Όταν ακούμε «φρικασέ» συνήθως το μυαλό μας πάει σε αρνί ή κατσίκι. Το τρώμε κυρίως την περίοδο μετά το Πάσχα, δοκιμάζοντας αρκετές συνταγές από το αρνί που μας έχει περισσέψει. Γιατί όμως ένα τόσο νόστιμο φαγητό να μην το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο και γιατί να περιοριστούμε στο αρνί, εφόσον μπορούμε το μαγειρέψουμε και σε άλλη εκδοχή, με διαφορετικό κρέας; Όπως αυτή την εκδοχή που μας προτείνει ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς. Κοτόπουλο φρικασέ. Μαγειρεύεται και πιο εύκολα, είναι και πιο ελαφρύ. Η νοστιμιά; Απερίγραπτη. Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και τη συνταγή:
Υλικά
• 6-8 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
• 2 μαρούλια (χοντροκομμένα)
• 1/2 φινόκιο (σε φέτες)
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
• 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1/2 ματσάκι άνηθο
• χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
• 2 κρόκους αυγού
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ή σοτέζα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και φυλάσσουμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο. Κατόπιν ρίχνουμε τα κοπανάκια μας, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 40΄περίπου, εωσότου μαλακώσει το κρέας.
Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κ τα μαρούλια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 10΄- 15 (να μη λιώσουν τα λαχανικά).
Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με άνηθο και σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι, παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό και τα αραιώνουμε. Περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο και ανακινούμε ζωηρά την κατσαρόλα μας.
Εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά, όπως αντίδια, σπανάκι…
Σε μια κατσαρόλα ή σοτέζα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και φυλάσσουμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο. Κατόπιν ρίχνουμε τα κοπανάκια μας, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 40΄περίπου, εωσότου μαλακώσει το κρέας.
Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κ τα μαρούλια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 10΄- 15 (να μη λιώσουν τα λαχανικά).
Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με άνηθο και σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι, παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό και τα αραιώνουμε. Περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο και ανακινούμε ζωηρά την κατσαρόλα μας.
Εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά, όπως αντίδια, σπανάκι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.