Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ποιοι Βεροιώτες γιορτάζουν σήμερα

Χρόνια πολλά σε όλους!

Σήμερα είναι των Φώτων την τιμητική τους έχουν η Φωτεινή, ο Φώτης, η Θεοφανεία, ο Φάνης, ο Ιορδάνης, η Ιορδάνα, η Φανή, η Ουρανία, η Περιστέρα και η Θεοπούλα. Αρκετοί συμπολίτες μας από τον κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή. Ο «Βεροιώτης» όπως κάνει πάντα σε κάθε γνωστή εορτή, σας υπευθυμίζει ένα μέρος αυτών που σήμερα έχουν την τιμητική τους. Ας θυμηθούμε λοιπόν ορισμένους από αυτούς:

Φώτης Καραβασίλης (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου)
Φωτεινή Αραμπατζή (ιδ. υπάλληλος)
Φωτεινή Παπαδοπούλου (επιχειρηματίας)
Φώτης Τηλιόπουλος (ηλεκτρολόγος - πρόεδρος Εργοχωρίου)
Φωτεινή Αντωνιάδου (επιχειρηματίας)
Φωτεινή Καρρά (τραγουδίστρια)
Φωτεινή Παπαστεργίου (δικηγόρος)
Ράνια Καραγιάννη (μοντέλο)
Φωτεινή Ραπτοπούλου (ιδ. υπάλληλος)
Φώτης Κουτσουπιάς (πολιτικός)
Φώτης Τσέος (επιχειρηματίας)
Φώτης Παλπάνης (πολιτικός μηχανικός)
Ράνια Τοπαλίδου (χοροδιδάσκαλος)
Ιορδανης Κυρατλίδης (πρόεδρος ΑΣ Μέσης)
Iορδάνης Ιορδανόπουλος (ιδ. υπάλληλος)
Ιορδάνα Μουχτάρη (ιδ. υπάλληλος)
Φωτεινή Παυλίδου (επιχειρηματίας)
Φωτεινή Κελεσίδου (ιδ. υπάλληλος)
Ιορδάνης Παπαδόπουλος (γεωπόνος)
Φάνης Αλμπανίδης (αθλητής)
Φώτης Ασλανίδης (φοιτητής)
Φώτης Κόβας (δικηγόρος)
Φώτης Αργυρίου (δημοσιογράφος)
Φανή Παπαγιάννη (ιδ. υπάλληλος)
Φώτης Μαυρίδης (επιχειρηματίας)
Φώτης Μαρμαράς (επιχειρηματίας)
Φανή Καρυπίδου (ιδ. υπάλληλος)
Φάνης Γεωργιάδης (έμπορος)
Φωτεινή Ζέγου (τραγουδίστρια)
Φώτης Παπαδόπουλος (ιδ. υπάλληλος)
Φώτης Φωτιάδης (εργοθεραπευτής)

Τα Θεοφάνεια (ή Θεοφάνια) είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φανή, Φώτιος, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης.

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα". Η φράση αναφέρεται στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ενώ απουσιάζει από αυτό του Ιωάννη.

Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας. Τα θεοφάνεια ονομάζονται έτσι επειδή η φωνή του θεού ακούστηκε στη γη. Για αυτό ονομάστηκαν έτσι Θεό+Φάνεια. Ο θεός φάνηκε στην γη, θεός+φάνηκε. Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησιά των Χριστιανών. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (Στρωμ. βιβλ. α΄) αναφέρει πως κάποιοι αιρετικοί, οι περί τον Βασιλείδη γνωστικοί στις αρχές του Β΄ αιώνα εόρταζαν την ημέρα της Βάπτισης του Κυρίου «προδιανυκτερεύοντες» και ότι η εορτή αυτή γινόταν κατ΄ άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ΄ άλλους στις 10 Ιανουαρίου.

Κατά δε τον 3ο αιώνα η εορτή φαίνεται κοινότατη σε όλη την Χριστιανική Εκκλησία. Έτσι ενώ ο Gieseler (Kirchengeschichte I ,376) δέχθηκε ότι πρώτοι οι Βασιλειδιανοί καθιέρωσαν την εορτή των Θεοφανείων ο Neander (Kirchengeschichte I 386) θέτει το ερώτημα: πως από αιρετικούς το δέχθηκε η Εκκλησία;

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρης μάλλον στην Αντιόχεια τη Μεγάλη, και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί Βασιλειδιανοί... Κατά δε τις Αποστολικές Διαταγές (η΄ 38) η εορτή των Επιφανείων «ήγετο δια το εν αυτή ανάδειξιν γεγενήσθαι της του Χριστού θεότητος».

Στο τέλος του 3ου αιώνα προστέθηκε και άλλη έννοια στον εορτασμό αυτό που άρχισε να πανηγυρίζεται και ως ημέρα της «εν σαρκί» φανερώσεως του Κυρίου. Ούτως και στην Αλεξάνδρεια κατά τον Κασσιανό, και στη Κύπρο κατά Επιφάνιο. Από της εποχής λοιπόν αυτής άρχεται, κατά το πιθανότερο, και ο εορτασμός των Χριστουγέννων.

Κατά τον 4ο αιώνα η εορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την ανατολική Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ΄ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων» (Γρηγόριος Ναζιανζηνός λόγος 39, Αστερίου Αμάσ. Λόγος εις «εορτών των Καλανδών»).

Στη Δύση τα Θεοφάνεια απαντώνται στα μέσα του 4ου αιώνα, αλλά από της εποχής αυτής φαίνεται στη Ρωμαϊκή Εκκλησία και άλλη μια εορτή αφιερωμένη στη κατά σάρκα Γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου. Όταν πλέον καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία για τα Χριστούγεννα σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο έγινε και ο διαχωρισμός της εορτής των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου, στα μέσα του 6ου αιώνα.

Ως κύριες τελετές των Θεοφανείων θεωρούνται οι παρακάτω
Μέγας Αγιασμός (Θρησκευτική τελετή που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών). Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού (Θρησκευτική τελετή που ακολουθεί του Μεγάλου Αγιασμού και γίνεται η κατάδυση του Σταυρού σε ακτή Θάλασσας, εντός λιμένων, όχθες ποταμών ή λιμνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ