Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αειφορία, περιβάλλον και παραγωγή ενέργειας από Μικρά Υδροϋλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ)

Οι προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και οι δυνατότητες που δίνονται πλέον για ένα περιβάλλον πράσινο και οικολογικό τοποθετούν τα Μικρά Υδροηλεκτρικά εργοστάσια ξανά στον χάρτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο οι τοπικές κοινωνίες αποκτούν ενεργό ρόλο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη επενδύσεων. Στη Βέροια ο διάλογος που έχει ανοίξει για την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, επιβεβαιώνει καταρχήν ότι η πόλη συνεχίζει να συνεισφέρει στη Βιώσιμη Ενέργεια, έναν τομέα με μακρά ιστορία στην περιοχή, λόγω των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον Τριπόταμο και τον Αλιάκμονα.

Η υδραυλική ενέργεια, η ενέργεια του νερού, είναι μια ανανεώσιμη, και αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας που υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά τον άνθρωπο στο δρόμο της ανάπτυξης. Μηχανισμοί υδροκίνησης χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόοδο της τοπικής οικονομίας πολλών περιοχών, με απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια οι αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την κατασκευή νέων Μικρών Υδροηλεκτρικών, καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Συνδέσμου Υδροηλεκτρικών Έργων (Ε.Σ.Μ.Υ.Ε), Ηλία Κακιόπουλο, τα πλεονεκτήματα των ΜΥΗΕ συνοψίζονται:
  • στην απουσία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • στην παραγωγή ενέργειας χωρίς διακυμάνσεις
  • στην άριστη διαχρονική συμπεριφορά τους
  • στη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης - απόζευξης στο δίκτυο
  • στην αυτόνομη λειτουργία και την αξιοπιστία τους
  • στον προβλέψιμο χρόνο των 10 ετών για απόσβεση των επενδύσεων, όσο είναι η συνήθης διάρκεια δανεισμού από τις τράπεζες για τέτοιου είδους επενδύσεις
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία στη χώρα μας, ως μικρά υδροηλεκτρικά νοούνται μικρές μονάδες που αξιοποιούν υδατορεύματα ή και μικρά φράγματα, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 15 μεγαβάτ (MW).

Η αξιοποίηση της υφιστάμενης ή η ανάκτηση της καταστρεφόμενης υδραυλικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα είναι ένα αποτελεσματικό βήμα για την πολλαπλής σκοπιμότητας διαχείριση των υδάτων.

Τα ΜΥΗΕ, από τη φύση τους, μπορούν να ικανοποιούν όλες τις άλλες χρήσεις νερού, χωρίς να δημιουργούν καμιά απολύτως αλλοίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και χωρίς επιπτώσεις περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ