Όπως τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λιβανός «βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην κάθετη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων έναντι των αγοραστών».
Και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο καθορίζονται ποιες πρακτικές στην αγορά είναι θεμιτές και ποιες όχι. Καθορίζονται οι πρακτικές που "από την ίδια τους τη φύση" θεωρούνται αθέμιτες, εξαιρούμενες από τη συμβατική ελευθερία των μερών, και οι πρακτικές που είναι θεμιτές, εφόσον προβλέπονται με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους σε συμφωνίες προμήθειας ή σε επακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των μερών».
Ποιους αφορά
Το νομοσχέδιο αφορά επιχειρήσεις του κλάδου με τζίρο από 2 εκατ. ευρώ και κάτω. Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» (σ.σ. Farm to fork) για όλα τα προϊόντα, αλλά κι αυτά που μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα, είτε με την ιδιότητά τους ως παραγωγού είτε με αυτή ως αγοραστή, δηλαδή οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα τέτοιων φυσικών και νομικών προσώπων, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου ή ομάδας, ή οποιαδήποτε δημόσια αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αγοράζει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου
Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο θα ενισχύει και θα διασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών, περιέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει παραγωγούς από αθέμιτες πρακτικές:
- που αναπτύσσονται εις βάρος τους
- θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση,
- θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους
- θα ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους και τη ζωή τους.
- θα προβλέπει και έναν ελεγκτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την τήρησή του.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και την «Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο:
- αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες,
- μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών, ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα,
- αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών,
- ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.