Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός» - Ομιλία Μητροπολίτη στους Ακαδημαϊκούς Διαλόγους

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της σειράς ομιλιών «Ακαδημαϊκοί διάλογοι» στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου Βεροίας. Πρώτος ομιλητής για φέτος ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Καρδίαν καθαρὰν κτίσον ἐν ἐμοί ὁ Θεός». Στην αρχή, ο υπεύθυνος της σειράς ομιλιών, Αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τους παρισταμένους και ευχήθηκε για την επιτυχή έκβαση των «Ακαδημαϊκών διαλόγων» και αυτή τη χρονιά.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε, κυρίως, τη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει η καρδιά στον άνθρωπο, καθώς και στην εκφορά του λόγου του. Παίρνοντας αφορμή από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, όπως τις ύβρεις που ακούγονται από τα στόματα των ανθρώπων, επισήμανε ότι τελικά επιβεβαιώνεται το αγιογραφικό ότι, «εκ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί», επειδή η γλώσσα λέγει αυτά που έχει μέσα της η καρδιά. Διευκρίνισε, επίσης, ότι όταν αναφερόμαστε στην καρδιά, δεν εννοούμε τη σαρκική καρδιά, αλλά το κέντρο όλης της προσωπικότητας των ανθρώπου.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στην καρδιά φωλιάζουν όλα τα πάθη και μπορούν να καθαριστούν μόνο με την ασκητική αγωγή της Εκκλησίας (προσευχή, νηστεία, αγρυπνία κ.α.). Εξάλλου, όλα όσα επιτελεί η Εκκλησία αποβλέπουν σε αυτό το γεγονός, δηλαδή την κάθαρση της καρδιάς. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε να εφαρμόσουμε τη ρήση από το Γεροντικό: «δίδαξον το στόμα σου να λαλεί αυτά που έχει η καρδιά σου», διότι, τα ακάθαρτα λόγια βγαίνουν από ακάθαρτη καρδιά, ενώ τα ευγενή λόγια βγαίνουν από καθαρή καρδιά. Για αυτό το λόγο, ο γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης υποστήριζε, ότι για να γίνει κάποιος πνευματικός άνθρωπος, πρέπει πρώτα να γίνει ευγενής.

Στον καθαρισμός της καρδιάς απαραίτητη είναι η μετάνοια, δηλαδή η μεταμέλεια του νου. Στην πράξη, η μετάνοια είναι η «συγγνώμη», το μοναχικό «ευλόγησον» και αυτή η «συγγνώμη» είναι το καθαρτήριο πυρ που περνά η καρδιά. Όταν οι άνθρωποι μάθουν να ζητούν συγχώρεση από τους ανθρώπους τους οποίους έβλαψαν, τότε θα μάθουν να ζητούν συγχώρεση και από τον Θεό.

Επιπλέον, κάνοντας αναφορά στα παιδιά, προέτρεψε τους γονείς να είναι ευγενείς, έτσι ώστε τα παιδιά να αντιγράφουν την ευγένεια, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συμβεί το αντίθετο. Σημείωσε, επίσης, ότι αν θέλουμε να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, πρέπει να ρωτήσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά κυρίως πρέπει να ρωτήσουμε τους εχθρούς μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε το αποτέλεσμα της καθαρής καρδιάς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι, όταν η καρδιά μας είναι καθαρή, και χωρίς να την ελέγχουμε, το στόμα μας «ευωδιάζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ