Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τρύγος και… ξινόμαυρο, αντίδοτο στο lockdown

Ένα ποτήρι ξινόμαυρο, ο αμπελώνας, ο τρύγος, το σταφύλι, η απόσταξη, τα καζάνια, τα γλέντια. Ο πιο μεθυστικός διαγωνισμός φωτογραφίας «τρέχει» αυτές τις ημέρες στη Νάουσα, βαθυκόκκινο αντίδοτο στον φόβο και την εσωστρέφεια που έχει επιβάλει η πανδημία. Με τίτλο «Ο τρύγος έχει ξεκινήσει – Νάουσα 2020» ο δήμος καλεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους από όλη την Ελλάδα να λάβουν μέρος με παλιές ή καινούργιες φωτογραφίες γύρω από την παραγωγή κρασιού στη Νάουσα, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακραίωνη παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή και την εκλεκτή και ξακουστή σε όλο τον κόσμο ερυθρή ποικιλία της, το Ξινόμαυρο.

«Δεδομένου ότι είμαστε σε lockdown, τόσο εμείς όσο και ολόκληρη η Ημαθία, και όλες οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε εναλλακτικές δράσεις που θα είχαν ενδιαφέρον», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας. 

Η ιδέα ενός διαγωνισμού φωτογραφίας γύρω από τον τρύγο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό άρεσε σε όλους. Να και κάτι που δεν επηρεάζεται από τα μέτρα που είναι σε ισχύ. Δεδομένου δε ότι η Νάουσα διαθέτει ιδιαίτερα ενεργή καλλιτεχνική κοινότητα, αμέσως βρέθηκαν άνθρωποι να στηρίξουν το εγχείρημα, το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cult-CreATE.

Το θέμα αποτελεί πρόκληση, λέει η φωτογράφος Κατερίνα Καμπίτη, που συμμετέχει στην τετραμελή επιτροπή αξιολόγησης των συμμετοχών. «Η εγγύτητα με τη φύση, η αίσθηση των ανθρώπων που δουλεύουν στους αγρούς, με τα καθαρά μάτια, το καθαρό βλέμμα, που είναι πιο γήινοι, πιο άμεσοι, αποτελεί ανακούφιση για κάθε έναν που έρχεται φορτωμένος με τα αστικά προβλήματα. Είναι μια φυγή, οι μυρωδιές του τοπίου και της φύσης». 

Όπως αναφέρει, κάθε αγροτική εργασία έχει γοητεία για τον φωτογράφο, «όμως το κρασί, το σταφύλι, είναι φορτωμένο με άπειρες αναφορές στην τέχνη και τον πολιτισμό. Το κουβαλάμε μέσα μας οι Ελληνες». Ακόμα περισσότερο στη Νάουσα, που στα τέλη του 19ου αιώνα μετρούσε πάνω από 800 αμπελουργούς.

Η υποβολή φωτογραφιών ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση contest-naoussa.hub.arcgis.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ