Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του από τη βουλή εισέρχεται το σχέδιο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, καθώς μετά από την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο, παραδόθηκε ήδη στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προς επεξεργασία και συζήτηση από το διοικητικό της συμβούλιο. Την επόμενη εβδομάδα η ΚΕΔΕ αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Δ.Σ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που ακολούθως θα γίνει και με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ), προκειμένου οι αιρετοί να προβούν σε παρατηρήσεις, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις τους επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου, που αφορούν στις αλλαγές που επέρχονται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Κομβικοί άξονες, που θα ενισχύσουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, μέσα από διοικήσεις που θα έχουν ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι πλειοψηφούντες συνδυασμοί θα καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών, είναι:
*Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%
*Η θέσπιση εκλογικού ορίου 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο
*Η κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου (4η κάλπη) για τα τοπικά συμβούλια
*Η αύξηση της θητείας των αιρετών από τέσσερα στα πέντε χρόνια, όπως ίσχυσε προ Κλεισθένη
*Η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.
Το προφίλ του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου από το 2023
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο δήμος θα διοικείται και πάλι από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται:Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ...
Κομβικοί άξονες, που θα ενισχύσουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, μέσα από διοικήσεις που θα έχουν ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι πλειοψηφούντες συνδυασμοί θα καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών, είναι:
*Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%
*Η θέσπιση εκλογικού ορίου 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο
*Η κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου (4η κάλπη) για τα τοπικά συμβούλια
*Η αύξηση της θητείας των αιρετών από τέσσερα στα πέντε χρόνια, όπως ίσχυσε προ Κλεισθένη
*Η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.
Το προφίλ του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου από το 2023
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο δήμος θα διοικείται και πάλι από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται:
- Από 11 μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους
- Δεκατρία μέλη θα έχει το δημοτικό συμβούλιο σε δήμους με πληθυσμό από 2.001 - 5.000) κατοίκους
- Δεκαεπτά μέλη θα έχει το Δ.Σ σε δήμους με πληθυσμό από 5.001-10.000 κατοίκους
- Είκοσι ένα μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 10.001 - 30.000 κατοίκους
- Είκοσι επτά θα είναι τα μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 30.001-100.000 κατοίκους
- Τριάντα επτά μέλη θα είναι σε δήμους με πληθυσμό από 100.001-200.000 κατοίκους και
- Σαράντα μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από διακόσιες χιλιάδες έναν 200.001 και άνω κατοίκους, όπως ισχύει στην περίπτωση των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηναίων.
Η Ανικανοτητα εντιμων εισηγησεων και χρονικα και κοινωνικοοικονομικα για την αναπτυξη δρασεων στους Δημους, Περιφερειες, οδηγει στον νεο Νομο, με τον οποιο τα λαμογια, οι ετεροχρονισμενες δρασεις, οι ημετεροι, οι φελλοι να εχουν την πλειοψηφια που παει χρονια πισω την πραγματικη κανονικοτητα στους Δημους, Περιφερειες. Δεν σωζεται ο τοπος γιατι τα κομματοσκυλα θελουν νε διοικουν με το "πλειοψηφια ειμαστε οτι θελουμε κανουμε" Κυριοι δεν καταλαβαινω, γιατι να απορριψει ο καθε συμβουλος εργα που εχουν ολα τα εντιμα χαρακτηριστικα;;;Γιατι θελουν πλειψηφια πιονια;;Βολευει; Προφανως ΝΑΙ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθαρές κουβέντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ νόμος αυτός όποιες και αν είναι οι δικαιολογίες φέρνει την τοπική αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια πίσω, διότι την αντιμετωπίζει ως κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση (πάση θυσία). Η διοίκηση των πόλεων πλέων θα γίνεται από μειοψηφίες (κάτω του 50% των ψήφων) με τη φαιδρή δικαιολογία της πλειοψηφίας του πρώτου ψηφοδελτίου και όχι με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Από πότε οι πόλεις θα πρέπει να διοικούνται από μια ολιγομελή πλειψηφούσα παράταξη υποταγμένη στον δήμαρχο; Γιατί οι πολλοί σύμβουλοι και οι συνεργασίες των παραταξεων (στοιχεία κατ εξοχήν δημοκρατίας) δεν είναι επιθυμητοί από το νέο νόμο; Όσες δυσκολίες και αν είχε ο παρόν αυτοδιοικητικός νόμος στη λήψη των αποφάσεων αυτές με τον καιρό και με την σταδιακή πολιτική ωριμότητα είναι σίγουρο ότι θα εξαφανιστούν. Ταυτόχρονα όμως είναι και πιο δύσκολα να επιρεαστούν οι 41 σημερινοί σύμβουλοι, σε αντίθεση με τους λιγοστούς 27 του νέου νόμου;
Γιατί μειώνονται οι σύμβουλοι άρα και η εκπροσώπηση των πολιτών; Με ανάλογο σκεπτικό ας μην υπάρχουν καθόλου σύμβουλοι αλλά μόνο οι υποψήφιοι δήμαρχοι, έτσι οι συνεδριάσεις θα είναι ακόμα πιο γρήγορες, αλλά όχι δημοκρατικές. Άρα το ζητούμενο από το νέο νόμο είναι να διοικούνται οι πόλεις από λίγους αντιδημοκρατικά και όχι από πολλούς δημοκρατικά. Απλά πράγματα. Και μετά έρχονται οι λιγότεροι και καλύτερα ελεγχόμενοι βουλευτές.
Και εμείς θεατές κλεισμένοι πίσω από το φόβο του COVID 19, τις μάσκες, τον συνάνθρωπο που θα μας κολλήσει.
Καταλάβατε;
Και τι κάνετε;
-Καλά ευχαριστώ εσείς;
Εγω λέω οι Σύμβουλοι απο 41 να γίνουν 141 για Δημοκρατικότερη αντιπροσώπευση των πολιτών. Δεν θα ελεγα και για 241. Πιο δημοκρατικά. Με την Δημοκρατία όπως την εχουμε οι πολίτες και τα κόμματα, ανάλογους θα εκλέγουμε και ανάλογα θα πράττουν. Και θα πηγαίνουμε στο πουθενά . Ειναι μάταιο να επιχειρηματολογείς για τα ίδια και τα ίδια, δεδομένου οτι τα είδαμε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜίλησες κάποτε για ένα είδος αυτοοργάνωσης και ενεργής δυναμικής από τα πιο μικρά ,ως τα μεγαλύτερα. Δεν νομίζεις ,ότι καλύτερος χώρος απ'αυτον της Τ.Α. δεν υπάρχει με την δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση . Αυταναιρεισαι,μιλώντας για κόμματα και παρατάξεις. Η απλή αναλογική και η συνεργασίες πήγαιναν ένα βήμα μπροστά. Θα περίμενα πρόταση που θα διεύρυνε την συμμετοχή και όχι το σπεκουλαρισμα της.
ΔιαγραφήΔεν έχεις άδικο αλλά αν δεν αλλάξουν οι θεσμοί δεν θα αλλάξουν τα πρόσωπα και η χώρα. Όσο δίνουμε στους εκάστοτε δημάρχους λίγους συμβούλους (οι οποίοι ελέγχονται ευκολότερα από τους πολλούς) δεν δίνουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός πολυπληθούς δημοτικού συμβουλίου ισχυρού που να αποφασίζει αυτό για την πόλη έπειτα από σκληρές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο θα γίνονται αυτά που λες.
ΔιαγραφήΤον κόσμο τον αλλάζουν οι επαναστάσεις, οι θεσμοί-νόμοι και οι χαρισματικοί. Διάλεξε και πάρε.
Αν δεν βλέπουμε το πρόβλημα που είναι μπροστά μας, , βαφκαλιζόμαστε. Εάν πας σε ενα Δημοτικό Συμβούλιο, θα δεις πόσο ενδιαφέρον εχει για τους πολίτες. Πάντα, σχεδόν κανένας να παρακολουθεί. Και τι να πάει να κάνει θα μου πεις; Φαντάζομαι, δεν προτείνεις , ουτε κι εγω, αυτοοργάνωση μέσα στα κόμματα που εκπροσωπούνται μεσα στο ΔΣ. Ειναι δυο έννοιες ασύμβατες. Στο κόμμα, απλά υπακούς. Σέρνεσαι. Σε σέρνουν. Βιάζουν την απλή λογική. Μα ειναι τόσο απλό. Δεν υπάρχει παιδεία. Και πολιτική παιδεία. Οι πολίτες, το ξέρουν πολύ καλά και γιαυτό αδιαφορούν. Απλά, αν μας κάτσει να τη βολέψουμε. Αυτοοργάνωση, εχει ανάγκη απο συνειδητοποιημένους πολίτες. Εάν εισαι σε μια τέτοια παρέα, συνέχισε να γίνει μεγαλύτερη και προσπάθησε να επανέλθει η αξιοπρέπεια στα κοινά. Η κοινή λογική.
ΔιαγραφήΟι θεσμοί φίλε μου, απο ανθρώπους γεννιούνται. Οι θεσμοί ειναι ο μόνος τρόπος εξέλιξης της κοινωνίας. Μια ομάδα χαρισματικών, θα θεσπίσει κανόνες για όλους. Και πές μου αλήθεια. Πιστεύεις σήμερα οτι οι όποιοι θεσμοί δεν κατευθύνονται απο εξωθεσμικές ισχυρές ομάδες; Φώναζε όσο θές. Θα σε ακούσει η μάνα σου και βαριά ο γείτονάς σου. Αυτοί θα ψυθιρίζουν και θα τους ακούνε όλοι. Απο τα ΜΜΕ λέω, που ελέγχονται απολύτως. Εχουν αλλάξει ραγδαία τα πράγματα απο το πολύ πρόσφατο παρελθό, Δες απλά εδώ. Αν θέλει ο διαχειριστής, μου κόβει όσα λέω. Και εκει εξω, ετσι ακριβώς ειναι. Μπορώ να πω κάτι; Δικό του ειναι το μέσο, κάνει οτι θέλει. Και βέβαια, δεν ψάχνω να βρω διέξοδο, σκημένος στην οθόνη ή στο FB. Ο δρόμος είναι εξω απο το σπίτι μας.
ΔιαγραφήΝα αλλάζουν οι θεσμοί και όχι να τους αλλάζουμε τα φώτα. Απλά με τον νέο νόμο ο εκάστοτε Δήμαρχος γίνεται απόλυτος άρχων.Δεν χρειάζεται συνεργασίες. Με 60%,"δικούς " του είτε 27 ,είτε 41 κάνει ότι θέλει(ακόμα και να τον κοντραρει κάποιος) Όσο για τις άλλες παρατάξεις ,αν δεν έχει και λίγη κουλούρα συννενόησης,μπορεί να τις ....κανονικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφή