.

Οι ποικιλίες της κερασιάς εμβολιάζονται είτε σε σπορόφυτα άγριας κερασιάς (Mazzard), είτε στο Prunus mahaleb, το οποίο αποτελεί και το βασικότερο υποκείμενο της βυσσινιάς. Ιδιαίτερα γνωστές ποικιλίες κερασιάς είναι οι πρωιμότατες Bigarreau Burlat και Van καθώς και τα Τραγανά Εδέσσης.

Φυσικά γνωρίζουμε πλέον ότι όλες οι ποικιλίες ΔΕΝ μπορούν να εμβολιασθούν σε οποιοδήποτε υποκείμενο, άσχετα με τα καλά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει αυτό, διότι υπάρχει το φαινόμενο της αποκόλλησης του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ