Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η νέα δεκαετία που βρυχάται

Του Κώστα Μπλιάτκα
Λένε πως όσοι δεν διδάσκονται από την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Όσοι κοιτούν προς το μέλλον και μελετούν τη μετά τον κορωνοϊό οικονομική , πολιτιστική και κοινωνική ζωή όλο και πιο συχνά αναφέρουν τα Roaring Twenties, τη δεκαετία του 1920, που σημαδεύτηκε από εκπληκτικές αλλαγές με κυριότερο χαρακτηριστικό ένα γενικό αίσθημα καινοτομίας που σχετίζονταν με τη νεωτερικότητα. Τα δεινά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Ισπανικής γρίπης 1918 ήταν ήδη πίσω και όλα φαίνονταν δυνατά μέσω της τεχνολογίας της εποχής, του σινεμά, της νέας αρχιτεκτονικής, της τζαζ και του ξέφρενου και ανέμελου καταναλωτισμού.

Ήταν η εποχή που σε Ευρώπη και Αμερική ο κόσμος για πρώτη φορά απέκτησε μαζικά ραδιόφωνα και τηλέφωνα, όπως και αυτοκίνητα που έφεραν την ανάγκη για καλούς δρόμους. Οι γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά και φόρεσαν κοντά φανταχτερά φορέματα, οι άντρες ξύρισαν τα γένια, ενώ το τσάρλεστον έδινε τον ρυθμό εκείνης της νέας ουτοπίας (στη φωτογραφία του κειμένου μας η Ζοζεφίν Μπέικερ, Γαλλίδα καλλιτέχνης αμερικανικής καταγωγής και ακτιβίστρια, χορεύει τσάρλεστον τη δεκαετία του 1920). Το Κραχ της Wall Street το 1929 τελείωσε βίαια το όνειρο καθώς η Μεγάλη Ύφεση έφερε χρόνια κακουχίας σε όλο τον κόσμο. Έρχεται λοιπόν μία νέα δεκαετία που βρυχάται; (από το «roaring»).

1 σχόλιο:

  1. Οδεύουμε σταθερά προς την τέλεια καταιγίδα.
    Ο πλανήτη 31 χρόνια μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ (κομμουνισμού), έπεσε στα νύχια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, με τα εικονικά υπερκέρδη και τα τεράστια ελλείμματα, 19 χρόνια από την καταστροφή των δύδυμων πύργων και τη δαιμονοποίηση του ισλαμισμού, διχάζοντας της δυο μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου, 12 χρόνια από την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία γονάτησε και υπερχρέωσε το σύνολο των κρατών, και ένα χρόνο μετά από την πανδημία της covid -19 που φόβησε και αδρανοποίησε τους λαους, με την Κίνα να ξεπερνά σταθερά σε ανάπτυξη ΗΠΑ και ΕΕ απειλώντας την παγκόσμια κυριαρχία της πρωτης, και με την εκτίναξη του παγκόσμιου χρέους στα 258 τρις δολάρια δηλ στο 331% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ελπίζει κάνεις σε καλύτερες μέρες;
    Όποιος δεν βλέπει την καταιγίδα που έρχεται είναι ή κωφάλαλος χωρίς όσφριση ή νεκρός.
    (πάταξον μεν άκουσον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ