«Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, αφού ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα 3 μηνών, 23 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στο προσωρινό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο είχε διάρκεια 13 μήνες.
Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που θα έχει καταβληθεί -μέχρι την Τετάρτη- στους δικαιούχους του προγράμματος θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ. Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου είχαν επιδοτηθεί 113.514 δάνεια και 72.134 δικαιούχοι», ανέφερε.
Ο ίδιος είπε πως το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:
- Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
- Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
- Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης.
- Επιδότηση δόσης μέχρι και 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
- Για ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία που δεν απασχολεί εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο τα κριτήρια είναι τα εξής:
- Να ανήκει σε κλάδους (ΚΑΔ) που έχουν πληγεί και παρουσίασαν σημαντική μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, με μείωση εσόδων άνω του 20%, κατά το 2020, συγκριτικά με το 2019
- Να έχει οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ
- Να διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας έως 600.000 ευρώ
- Να έχει καταθέσεις και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αξίας έως 40.000 ευρώ.
- Για πολύ μικρή επιχείρηση και ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία που απασχολεί 1 έως 9 εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο τα κριτήρια είναι τα εξής:
- Να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ
- Να διαθέτει ακίνητη περιουσία - μη υποθηκευμένη - αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ
- Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ
- Να διαθέτει χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 150.000 ευρώ.
- Για μικρή επιχείρηση που απασχολεί 10 έως 49 εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο τα κριτήρια είναι τα εξής:
- Να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
- Να διαθέτει ακίνητη περιουσία - μη υποθηκευμένη - αξίας έως 10 εκατ. ευρώ
- Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ
- Να διαθέτει χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 750.000 ευρώ.
- Για μεσαία επιχείρηση που απασχολεί 50 έως 249 εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο τα κριτήρια είναι τα εξής:
- Να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ
- Να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ
- Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ
- Να διαθέτει χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα κριτήρια τίθενται για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μη εξυπηρετούμενες ή/και καταγγελμένες οφειλές, και αναπροσαρμόζεται αναλογικά το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης.
Κατά τον υπουργό, οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος υπολογίζονται σε 100.000-150.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
Η δε διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.
«Στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι διαθέσιμη στις 5 Απριλίου, έτσι ώστε, το αργότερο τον Μάιο, να καταβληθεί η πρώτη κρατική επιδότηση που θα καλύψει αναδρομικά και τον μήνα Απρίλιο», σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.