Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ιδέες και σκέψεις για την πόλη της Βέροιας

Του Ηλία Μαυρόπουλου
Ο Ναός του πολιούχου της Βέροιας Αγίου Αντωνίου
Θα ξεκινήσω εξηγώντας ότι ο λόγος για αυτή την ανάρτηση και άλλες που ελπίζω να ακολουθήσουν, δεν είναι για να κατηγορήσω κανέναν, αλλά για προσπαθήσω να κάνω τους πολίτες της Βέροιας να δουν την πόλη μας με μια νέα ματιά, δεν τρέφω αυταπάτες ότι υπάρχουν μαγικά ραβδιά, αλλά πρώτα πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε, πως φανταζόμαστε την πόλη μας και τα μνημεία της, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι σε ότι έτυχε.

Ο ναός του πολιούχου της πόλης μας, ο Αγ. Αντώνιος, κατέχει κυρίαρχο ρόλο τόσο πνευματικά, όσο αρχιτεκτονικά, ιστορικά, πολιτιστικά, αστικά, κοινωνικά και οικονομικά για τους πολίτες της Βέροιας αλλά και για την ίδια την πόλη. Πρέπει οπότε να τον προσεγγίζουμε με αυτή τη φιλοσοφία και το σεβασμό που πρέπει όλοι μας (Εκκλησία, Δήμος, πολίτες).

Με την αστική ανάπλαση έγινε ένα γενναίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς δεν αφαιρέθηκε η περιμετρική περίφραξη που θα ενέτασσε πραγματικά το μνημείο και το πάρκο στον αστικό ιστό αλλά δεν μηδενίζω και τα βήματα που έκανε η Μητρόπολη. Ελπίζω σε μελλοντικό χρόνο να προχωρήσει και σε αυτό το βήμα, αναλογιζόμενη τι διαφορά έχει ο μητροπολιτικός ναός ή σε τι υστερεί η παλιά μητρόπολη που επίσης δεν έχουν περίφραξη ή ο Αγ. Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη ή η μητρόπολη Αθηνών;

Όσον αφορά όμως την υπάρχουσα περίφραξη, με την ανάπλαση επιχειρήθηκε να ελαχιστοποιηθεί έστω η οπτική όχληση μέσω ενός διακριτικού κιγκλιδώματος σε σχέδιο/ χρώμα και με την χρήση 2 συρόμενων πορτών, οι οποίες την ημέρα έπρεπε να ανοίγουν διάπλατα ώστε να υπάρχει αυτή η αίσθηση της πλατείας/πάρκου. Προσφάτως αντικαταστάθηκαν οι συρόμενες πόρτες με τις παλιές κλασσικές πράσινες. Οι οποίες δείχνουν ξένες προς το υπόλοιπο κιγκλίδωμα και δεν θεωρώ ότι αξίζουν σε ένα μνημείο.

Επίσης επί της περίφραξη έχουν τοποθετηθεί όχι μια, όχι δυο αλλά δεκαοκτώ πινακίδες σε τόσο κοντινή απόσταση που αποτελεί απορίας άξιο ποιος είναι ο σκοπός τους.

Έχει τοποθετηθεί μάλιστα το κυτίο του συναγερμού στο πλέον διακριτικό σημείο του μνημείου... ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη της εισόδου όπου αναβοσβήνει ως χριστουγεννιάτικος στολισμός όλο το χρόνο πάνω ακριβώς από τον επίσης διακριτικό προβολέα που τοποθετήθηκε εκεί επίσης ελαφρά την καρδία. Όπως και οι καλωδιώσεις οι οποίες έχει γίνει η αλήθεια προσπάθεια να καμουφλαριστούν με χρώμα.

Έτερο σημείο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι μια μελέτη φωτισμού του μνημείου για το βράδυ που όχι μόνο θα το αναδείξει και τη νύχτα αλλά δεν θα υπάρχει ένα τεράστιο σκοτεινό τετράγωνο στην καρδιά της πόλης.

Όσον αφορά τα κωδωνοστάσια έχουν τα ίδια σπασμένα τζάμια, αντιαισθητικά μεγάφωνα εδώ και δεκαετίες και έχουν καταντήσει αποθήκες υλικών όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος.

Τέλος δεν υπήρξε κανένας εορταστικός στολισμός του πάρκου.

Επαναλαμβάνω ότι δεν κατηγορώ κανέναν, ίσα ίσα είμαι σίγουρος ότι για να κρατηθεί έστω όπως είναι το μνημείο κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν καθημερινά και πραγματικά τους ευχαριστώ. Αλλά πρέπει να δούμε την πόλη μας επιτέλους ως ΠΟΛΗ και τα μνημεία μας ως ΜΝΗΜΕΙΑ. Πρώτα πρέπει να τα δούμε ΕΜΕΙΣ έτσι και μετά θα αλλάξει η εντύπωση του υπόλοιπου κόσμου και φυσικά θα αναδειχτούν τα προτερήματα της πόλης μας ΠΡΩΤΑ για εμάς που ζούμε εδώ καθημερινά, θα την αγαπήσουμε πραγματικά και στη συνέχεια για να προσελκύσουμε επισκέπτες.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ενδεικτικά μερικά από όσα ανέφερα πιο πάνω.


Η.Μ.






16 σχόλια:

  1. Εδώ ο κόσμος καίγεται- κι ο αρχιτέκτονας (με τις φοβερές του ιδέες) χτενίζεται.
    Όλα τα'χε η Μαργιορή- ο φερετζές της έλλειπε.
    Αυτή είναι η δική μου άποψη, που ως απλός πολίτης βλέπω στην πόλη μου σοβαρότερα προβλήματα , από αισθητικές κακοτεχνίες. Δε χρειάζεται να τα αναφέρω αυτά τα προβλήματα- όλοι τα βιώνουμε, εκτός απο κάποιους λιγοστούς ααρχιτέκτονες, όπως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι φοβάσαι, μην χάσουν το οικόπεδο οι παπάδες;

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΕΡΑΣΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ! ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝΕ ΠΙΑ!

      Διαγραφή
  2. Όλη η πόλη της Βέροιας είναι υπό διάλυση με χιλιάδες προβλήματα, και εσύ ρε κακομοίρη βρήκες να αναδείξεις ως πρώτο θέμα του προβληματισμού σου την εκκλησία ?
    Καταλάβαμε ήδη τον σκοπό σου και τα ''αγνά'' και ''ευαίσθητα'' αισθήματα σου για την πόλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια πόλη ζεις;
      Εμείς γιατί δε βλέπουμε χιλιάδες προβλήματα, αλλά δεκάδες αντε να πω και εκατοντάδες.
      Χαρακτηρίζεις κοκομοιρη κάποιον που εξέφρασε μια άποψη; είναι του Θεού πράματα αυτά; Εσύ τι είσαι κακομοίρης;
      Ημείς δε καταλάβαμε ούτε σκοπό, ούτε αλλά αισθήματα.

      Διαγραφή
  3. Ο άνθρωπος εξέφρασε την άποψη του για κάτι που τον προβλημάτισε και χωρίς επιθετικό λόγο. Μπορεί το πρόβλημα που θίγει, για το μνημείο-ναό μας, να μην είναι το πιο σημαντικό στην πόλη μας, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα ζήτημα που πολύ σωστά ανέφερε και που θα βελτίωνε την αισθητική του χώρου.
    Έτσι λοιπόν αν όλοι εσείς που τρώγεστε μαζί του και γκρινίαζετε για τα προβλήματα της πόλης καθίσετε και σκεφτείτε τι δεν σας αρέσει και ξεκινήσετε και ΕΣΕΙΣ να θίγετε το τι σας προβληματίζει στην πόλη μας και τι θα θέλατε να δείτε σε αυτήν, προς όφελος δημοτών, ίσως να υπάρξουν θετικές αλλαγές.
    Το να αφήνουμε τα προβλήματα σιγά σιγά να μαζεύονται και να μας πνίγουν σίγουρα δεν είναι μεγαλύτερης αξίας από την επισήμανσή των, έστω και των μικρότερου αντικτύπου ζητημάτων.
    Ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση από όλους χρειάζεται και όχι μάχες πληκτρολογίου υπό την σκέπη της ανωνυμίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ,,αθώα,, και ,,καλοπροαίρετη,,άποψη του γράφοντος είναι να φύγει η περίφραξη του ναού και να γίνει πάρκο. Γύρω από αυτή την ιδέα πλέκει το αφήγημα του. Τον ιδιοκτήτη τον ρώ5ησε; Ας δώσει τη δική του αυλή για πάρκο. Όλοι θέλουμε τα πάρκα, αλλά προφανως ο αυλειος χωρος ανηκει στην Εκκλησία, πράγμα που ενοχλεί τον ανώνυμο και καλοπροαίρετο αρθρογράφο. Αυτός θέλει να κάνει το ,,οικόπεδο,, ,,σπίτι του λαού. Κουτοπονηριες...

      Διαγραφή
    2. Μακάρι το πρόβλημα της πόλης, να ηταν εκει. Ευκολάκι να λυθει. Ομως, θα πω την "καιά" άποψή μου. Καλώς ή κακώς, ετσι ειναι τα πράγματα. Εάν ο αύλειος χωρος ανήκει στην εκκλησία, τότε ανήκει στο λαό. Εκκλησία, δεν ειναι τα ντουβάρια και το καμπαναριό. Οι πιστοί είναι. Και εχεις δίκιο για το οικόπεδο. Ενω η αναργυρία ήταν ή έπρεπε να είναι πάνω πάνω στις προθέσεις της εκκλησιαστικής διοίκησης,συμβαίνει το αντίθετο. Μη τυχόν και ακουμπήσεις το παραμικρό. Απο την άλλη, αν θέλεις να καταστρέψεις εκ βάθρων κάτι, δώστο στο λαό. Κολυμπιθρόξυλο δε θα μείνει. Ετσι, η οποιοσδήποτε μορφής εξουσία, κρατά καλά όσα περισσότερα μπορεί, οι πάνω πάνω περνούν καλά, οι πιο κάτω λίγο χειρότερα, και πάει αναλογικά. Οσο πιο κάτω τόσο χειρότερα. Οικόπεδα, περιουσίες, αυγάτισμα, όσο γίνεται περισσότερα. Να δούμε ο Αγιος Αντώνιος ως πρόσωπο, τι περιουσία είχε; Ειναι θέμα μάρκετιγκ. Απο μηδέν να το κάνεις τεράστιο, δεν ειναι παίξε γέλασε. Και το απλώνω λίγο. Οι πολιτικοί και όλο το σύστημά τους, για το λαό κόπτονται. Αυτός ειναι η εκκίνηση, σαυτόν αναφέρονται. Οι πάνω πάνω, περνούν μπέϊκα, οι παρακάτω λιγο χειρότερα και πάει λέγοντας. Ο λαός; Ξέρετε καλά. Λίγα περισσεύουν γιαυτόν. Και η διοίκηση της εκκλησίας, το εκκλησίασμα εχει βάση. Σαυτό αναφέρεται, γιαυτό υφίσταται. Αν δεν υπήρχε το εκκλησίασμα, οι πιστοί, η εκκλησία, τι λόγο ειχε ο ναός, το οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης; Λέω τώρα εγω. Ας με συγχωρήσει ο Αγιος Κλήμης και ο Αγιος Ερμογένης καθώς και οι όσιοι Μάλχος και Καρίων

      Διαγραφή
    3. ΕΙΠΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕΣ. Ο ΄ΑΓΙΌΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ. ΦΤΑΝΕΙ! ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.
      Ε... ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ!

      Διαγραφή
    4. Ο Άγιος Αγιασε, γιατί δεν είχε ανάγκη οικόπεδα.

      Διαγραφή
    5. ε τοτε να τον βγαλουμε και απο το σπιτι του για να το κανουμε πλατεια. ασε που μεχρι αργα το βραδυ ολες οι πορτες ειναι ανοιχτες για το λαο και ολοι μας διασχιζουμε την αυλη του σπιτιου του και οσοι πιστευουν το κανουν με ευλάβεια, σεβασμό και αγαπη προς τον αγιο.

      Διαγραφή
  4. Ας μην βλέπουμε το "δέντρο-περίφραξη" και χάνουμε το "δάσος-σύνολο εποσημάνσεων". Ας επιλυθούν μερικά από τα λοιπά ζητήματα που θίγονται και ίσως έρθει κάποτε το πλήρωμα του χρόνου και για την περίφραξη.
    Συμφωνώ πάρα πολύ με τον συμπολίτη που σχολίασε πως αν όλοι μας θίγουμε τα όποια κακώς κείμενα εντοπίζουμε (μικρα ή μεγάλα) θα δημιουργήσουμε μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους μας.
    Εξάλλου αυτός ήταν και ο σκοπός του άρθρου αυτού σε ενα δεύτερο επίπεδο, να ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας.
    Θα ήθελα ξανα να επαναλάβω, γιατί είναι κρίσιμο, πως η όποια επισημανση γίνεται ΜΟΝΟ καλή τη πίστη. Δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία ως κριτική από το καναπέ. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα όσα έχουν ήδη γίνει σε αυτή τη πόλη από όλους (Εκκλησία, Δήμο, Περιφέρεια, Εφορεία, πολίτες) και να χτίσουμε πάνω σε αυτά!!! Αν γκρεμίζουμε οτι προϋπάρχει θα βρισκόμαστε πάντα στο ίδιο σημείο!!! Σε επόμενα άρθρα μου, που ελπίζω να έχω την τιμή να αναρτηθούν, θα κανω πολλές αναφορές σε έργα που άλλαξαν την όψη της πόλης μας. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας αλλα πρέπει να είμαστε και προστατευτικοί απέναντι της!!! (Η.Μ. συντάκτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε νομιζω οτι ηταν και ιδιαιτερα προστατευτικοι οπως λετε οι προηγουμενοι Δημαρχοι οι οποιοι κατεστρεψαν στην κυριολεξια τις πλατειες Ελιας και Ωρολογιου!!
    Καμμια επιείκεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε παιδιά, καλά όσα λέτε, αλλά εννοείται ότι χρειάζεται η περίφραξη, γιατί εμείς είμαστε και λίγο βάρβαροι και έχουμε την τάση ό,τι ο άλλος φτιάχνει με κόπο, εμείς να το χαλάμε με ελαφριά καρδιά. Δείτε τις παιδικές χαρές, δείτε τα πάρκα, δείτε την Μπαρμπούτα. Σκουπίδια, γκράφιτι, βανδαλισμοί. Κρίμα δεν είναι;Για να μην αναφέρω ότι στον αγ. Αντώνιο όταν νυχτώνει φοβάσαι και να περάσεις, γιατί κάθονται εκεί κάτι περίεργοι τύποι. Αν αυτός είναι ο "λαός"στον οποίο αναφέρεστε, να μένει το βύσσινο! Καλά κάνουν και το περιφράσσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έχουν κάνει άβατο, αφού την ημέρα είναι ανοιχτό και μπορεί να μπει όποιος θέλει.
    Κι επίσης:η αδιαφορία και ο ατομισμός μας οδήγησαν την όμορφη πόλη μας σε αυτά τα χάλια. Αν ο καθένας μας επεσήμανε και από ένα πρόβλημα της πόλης, φανταστείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας σε αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ. ΤΩΡΑ ΜΑΣ "ΕΜΠΟΔΙΣΕ";;; ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΩΛΟΓΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΤΟΙΧΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ;;;; ΓΕΜΙΣΑΝΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΛΙΟΣΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΚΟΤΡΟΝΕΣ - ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ - ΠΑΡΑΠΑΤΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ!!!

      Διαγραφή
  7. Ας δουν άλλα σημεία της πόλης και εκεί να κάνουν την καλοπροαίρετη κριτική τους που όντως είναι σε απαράδεκτη κατάσταση (πλατείες - πάρκα πεζοδρόμια - παιδικές χαρές - ποτάμι, φωτισμός κτλ) και όχι στον Α. Αντώνιο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά. Ίσως όσα δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Η εικόνα στο σύνολό της είναι πολύ καλή και έχει βελτιωθεί τόσο σε έργα υποδομής όσο και σε "βιτρίνας". Καλώδια, τζάμια, λάμπες κτλ που αναφέρονται είναι μικρολεπτομέρειες . Όσο για τις πόρτες καμία σύγκριση στην ποιότητα υλικού (μασίφ σίδερο), στιβαρότητας και σχεδίασης με τις ψευτολαμαρίνες της ανάπλασης. Η δε περίφραξη (κακώς αλλάχτηκαν τα κάγκελα με τις λαμαρίνες) και πανέμορφη είναι λόγω υλικού κατασκευής, αλλά και μικρού σχετικά ύψους, και προστασία προσφέρει στο χώρο, αυτό το γνωρίζουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής αλλά και όσοι έχουν στενότερη σχέση με το χώρο. Εξάλλου, ο χώρος ανήκει στην ιδιοκτησία του ναού και δεν είναι δημόσια πλατεία ή πάρκο - παιδική χαρά. Τέλος το θέμα φωτισμού ( το λόγο είχε μάλλον αυτός που έκανε την ανάπλαση των πεζοδρομίων κτλ) είναι λογικό ότι όσο πιο πολύ και "μελετημένο" φως υπάρχει σε παρόμοιους χώρους τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα αισθητικά αλλά και από ασφάλεια.
    Στο θέμα φωτισμού είναι που η κατάσταση σε πολλά άλλα σημεία της πόλης είναι πιο προβληματική.
    Σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι ας δουν πως μπορεί να βελτιώσουν αισθητικά τις 2-3 μικροπαρατηρήσεις του σχολιαστή και ας συνεχίσουν το θετικό τους έργο, δίνοντας έμφαση και στο ταφικό μνημείο με την εμβληματική μουριά που μπορεί να γίνει μεγαλύτερος πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού και να αναβαθμίσει περισσότερο την περιοχή.
    Πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα και καλύτερα. Αυτό το χρονικό διάστημα μάλλον δυσκολεύει παρά ευνοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ