Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα 7 βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού - Το αποτύπωμά του στο αίμα

Τι πρέπει να προσέξετε
Μία ελαφριά φαγούρα στο λαιμό, βαρύ κεφάλι, ρινική καταρροή - τι γίνεται με τα συμπτώματα του κορωνοϊού; Πριν από ένα χρόνο τα συμπτώματα αυτά θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα. Σήμερα τα πράγματα είναι βέβαια διαφορετικά. Ένα φτάρνισμα πανικοβάλλει τον περίγυρο και αμέσως αρχίζουν τα βασανιστικά ερωτήματα: «Πού ήμουν τις τελευταίες μέρες, πόσο κοντά πλησίασα ανθρώπους, τι άγγιξα; Μπορώ ακόμα να μυρίσω και να δοκιμάσω; Η αλήθεια είναι ότι έχω και λίγο δύσπνοια…». Οι ερευνητές και οι γιατροί προσπαθούν ακόμη να κατατάξουν τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη με κορωνοϊό.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βιέννης κατάρτισαν μια μακρά λίστα με τα συμπτώματα, εντοπίζοντας επτά διαφορετικές ομάδες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy.

Ο πρωταρχικός σκοπός της έρευνας είναι να μάθουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την «καλή» ανοσία μετά από μια λοίμωξη με κορωνοϊό και πώς ακριβώς αυτή μπορεί να υπολογιστεί.

Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Βίνφρεντ Πικλ και τον αλλεργιολόγο Ρούντολφ Βαλέντα ήρθαν σε επαφή με 109 ασθενείς με κορωνοϊό - δηλαδή άτομα που ξεπέρασαν τη λοίμωξη και βρίσκονται σε θεραπεία - και 98 υγιείς.

Επτά ομάδες συμπτωμάτων

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη βάση δεδομένων, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι διάφορα συμπτώματα του κορωνοϊού σχετίζονται και εμφανίζονται σε ομάδες. Αυτές τις προσδιόρισαν ως εξής:
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (με πυρετό, ρίγη, κόπωση και βήχα)
  • Συμπτώματα ρινικής καταρροής (με καταρροή, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και ρινική συμφόρηση)
  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
  • Φλεγμονή των ματιών και των βλεννογόνων
  • Προβλήματα στην αναπνοή (πνευμονία και δύσπνοια)
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου)
  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης
«Στην τελευταία ομάδα, καταφέραμε επίσης να διαπιστώσουμε ότι κυρίως "νεαρά" ανοσοποιητικά συστήματα επηρεάζονται από την απώλεια όσφρησης και γεύσης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Βίνφρεντ Πικλ σε συνέντευξή του στην DW. Ένα νεαρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπολογίζεται όμως βάσει της ηλικίας του ασθενούς, αλλά βάσει του αριθμού των ανοσοκυττάρων (Τ-λεμφοκυττάρων).

Ταυτόχρονα ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη μεταξύ των ομάδων συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπήρχαν συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων και συγκεκριμένων ανοσολογικών παραμέτρων: Μια πορεία της ασθένειας με υψηλό πυρετό, για παράδειγμα, συσχετίζεται με την ανοσολογική μνήμη του σώματος και μπορεί να υποδηλώνει μια ανοσία σχετικά μακράς διάρκειας.

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού στο αίμα

Χρησιμοποιώντας το αίμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ορισμένους σημαντικούς δείκτες COVID-19. Διαπίστωσαν ότι η νόσος COVID-19 αφήνει σαφείς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από δέκα εβδομάδες - όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο αίμα του ασθενούς, για παράδειγμα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ο λόγος, για τον οποίο πολλοί ασθενείς αισθάνονται αδρανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση με COVID-19. Επιπλέον, όσο υψηλότερος ήταν ο πυρετός του ασθενή σε μια ήπια πορεία της νόσου, τόσο μεγαλύτερης διάρκειας φαίνεται να ήταν και η ανοσία του στον ιό.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ