Αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου
Αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες το έργο της κυβέρνησης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς θετική γνώμη διατυπώνει το 29,7% των ερωτηθέντων και αρνητική το 32,1%, ενώ το 39,7% δεν το κρίνει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Θετική γνώμη εκφράζει το 49,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 13,1% του ΣΥΡΙΖΑ, το 27% του ΚΙΝΑΛ και το 27,3% της Ελληνικής Λύσης. Αρνητική γνώμη εκφράζει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (100%), το 39% του ΣΥΡΙΖΑ, το 20,8% του ΚΙΝΑΛ, το 45,5% της Ελληνικής Λύσης, το 57,1% του ΜεΡΑ25, αλλά και το 10% της ΝΔ.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σχετικά με τον Ιανουάριο του 2020 οι θετικές γνώμες έχουν υποχωρήσει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 39,1%), ενώ έχουν αυξηθεί οι αρνητικές κατά πέντε μονάδες (ήταν 27,1%).
Στους υπόλοιπους τομείς του κυβερνητικού έργου οι γνώμες των πολιτών της Κ. Μακεδονίας είναι οι εξής:
- Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας οι γνώμες είναι ακριβώς μοιρασμένες (40,5% θετικές και άλλες τόσες αρνητικές).
- Στο θέμα της ασφάλειας του πολίτη θετικά αξιολογεί το 40,3% και αρνητικά το 38,6%
- Ως προς τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης το 36,6% έχει θετική γνώμη και 31,5% αρνητική.
- Στο θέμα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν με 32,7% έναντι 29,3% των θετικών.
- Ιδιαίτερα αρνητικές κρίνονται οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας με το 47,1% να έχει αρνητική γνώμη έναντι μόλις του 27,1% που εκφράζεται θετικά.
- Στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι αρνητικές γνώμες είναι 66,3% έναντι 12,4% θετικών.
- Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θετική γνώμη έχει μόλις το 19,7% και αρνητική το 46,1%.
- Ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού οι αρνητικές γνώμες είναι 49% και οι θετικές 20,9%.
- Τέλος, στο ζήτημα της παιδείας, αρνητικά για την κυβερνητική πολιτική εκφράζεται το 58,2% και θετικά μόλις το 12,9%.
Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τόσο την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Συγκεκριμένα, ως προς την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώσει τις προτιμήσεις του 36,3% των ερωτηθέντων και ο ΣΥΡΙΖΑ του 24,7% (διαφορά 11,6%). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,3% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11,4%.
Στο δε ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας;» ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 26%, ο Αλ. Τσίπρας 17%, ενώ το 40% τους απορρίπτει και τους δύο.
Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός
Οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας τάσσονται κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών εντός του 2021. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “εάν θα θέλατε να γίνουν εθνικές εκλογές μέσα στο 2021” το 61% απαντά αρνητικά έναντι 35% που το βλέπει θετικά.
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν φαίνεται να έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους πολίτες της Κ. Μακεδονίας καθώς μόνον το 13% εκφράζει θετική γνώμη έναντι 31% που εκφράζει αρνητική, αλλά και ενός 42% που δηλώνει αδιάφορο.
Συγκρατημένη... απαισιοδοξία
Οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και πολύ προβληματισμένοι ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της. Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι εντός του 2021 θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» πιστεύει το 33%, «σίγουρα όχι» και “μάλλον όχι” το 66%.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες ώς προς τα οικονομικά τους, τα προσωπικά και των οικογενειών τους καθώς μόλις το 2% προβλέπει βελτίωση, το 42% επιδείνωση, ενώ το 55% βλέπει σταθερότητα.
Παρόμοια εντύπωση υπάρχει και ως προς τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την οικονομική κατάσταση της χώρας για το 2021 καθώς το 67% προβλέπει χειροτέρευση και μόλις το 3% βελτίωση.
Άγνοια για τον εορτασμό του 1821
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας έχουν άγνοια σχετικά με τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821. Συγκεκριμένα, το 61% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον εορτασμό, έναντι 38% που τη γνωρίζει. Επίσης, μόλις το 1% γνωρίζει τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η εν λόγω επιτροπή έναντι του 85% που δηλώνει άγνοια.
Τέλος, στο ερώτημα “ποιες αξίες πιστεύετε ότι κυρίως πρέπει να αναδείξει ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων;” οι πολίτες απαντούν ελευθερία (59,5%), δημοκρατία (51,9%), ισότητα (31,1%) και δικαιοσύνη (21,1%).
o aforizmenos eine sto 33 KAI OXH STO 36,,,,,STO ALLO GALOP THA EINE ,,,,29 ,,,EINE GROSOUZHS,,,STHMENO TO GALOP,,,THA XASH PARAPOLH ,H ND,,,ERXONTE EKPLIKSHS,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι Κουλη δαγκωτό!! Νας σας αποτελειώσει να γουστάρουμε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι τα σκουπίδια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλτε τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα στο 1% ραγιάδες, ε ραγιάδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι θα ξανά βγάλουμε τους φασιστοαριστερους
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος πληρώνει τη δημοσκόπηση δεν αναφέρει το άρθρο,αν είναι εύκολο ας υπάρξει απάντηση.Υπαρχουν άτομα που τρώνε αυτό που θέλουν και όχι ότι τους ταιζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή12% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην κ. Μακεδονία; Τελικά ακόμα και οι στημένες δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Η κυβέρνηση καταρρέει.,
ΑπάντησηΔιαγραφή