Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Μπλόκο» Βουλγαρίας στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τους όρους που θέτει η Βουλγαρία ώστε να μην μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την Κυριακή ο Ζόραν Ζάεφ. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια όπου είχε συναντήσεις με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για τις ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και η Βουλγαρία να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Μπουγιάρ Οσμάνι και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήταν καλές, όμως οι συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και του υπουργού Μπουγιάρ Οσμάνι δεν ήταν πολύ καλές. Αυτό που προτείνει η άλλη πλευρά δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι καθόλου αδελφικό, και απέχει πολύ από κάθε ευρωπαϊκή έννοια. Και αν παραμείνει έτσι, πρέπει να προετοιμάσουμε τον «μακεδονικό» λαό για το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που αναμένεται τον Δεκέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει κάποια λύση με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ζάεφ: Αυτό που προτείνει η άλλη πλευρά δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι καθόλου αδελφικό και απέχει πολύ από κάθε ευρωπαϊκή έννοια

Η Βουλγαρία, τον περασμένο Αύγουστο υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο που τιτλοφορείται «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης», στο οποίο, αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία. Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το μνημόνιο αυτό της Βουλγαρίας προκάλεσε κατάπληξη στα Σκόπια, τα οποία θεώρησαν ότι η Σόφια επιδιώκει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, «μέχρις ότου τα Σκόπια παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας».

Η Σόφια, αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε τη γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

Στα τέλη Μαρτίου του 2020, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα Σκόπια έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση πάντα που η Βουλγαρία δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο.

11 σχόλια:

  1. Έχουν ..αρτίδια οι Βούλγαροι και τα δείχνουν!Το ‘91 ,θυμάμαι,ο πρόεδρός τους Ζέλεφ από του βήματος της βουλής είπε στους σκοπιανούς μιλώντας στη βουλγαρική γλώσσα: με καταλαβαίνετε,γιατί είστε δικοί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο προτεκτοράτο είμαστε ε; Εμεις ζητοκραυγαζουμε και οι Βούλγαροι αντιδρού. Ρε λες να ειναι ξενοφοβικοί, ρατσιστες και φασίστες; Αλλά ξεχασα. Εμεις οι διεθνιστές της αδελφοσύνης των λαών, ετοιμάζαμε εκδηλώσεις για τα βραβεία Ιπεκτσί, ενω οι φίλοι μας οι γείτονες, ετοίμαζαν τις βιομηχανίες όπλων τους. Και μόλις ετοιμάστηκαν, αναρωτιούνται που θα τοποθετήσουμε τα βραβεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ( ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!!!) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΩΡΑ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ "ΦΙΛΟΥΣ" ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυτική Βουλγαρία.
    Ο τσιπρας ακουγε τον ουρσουζιδη στη βουλη και νομιζε μιλουσε σερβικα.
    Ξέχασε να του πει ο συντοπίτης την αλήθεια, πόσο θέλει ενας ηγετης να κάνει λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο τυφλοπόντικας αυτη η βουλευτάρα ε; Αλλαξε τον ρουν της ιστορίας της Ημαθίας. Πάντως, εκανε τη δουλειά του και μην τον ειδατε, μην τον απαντήσατε. Εχουμε και δουλειες.

      Διαγραφή
  5. τέλειωσαν τα σκοπια, απορρόφηση απο Αλβανούς και Βουλγάρους.
    και κατι ακόμα το προσύμφωνο των πρεσπων θα ακυρωθεί κα ο λογος ειναι οτι το ψηφισε ενα κομα που καταπατησε τα παντα για τα θελω του και τωρα πλησιαζει και η διαλυση του.

    ΥΓ (μακεδονικη γλώσσα) όταν οι Βουλγάροι συναντιούνται με σκοπιανούς για διμερείς σχέσεις λεν δεν χρειαζόμαστε διερμηνεία την ιδια γλώσσα έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NTOBRO, NTOBRO....
    ΛΕΩ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν οι σκοπιανοί βλέπουν βουλγάρικα σήριαλ δεν έχουν υποτίτλους.
    Μαντέψτε γιατί...
    Τι κύκλους όμως κάνει η Ιστορία.
    Οι Βούλγαροι να εγκαλούν τους κομιτατζήδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτος ο Σλαβος λει τους σλαβους Μακεδονικο λαο και εσεις το δεχεσται και το τυπωνεται κιολας

    Και αν παραμείνει έτσι, πρέπει να προετοιμάσουμε τον «μακεδονικό» λαό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην μιλάτε και μην φωνάζετε όλοι μαζί! Θα σας ακούσει ο Κούλης ,που σας δούλευε,και θα σας μαλώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ