Υλικά
1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι (κομμένο σε φέτες)
500 γρ. γίγαντες (Πρεσπών)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1φλ. Ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι φρέσκο
Πάπρικα σε σκόνη
Προαιρετικά μπούκοβο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, μουλιάζουμε από βραδύς τους γίγαντες. Τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε. Την επομένη τους βράζουμε καλά ώστε να μαλακώσουν (σε χύτρα για πιο γρήγορο αποτέλεσμα). Τους σουρώνουμε και φυλάσσουμε στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4΄, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και στη συνέχεια αδειάζουμε το κρέας με τη σάλτσα σε ταβά, προσθέτουμε τους γίγαντες, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη πάπρικα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Συμπληρώνουμε αν χρειαστεί και λίγο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε τον ταβά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφού ξεσκεπάσουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμη 10΄.
Tips: μπορούμε στη συνταγή μας να χρησιμοποιήσουμε αντί για ψαρονέφρι, σύγκλινο, απάκι ή ένα εκλεκτό καπνιστό χοιρινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.