Η μονάδα του Δυτικού Τομέα
Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) και έχει ήδη λάβει από τις αρχές του 2020 την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ (ΑΕΠΟ). Το έργο κοστολογείται στα 118 εκατ. Ευρώ και έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία ώστε να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και επιδιώκεται να καλυφθεί το ποσό των 60 εκατ. Ευρώ.
Ωστόσο, το έργο έχει προσκρούσει από το καλοκαίρι του 2020 στις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την αιτιολογία πως στην περιοχή λειτουργεί ήδη ΧΥΤΑ και ως εκ τούτου θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Τα χαρακτηριστικά της μονάδας στο Δυτικό Τομέα
Το έργο αφορά την ανάπτυξη ΜΕΑ για τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυναμικότητας περίπου 300 χιλ. τόνων/έτος, η οποία θα εξυπηρετεί 10 Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλύπτοντας το 64% των απορριμμάτων του εν λόγω Τομέα.
Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 35000 τόνων/έτος και η οποία θα εξυπηρετεί τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η μονάδα του Ανατολικού Τομέα
Η Μονάδα Απορριμμάτων του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα αποτελέσει ένα δημόσιο έργο και έχει χωροθετηθεί στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 60 εκατ. Ευρώ και έχει “ωριμάσει” μελετητικά, ενώ έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες. Επομένως, το μόνο που αναμένεται για να προχωρήσει η δημοπράτησή του, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλη Γεράνη, τοποθετείται περί την άνοιξη του τρέχοντος έτος, είναι η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Τα χαρακτηριστικά της μονάδας στον Ανατολικό Τομέα
Συγκεκριμένα, το παραπάνω έργο θα έχει τις εξής δυναμικότητες:
α) 128.200 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.), εξυπηρετώντας τους Δήμους του Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ (μέρος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής) και
β) 22.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Και οι δύο μονάδες θα έχουν κατασκευαστεί εντός τριετίας
Ο χρόνος ολοκλήρωσης και για τις δύο μονάδες, που έρχονται να λύσουν το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, ορίζονται στα 3 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ο κ. Γεράνης ανέφερε πως πρώτη θα κατασκευαστή η μονάδα του Δυτικού Τομέα. Υπενθυμίζεται πως στόχος της Περιφέρειας είναι έως το 2030 να στέλνεται προς ταφή μόνο το 10% των απορριμμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.