Στην ενασχόληση μου με τα βλαχολογικά, έχω συναντήσει αρκετές φορές το γεγονός ότι επί τουρκοκρατίας αρκετές ελληνόφωνες και βλαχόφωνες κοινότητες της ορεινής Ελλάδας ανήκαν στη Βαλιδέ Σουλτάνα (βασιλομήτορα) και είχαν προνόμια. Για παράδειγμα, οι περιοχές Ζαγορίου και Μαλακασίου. Γενικά στην εποχή αυτή υπάρχει μια προνομιακή μεταχείριση, από μέρος των κατακτητών, στις ελληνικές κοινότητες. Οι κοινότητες είναι ένας θεσμός που έχει βαθιές ρίζες στις παραδόσεις του ελληνικού έθνους και δεν διακόπηκε η ιστορική του συνέχεια, σύμφωνα με την άποψη του ιστορικού Κ. Παπαρρηγόπουλου (1815-1891) (Ιστορία του Eλληνικού Έθνους).
1. Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος |
2. Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος |
3. Μουράτ Β΄ |
Αξιοσημείωτα είναι όσα αναφέρονται στη δικαστική εξουσία και στα δικαιώματα του μητροπολίτη (ο μητροπολίτης να έχη την κρίσιν του την ρωμαϊκήν και όλα τα εκκλησιαστικά δικαιώματα, γιατί είναι ακριβώς τα ίδια, τα οποία είδαμε παραπάνω ότι παραχωρούν οι Βενετοί στους Θεσσαλονικείς. Επίσης ενδιαφέροντα είναι όσα αναφέρονται στους άρχοντες και η προσθήκη: «και άλλα εί τι ζητήματα θέλετε ζητήσει να σας δώσωμεν».
4. Οικόσημο της οικογένειας των Τόκκων |
5. Κωνσταντίνος Αμαντος |
[Ὁρισμὸς ὅνπερ ἔστειλεν ὁ Σινὰν πασιὰς ὁ τοῦ Σουλτὰν Μουρὰτ βεζίρης εἰς τὰ Ἰωάννινα ἐπὶ ἔτους στϠληω (=1430 μ.X.)].
«Τῆς κεφαλῆς τῶν κεφαλάδων καὶ αὐθέντου πάσης Δύσεως, τοῦ Σινὰν πασιὰ ὁρισμὸς καὶ χαιρετισμὸς εἰς τὸν πανιερώτατον μητροπολίτην Ἰωαννίνων καὶ εἰς τοὺς ἐντιμοτάτους ἄρχοντες, τόν τε καπετάνον Στρατηγόπουλον καὶ τὸν υἱὸν τοῦ Καπετάνου τὸν κὺρ Παῦλον καὶ εἰς τὸν πρωτοστράτορα τὸν Μπουήσαβον καὶ εἰς τὸν πρωτασιγκρήτη τὸν Στανίτζη καὶ εἰς τοὺς λοιποὺς ἄρχοντες τῶν Ἰωαννίνων, μικρούς τε καὶ μεγάλους.
6. Ορισμός Σινάν Πασά |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.