Υλικά
1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο
1/2 μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 σφ. ούζο
500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο)
2-3 δαφνόφυλλα (για το βράσιμο)
1 φλ. ξύδι (για το βράσιμο)
Αλεύρι (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι μας σε κατσαρόλα με το ξύδι, τα δαφνόφυλλα κ λίγο νερό για 40΄-50΄. (να μαλακώσει καλά)
Αφού κρυώσει το κόβουμε σε μικρά κομματάκια ή το περνάμε από το multi. Τοποθετούμε σε μια μπασίνα το χταπόδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε λίγο το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και κατόπιν πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Tips: οι συγκεκριμένοι χταποδοκεφτέδες γίνονται στη Θάσο. Μπορούμε να προσθέσουμε στα υλικά μας, μάραθο αντί άνηθο ή μαϊντανό, κρίθινα παξιμάδια αντί ψωμί, αλεύρι, καρότο τριμμένο, θυμάρι…
Το ήξερες; Το χταπόδι είναι κεφαλόποδο, μαλάκιο, χωρίς όστρακο. Η διαφορά του με το μοσχοχτάποδο είναι ότι έχει δυο σειρές βεντούζες στο κάθε του πλοκάμι. Τα χταπόδια έχουν δύο εγκεφάλους και τρεις καρδιές. Ο ένας εγκέφαλος ελέγχει τα πλοκάμια και ο άλλος κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές.
Αφού κρυώσει το κόβουμε σε μικρά κομματάκια ή το περνάμε από το multi. Τοποθετούμε σε μια μπασίνα το χταπόδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε λίγο το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και κατόπιν πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Tips: οι συγκεκριμένοι χταποδοκεφτέδες γίνονται στη Θάσο. Μπορούμε να προσθέσουμε στα υλικά μας, μάραθο αντί άνηθο ή μαϊντανό, κρίθινα παξιμάδια αντί ψωμί, αλεύρι, καρότο τριμμένο, θυμάρι…
Το ήξερες; Το χταπόδι είναι κεφαλόποδο, μαλάκιο, χωρίς όστρακο. Η διαφορά του με το μοσχοχτάποδο είναι ότι έχει δυο σειρές βεντούζες στο κάθε του πλοκάμι. Τα χταπόδια έχουν δύο εγκεφάλους και τρεις καρδιές. Ο ένας εγκέφαλος ελέγχει τα πλοκάμια και ο άλλος κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.