Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βουλγαρία - Σκόπια: Βήματα προσέγγισης με φόντο τις ενταξιακές

Ένα «σημαντικό βήμα» σε ό,τι αφορά τις ιστορικές διαφορές ανάμεσα στη Σόφια και στα Σκόπια, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχάριεβα. «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα (…) αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο να πούμε ‘ναι’», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας τη Γερμανία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

Η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. προβλέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη «Βόρεια Μακεδονία» και την Αλβανία με την έγκριση στις 10 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ μιας συμφωνίας-πλαίσιο.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στην προσπάθεια να αποσπάσει το πράσινο φως της Βουλγαρίας, μέλους της ΕΕ από το 2007.

«Έχουμε ακόμη πιθανότητες (…) αν και δεν μένει πολύς χρόνος, όμως η γερμανική προεδρία είναι πολύ δεσμευμένη», δήλωσε η Ζαχάριεβα.

Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία συμμετέχει το εθνικιστικό κόμμα VMRO, σκλήρυνε τελευταία τους τόνους, προσάπτοντας στα Σκόπια μια επιφυλακτικότητα για την επίλυση των ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και ότι διεκδικούν την ύπαρξη μειονότητας στη Βουλγαρία.

Η Ζαχάριεβα διευκρίνισε πως αναμένει από τα Σκόπια «μια δήλωση μη υποστήριξης από τους δημόσιους θεσμούς [της χώρας] οσον αφορά τις αξιώσεις (για ύπαρξη) μιας μειονότητας». Η Σόφια θεωρεί πως ο σλάβικος πληθυσμός της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1992, η Βουλγαρία είχε υποστηρίξει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν τα Σκόπια και η Αθήνα για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», που επέτρεψε στο κράτος αυτό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτιο.

Η Βουλγαρία διαμαρτύρεται εξάλλου εναντίον της «γλώσσας του μίσους» στα σχολικά εγχειρίδια και στα ΜΜΕ της «Βόρειας Μακεδονίας».

2 σχόλια:

  1. Θα πάρουν οι Βούλγαροι κάποια ανταλλάγματα και θα συμφωνήσουν στο τέλος.
    Το θέμα είναι τι ανταλλάγματα πήραμε εμείς και συμφωνήσαμε στις Πρέσπες ;
    Σύντομα θα πρέπει να διερευνήσουμε το τι έγινε τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατι για συνταξεις λεγανε τοτε.
      εκει εφτασε να παιζετε ( απο τους ξεφτίλες) το βαρυ ονομα της ελληνικης μακεδονιας!! μεταξυ συνταξεων και Spread δανεισμου!!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ