Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εγκρίθηκαν τα έργα για το φυσικό αέριο σε Αλεξάνδρεια - Ακολουθεί η Βέροια

Η επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου σε μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, γίνεται πραγματικότητα. Τα έργα της ΔΕΔΑ που προβλέπουν την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε έξι νέες πόλεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, φέρνοντας φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Η αρχή θα γίνει από τις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών και του Κιλκίς για τις οποίες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθούν τα εν λόγω έργα. 

Οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων των έργων κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις ανωτέρω πόλεις θα βγουν στον «αέρα» εντός του επόμενου δεκαημέρου. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 23,49 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτούνται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 11,30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2024.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων είναι ο ελάχιστος που θα πραγματοποιηθεί και μπορεί να είναι πολλαπλάσιος εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Τα έργα σε αυτές τις δύο πόλεις, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2021, προβλέπουν την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων: «Η έλευση του φυσικού αερίου σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν κάτι που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια. Μετά από συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλαμε τους τελευταίους 12 μήνες, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο της οικονομικής, αξιόπιστης και καθαρής ενέργειας και για την Κεντρική Μακεδονία. Τα έργα στις πρώτες τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2021 με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με νέες θέσεις εργασίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πολύτιμη συμβολή του στον αγώνα που κάναμε για να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αναπτυξιακό μας έργο το οποίο παρέμενε σε στασιμότητα από το 2017.

Χρέος μας είναι τώρα να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου που είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών».

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή Κιλκίς και Κατερίνη είχαν μέσον και υποσκέλισαν τη Βέροια κατά ένα χρόνο. Για να τα λέμε όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έχει αέριο ο Γιδάς πιο νωρίς απ τη Βέροια.Μωρέ μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μη έλθει στην Βέροια , προσωπικά δεν γουστάρω αυτούς που πήραν εντολή , ΔΕΔΑ κλπ. , όλα κομματικά ...δουλειές με φούντα και να πληρώνει ο λαός , υπάρχουν άλλες ενεργειακές , όπως ο αέρας , όχι της γής "καρδιάς" , αργότερα θα το πληρώσουμε με αφανισμό ...σεισμοί , ηφαίστεια κλπ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογική .....
      Τώρα την πληρώνει το οξυγόνο που κόβεται ασύστολα,η ομορφιά της φύσης, καλύτερα χωρίς δέντρα δηλαδή πάρα αξιοποιώντας κάτι φυσικό;; κοιτάσματα διαθέσιμα για πολλά έτη είναι,μήπως αναφέρουμε και την έξτρα οικονομία στα νοικοκυριά, δε θα χρειάζεται θερμοσίφωνας πάντα ζεστό νερό, καλύτερη απόδοση στη καύση, μη ρυπογόνο , τα δέντρα χρειάζονται στη φύση , δεν είναι μόνο για το οξυγόνο πού παράγουν αλλά και για ολόκληρο το οικοσύστημα......

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ