Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επανέρχεται η 12μηνη θητεία στο Στρατό - Τι θα γίνει με την υποχρεωτική στράτευση στα 18

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε αλλαγές στον στρατό ξηράς, με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους δώδεκα μήνες να θεωρείται δεδομένη. Είναι η πρώτη αλλαγή που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της θητείας και της εκπαίδευσης στιςΈνοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή η θητεία είναι στους 9 μήνες, σε αντίθεση με την αεροπορία και το ναυτικό που ήδη είναι στους 12.

Τι οδήγησε στην απόφαση αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Το θέμα δεν τέθηκε για πρώτη φορά από τη στρατιωτική ηγεσία, καθώς σχετικές εισηγήσεις είχαν γίνει και προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα γεγονότα στον Εβρο και η ένταση τους τελευταίους δύο μήνες στο Αιγαίο κατέστησαν επιτακτική τη συζήτηση και την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός μελέτησε τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έκανε διεξοδικές συζητήσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους στενούς συνεργάτες του για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς με την αύξηση της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες. Το προσωπικό αυτό κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με πηγές, για την καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά. Οταν ρωτήθηκε, χθες, στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε την πρόθεση της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσει η θητεία τους 12 μήνες για κανένα σώμα, καθώς, όπως είπε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι δεν πρόκειται η θητεία να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο».

Όλα ανοιχτά για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18 χρόνια

Αρκετά διαφορετικά είναι τα πράγματα για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, θέμα που επίσης άνοιξε ο πρωθυπουργός. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις και τις δεξιότητες όσων κατατάσσονται, που πολλές φορές είναι απαραίτητες για να στελεχωθούν μονάδες όπως το υγειονομικό ή το μηχανικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική επεξεργασία από τα Επιτελεία είναι σε εξέλιξη και οι τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «δεν έχουμε πάρει κάποια οριστική απόφαση, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμη είναι τελικά η υποχρεωτική στράτευση στα 18», συμπληρώνοντας ότι περιμένει να πειστεί πως μια τέτοια αλλαγή «θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία».

Σε πρώτη φάση στόχος της κυβέρνησης ήταν να τεθεί το θέμα στον δημόσιο διάλογο και να ξεκινήσει η σχετική ζύμωση τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην ίδια την κοινωνία. Ως προς τα θετικά μιας τέτοιας σημαντικής αλλαγής ο πρωθυπουργός ανέφερε τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ, όπως είπε, «δημιουργεί ένα καθεστώς ισότητας για όλους, μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία. Αν κάποιος έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο για έναν χρόνο, και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18».

6 σχόλια:

  1. Ούτε μια ώρα στον στρατό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισαι και πολυ μεγαλος...πατριωτης εσυ

      Διαγραφή
    2. Φυσικά. Αφού στο έδωσαν στο μισάωρο το τρελλόχαρτο...

      Διαγραφή
    3. Δεν σ’αρέσει,ε;Δεν σ’αφήνει η μάνα σου;Να πάει κάποιος άλλος στη θέση σου;

      Διαγραφή
    4. σιγά στρατόκαυλοι σιγά

      Διαγραφή
  2. Να κοιταξουν να κανουν στρατευση και των γυναικων ,οι οπισθοδρομικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ