Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παπαδόπουλος: «Σε τροχιά σταθεροποίησης τα κρούσματα της Ημαθίας»

Ποια η επιδημιολογική εικόνα του νομού μας; Τι ανέφερε στο veriotis.gr ο Προϊστάμενος Δ/νσης Υγείας Π.Ε. Ημαθίας
Με ανησυχία παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ημαθία. Από μια περίοδο με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η Ημαθία κατέληξε να βρίσκεται καθημερινά στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, πανελλαδικά, με αποκορύφωμα την 12η Νοεμβρίου που ο νομός μας κατέγραψε τον αριθμό ρεκόρ 101 κρούσματα σε ένα 24ωρο!

Λίγο καιρό μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα μεταξύ μαθητών της Γ' Λυκείου και κάποια λίγα και μεμονωμένα σε εκπαιδευτικούς δημοτικών σχολείων. Τμήματα άρχισαν να κλείνουν, ακολούθησαν ολόκληρες σχολικές μονάδες, η απόφαση για κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων και τέλος η απόφαση για κλείσιμο και Δημοτικών, Νηπιαγωγείων, Παιδικών Σταθμών κτλ.


Καθημερινά επιβεβαιώνονταν κρούσματα σε δημόσιες υπηρεσίες, σε υπηρεσίες των δήμων της Ημαθίας, σε επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς, σε μέλη αθλητικών ομάδων, κρούσματα που έπρεπε να απομονωθούν άμεσα και να γίνει ιχνηλάτηση προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά.

Ο veriotis.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ημαθίας, ώστε να μας δώσει μια πιο σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στον νομό μας. Σημειώνεται πως η Διεύθυνση Υγείας είναι αυτή που γνωμοδοτεί κάθε φορά στην απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων, ή κλεισίματος τμημάτων ή και ολόκληρων δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε στο veriotis.gr ο κ. Παπαδόπουλος, για τον αριθμό των κρουσμάτων ενημερώνεται η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μόνο αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη συρροή σε κάποια περιοχή, ενημερώνει τις κατά τόπους Διευθύνσεις, ώστε να ληφθούν μέτρα κατά της διασποράς. 

«Μεγάλο πρόβλημα δεν υπήρξε στην Ημαθία - Βρισκόμαστε σε τροχιά σταθεροποίησης κρουσμάτων»

Σε ερώτησή μας αν έχει «χτύπησε καμπανάκι» στην Περιφέρεια για τον νομό μας, ο Προϊστάμενος απάντησε πως μέχρι στιγμής, με την άνοδο των κρουσμάτων και ειδικά με τον τριψήφιο αριθμό, χτύπησε ένα "καμπανάκι" αλλά ελήφθησαν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα και ήδη τα κρούσματα αν και ακόμα αρκετά, είναι μειωμένα. Όπως ανέφερε, τα κρούσματα που μαθαίνουμε καθημερινά, άλλα είναι μεμονωμένα και άλλα προέρχονται από μικρές συρροές σε μέρη με συγχρωτισμό.


«Μεγάλο πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στον νομό μας, στο βαθμό τουλάχιστον της ενημέρωσης που είχε η ΠΕ Ημαθίας από την ΠΚΜ. Όπου παρουσιάστηκαν συρροές, όπως στα σχολεία, αυτά έκλεισαν, είτε τμηματικά είτε ολόκληρη η σχολική μονάδα. Με τα πρώτα 3 - 5 κρούσματα κλείναμε τα σχολεία ώστε να μην διευκολύνουμε την διασπορά. Έτσι δεν αφήσαμε ποτέ την κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια μας», σημείωσε.

Μάλιστα φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για το επόμενο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Είμαστε νομός σε τροχιά σταθεροποίησης των κρουσμάτων, ευελπιστώ και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και άλλη μείωση. Η κατάσταση ηρεμεί σταδιακά, έκλεισαν πλέον και τα δημοτικά σχολεία και ό, τι κρούσματα έχουμε τώρα είναι αυτά που έχουν εκδηλωθεί προ ημερών και βρίσκονται σε εξέλιξη». 

Ποιος δήμος είναι πιο επιβαρυμένος επιδημιολογικά;

Ζητήσαμε από τον κ. Παπαδόπουλο μια γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων της Ημαθίας, με την Βέροια να αναφέρεται πρώτη στη λίστα, λόγω πληθυσμού αλλά και συγκέντρωσης πολλών υπηρεσιών, επιχειρήσεων κτλ. «Συνήθως τα μεγάλα αστικά κέντρα που υπάρχει μεγάλη συγχρώτιση πολιτών, εκεί συνήθως εμφανίζονται και τα περισσότερα κρούσματα. Στα χωριά της Ημαθίας δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα συρροής κρουσμάτων. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζουν οι μεγάλες πόλεις, η Βέροια και η Αλεξάνδρεια, ειδικά εκεί που υπάρχουν υπηρεσίες και μεγάλες επιχειρήσεις και συγχρωτίζεται ο κόσμος. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, η οποιαδήποτε χαλαρότητα ή μη σωστή τήρηση των μέτρων ή των οδηγιών των ιατρών, μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά σε μια ολόκληρη υπηρεσία».


Αναφέρθηκε και στα κρούσματα που καταγράφηκαν στις υπηρεσίες του δήμου Νάουσας και του δήμου Βέροιας, όπου όπως είπε δεν χρειάστηκε να επέμβει η Διεύθυνση Υγείας και να κλείσει κάποιο τμήμα. «Η κατάσταση τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο και η διασπορά περιορίστηκε, με την ιχνηλάτηση και την άμεση απομόνωση των στενών επαφών των κρουσμάτων», σημείωσε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους εντατικούς ελέγχους της υπηρεσίας σε όλο τον νομό. 

«Το τελευταίο δίμηνο κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Ημαθίας διενεργεί συνεχείς ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται σωστά τα μέτρα. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μέτρα τηρούνται σωστά, περιπτώσεις που θα χρειαστούν κάποιες συστάσεις και περιπτώσεις που "βγάζουν μάτι" όπου εκεί... βγαίνει το μπλοκάκι και επιβάλλεται πρόστιμο».

Ποια η κατάσταση στις δομές προσφύγων - μεταναστών και στις κοινότητες Ρομά;

Σχετικά με τις δομές προσφύγων - μεταναστών στην Ημαθία και την κατάσταση που επικρατεί εκεί σε σχέση με κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «πριν τον κορωνοϊό γινόταν τακτικοί έλεγχοι από κλιμάκια της υπηρεσίας μας. Πλέον στις δομές υπάρχουν Διοικητές και αναλαμβάνουν αυτοί την ευθύνη και αν χρειαστεί να επέμβουμε θα επέμβουμε. Στις δομές της Ημαθίας, όπως και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν υπάλληλοι του ΕΟΔΥ και ενημερώνονται άμεσα αν υπάρξει θέμα», σημείωσε.




Σχετικά με τις κοινότητες Ρομά στην Ημαθία, ειδικά στην Αλεξάνδρεια, ανέφερε πως πρόκειται για μια δύσκολη ομάδα, τόσο στην προσέγγισή τους από υπηρεσίες, όσο και στην σωστή τήρηση των μέτρων, τονίζοντας παράλληλα πως πλέον, σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι Ρομά είναι πιο συνειδητοποιημένοι.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έχει η Δ/νση Υγείας της ΠΕ Ημαθίας από την Περιφέρεια, η κατάσταση δεν φαίνεται να εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Τελικά υπήρξε διασπορά από τα κρούσματα στα σχολεία; «Οι νέοι διαδίδουν. Μέλημα της πολιτείας ήταν να λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει στα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Η απόφαση να κλείσει ή όχι, τμήμα ή ολόκληρο σχολείο έχει βαρύτητα και εξαρτάται από την ιχνηλάτηση που ακολουθεί μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία είπε πως «είχα κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας ακόμα και στα διαλείμματα, πολύ πριν την ισχύ του μέτρου, το οποίο ήρθε αλλά με μικρή καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γονείς να δείξουν σύνεση και να προσπαθούν όσο μπορούν να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη και χωρίς μέτρα προστασίας κυκλοφορία των παιδιών τους.

2 σχόλια:

  1. Θα μπορούσατε να αναφέρετε την κατανομή των κρουσμάτων και των νεκρών της Ημαθίας ανά δήμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ