Η συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία κρίνεται από πολλά κυβερνητικά στελέχη κατάλληλη, καθώς έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες διακυβέρνησης, η υγειονομική κρίση βρίσκεται μεν σε κρίσιμη καμπή, ωστόσο είναι διαχειρίσιμη, το σχέδιο εμβολιασμού εξελίσσεται κανονικά, οι προκλήσεις της Τουρκίας απαντώνται και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «στρίψει» με μονόδρομο τις μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς, το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας θα σηματοδοτούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επανεκκίνηση και τους νέους στόχους που θέλει να θέσει η κυβέρνηση.
Νέα πρόσωπα, αέρας ανανέωσης
Η αιφνιδιαστική ανατροπή στα κυβερνητικά σχέδια που έφερε η πανδημία, ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό του Μαξίμου και ήρθε η στιγμή νέα πρόσωπα να υπηρετήσουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα, καθώς απαιτείται συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, στοιχεία που δεν επέδειξαν ορισμένοι υπουργοί και γι’ αυτό αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό σχήμα. Παράλληλα, φανερή είναι η ενόχληση βουλευτών και των κομματικών στελεχών της ΝΔ, για τη μη αξιοποίησή τους και την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τεχνοκρατικό σχήμα και είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ειδικά όσα επέδειξαν πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, προκειμένου να υπάρξει ευρεία εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών.
Αποχωρήσεις και μετακινήσεις
Ο πρωθυπουργός έχει περάσει από «ακτινογραφία» το έργο των υπουργών, ενώ εδώ και καιρό με τη βοήθεια των έμπιστων συνεργατών του έχει πλήρη εικόνα για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα υπουργικά χαρτοφυλάκια. Έτσι, εκτός υπουργικού σχήματος θα βρεθούν – τουλάχιστον 3 υπουργοί – ενώ άλλοι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως άλλα καθήκοντα. Ευρεία αναμένεται να είναι η ανανέωση σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, καθώς παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια για το έργο ορισμένων και κυρίως για μία διάθεση προσωπικής προβολής, χωρίς πραγματική ουσία.
Εκλογική χρονιά το 2021;
Με το σκεπτικό ότι η νέα χρονιά ενδέχεται να φέρει διπλές κάλπες, λόγω απλής αναλογικής, το Μέγαρο Μαξίμου θα στήσει ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων αλλά και εκλογικής ετοιμότητας, ενώ αναμένεται να ανασυγκροτηθεί το επιτελικό κράτος, όπου όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας υπηρετούν ένα κεντρικό σχεδιασμό, απαραίτητο για το 2021, μια δύσκολη χρονιά με ανοικτά οικονομικά ζητήματα και κοινωνικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.
Με περισσότερους «γαλάζιους» το νέο κυβερνητικό σχήμα
Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία και τα πρόσωπα, είναι γεγονός ότι οι χειρισμοί που έγιναν σε κάποια μείζονος σημασίας ζητήματα δεν δυσαρέστησαν μόνο τους πολίτες αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.
Γρίφος παραμένει αν θα υπάρξουν αλλαγές ή μετακινήσεις των υπουργών που βρέθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις από... καραμπόλα και συγκεκριμένα των κ. Κικίλια, Παναγιωτόπουλου και Τσιάρα, αν και η εν γένει απόδοσή τους στα υπουργεία Υγείας, Άμυνας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα, δεν έχει προκαλέσει σε κάποια περίπτωση εμφανή τουλάχιστον δυσαρέσκεια. Ενδεχομένως, στον Βασίλη Κικίλια να προταθεί κάποια άλλη κυβερνητική θέση.
Αρκετή συζήτηση γίνεται για την παραμονή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη θέση του Γιάννη Βρούτση, στο υπουργείο Εργασίας, θα βρεθεί ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.
Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στην εξωτερική πολιτική, ο Νίκος Δένδιας δείχνει αμετακίνητος, ενώ πολλά επώνυμα στελέχη της ΝΔ επιθυμούν να καταλάβουν τα υφυπουργεία του ΥΠΕΞ.
Στη θέση του, στο υπουργείο Μεταφορών, δείχνει να παραμένει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ επιτυχημένοι και... ακλόνητοι εμφανίζονται οι «ΠΑΣΟΚογενείς» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.
Σε υπουργικό πόστο παραγωγικού υπουργείου θεωρείται πιθανό να περάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ υπάρχουν φήμες ότι θα μετακινηθεί από το υπουργείο του ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αφού η λίστα του ανασχηματισμού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς των υπουργικών θώκων, οι ευσεβείς πόθοι των εκτός κυβερνητικού νυμφώνος βουλευτών και στελεχών εστιάζουν στις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και κυρίως των υφυπουργών, πολλοί από τους οποίος βρίσκονται στην κυβέρνηση λόγω του τεχνοκρατικού τους προφίλ και όχι της κομματικής τους ταυτότητας ή ακόμη και ταύτισης. «Όπου υπάρχει σήμερα τεχνοκράτης υφυπουργός δεν αποκλείεται να δούμε έναν ''γαλάζιο'' βουλευτή», σχολίαζε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του «γαλάζιου» στρατοπέδου αναμένουν επιστροφές στο προσκήνιο «παλιών γνώριμων», όπως του Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Σπήλιου Λιβανού, αλλά και νέες εισόδους, όπως του καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη, του πρώην διευθυντή Τύπου του κ. Μητσοτάκη και βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη και ίσως κάποιου από την «τριπλέτα» των διεθνολόγων Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.
Εμπρος με "τα δικα μας παιδια.."
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι και να κάνει το παιχνίδι το έχει χάσει
ΑπάντησηΔιαγραφή