Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης: Φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ στην επιδότηση

Καταργούνται οι ζώνες
Να διορθώσει τις αδικίες όλων των προηγούμενων ετών στο επίδομα θέρμανσης, όπου ορεινά χωριά σε περιοχές όπως η Κρήτη είχαν μικρότερη επιδότηση από παραθαλάσσιες ζώνες π.χ. σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα το επιχειρήσει «ξηλώνοντας» το παλιό σύστημα των Ζωνών και εισάγοντας σύστημα όπου έχουν υπολογιστεί οι θερμοκρασίες και οι ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία όλης της Ελλάδας.

Επίδομα θέρμανσης: Καταργούνται οι Ζώνες και έρχονται οι… βαθμοημέρες

Η μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Το ελάχιστο επίδομα παραμένει στα 80 ευρώ κι από εκεί και πέρα, θα υπάρχει πολλαπλασιασμός με ειδικούς συντελεστές, έτσι ώστε να προκύπτει το τελικό επίδομα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, με αυτό το σύστημα οι περιοχές που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους, θα φτάσουν σε επίδομα 600- 700 ευρώ, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο μετεωρολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Μ. Αναδρανιστάκης, ως βάση του νέου συστήματος ελήφθη υπόψιν η μέση ημερήσια θερμοκρασία των 15,5 βαθμών και η όποια χαμηλότερη θερμοκρασία ανά ημέρα και ανά περιοχή, όπου έγινε η μελέτη, βγάζει τη «βαθμοημέρα». Αυτές οι βαθμοημέρες δίνουν και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε χωριά των ίδιων Νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα, είναι, βέβαια, προφανές ότι πολλοί θα λάβουν μικρότερο επίδομα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί με την Υπουργική Απόφαση- αναμένεται το Νοέμβριο- είναι αν θα είναι χαμηλότερο το επίδομα στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επίδομα θέρμανσης: Φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ στην επιδότηση

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ ξύλα και πέλετ θα πάρουν επιδότηση αλλά μόνο σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ενδεχομένως κάτω από 2.000, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. Όσον αφορά στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, ξεκαθαρίστηκε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει το Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι, εφόσον ζητούν επιδότηση για άλλη πηγή ενέργειας πλην πετρελαίου, θα πρέπει να ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τα τιμολόγια αγοράς, τον ΑΦΜ του προμηθευτή ή τους λογαριασμούς εφόσον πρόκειται για φυσικό αέριο. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι, όπως επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προμηθευτούν διπλάσιας αξίας καύσιμο από το επίδομα που θα λάβουν.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ιδέα η επιδότηση των ξύλων! Προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και επιδεινώνουν το κλίμα της περιοχής, αλλά δεν πειράζει! Τη δημόσια υγεία θα κοιτάμε τώρα! Θα μπορούσε μάλιστα η κυβέρνηση να βάλει τα ξύλα στην ατζέντα για το κλίμα, την πράσινη μετάβαση και τα άλλα!!! Τώρα που κλείνουν και οι λιγνιτικές στην Κοζάνη έχουμε περιθώριο ρύπων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΚΟΜΗΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ