Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η συνταγή για χταπόδι κρασάτο από τον Αγιορείτη Μοναχό Επιφάνιο

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς
Μπορεί να υπάρχουν αρκετές συνταγές για χταπόδι κρασάτο, όμως αυτή τη συνταγή αξίζει να τη δοκιμάστε. Τελευταίες ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων και ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει την διάσημη συνταγή του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού, του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους που εκοιμήθη πριν από λίγες ημέρες. Ήταν αυτός που έκανε γνωστή μέσα από τα βιβλία του στην Ελλάδα και τον κόσμο τη μοναστηριακή μαγειρική και τα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας. Η συνταγή για το χταπόδι κρασάτο περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους». Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά

1 χταπόδι (1,5-2 κιλά)
4-5 κρεμμύδια ξερά
5-6 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό κόκκινο κρασί
4-5 δαφνόφυλλα
Μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
200γρ ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. πελτέ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι καλά. Το βράζουμε με ελάχιστο νερό και ξύδι σε σιγανή φωτιά. Φυλάσσουμε λίγο από το ζουμί του.

Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας, ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον ρίχνουμε στον ταβά μας, τον ζωμό που κρατήσαμε. Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας σκεπασμένο, επί μια ώρα περίπου, έως ότου μαλακώσει και χυλώσει το ζουμί του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ