Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σε ελληνικούς στάβλους το φηµισµένο ιαπωνικό µοσχαρίσιο κρέας

Στο κλειστό club των µετρηµένων, ανά τον κόσµο, χωρών που παράγουν το φηµισµένο ιαπωνικό µοσχαρίσιο κρέας της φυλής WAGYU, το οποίο προορίζεται για την υψηλή εστίαση και καταναλωτές µε εξεζητηµένους γευστικούς κάλυκες, που, συν τοις άλλοις, αντέχουν και την… αλµυρή του τιµή, αναµένεται
να εισέλθει στους επόµενους µήνες και η Ελλάδα. Πίσω από το φιλόδοξο σχέδιο βρίσκεται η νεοσύστατη εταιρεία Azen µε έδρα στις Σέρρες, η οποία έχει αναλάβει την αντιπροσώπευση στη χώρα µας της ιταλικής WAGYU Sudtirol και της γερµανικής Marbelution, οι οποίες συνδέονται και κάνουν γενετική, εµβρυοµεταφορά, εκτροφή, τυποποίηση και εµπορία κρέατος WAGYU καθαρόαιµης φυλής, αλλά και από ζώα γενιάς F1 από Cross Breeding στη Γερµανία.
Το σκεπτικό είναι η Azen να αποτελέσει τη «γέφυρα» για την εξεύρεση στην αγελαδοτρόφων, στους οποίους θα µεταφερθεί τεχνογνωσία από τις Sudtirol και Marbelution για να παράξουν µοσχάρια WAGYU, τα οποία θα απορροφούν οι δύο εταιρείες εταιρεία και θα τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά, µέσω της Azen και στο διεθνές πελατολόγιό τους. Μια πρώτη, διερευνητικού ενδιαφέροντος, συνάντηση για το project πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου στο χωριό Σκοπιά Σερρών, παρουσία του διευθύνοντος συµβούλου της Marbelution, ιδρυτικών µελών της Azen, εκπροσώπων από τις φάρµες «Κουτσιώφτη» από τη Βέροια, «Ζαγορίτη» από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και Φιλιππίδη από τις Σέρρες. Το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί µε δύο τρόπους. Αφενός µε τη σύναψη µιας σειράς από συµβολαιακές συµφωνίες της Marbelution µε κτηνοτρόφους που θα χορηγήσουν παρένθετες µητέρες και κατόπιν και µε παχυντές κι αφετέρου µε τυχόν επενδυτές οι οποίοι προτίθενται να στήσουν από το µηδέν µια φάρµα.
Για τον κτηνοτρόφο βγαίνει κέρδος 1.700 ευρώ ανά ζώο 4-5 μηνών

«Η Azen θα αναλάβει τη διοχέτευση γενετικής και τεχνογνωσίας για την εκτροφή WAGYU στην Ελλάδα. Αυτό σηµαίνει ότι βάσει συµβολαιακής σχέσης µε τον Έλληνα κτηνοτρόφο, θα πουλάµε τη γενετική, είτε είναι σπέρµα, είτε έµβρυο, είτε ζώο, δίδοντας και το πρωτόκολλο εκτροφής, αλλά και τη συµβουλευτική µας υποστήριξη και στο τέλος το ζώο που θα προκύψει εξασφαλισµένα θα το απορροφήσει η Marbelution και η WAGYU Sudtirol», εξήγησε η κτηνίατρος Αποστολία Καραµήτρου, η οποία είναι συνιδρύτρια της Azen, µαζί µε τον ∆ηµήτρη Ρέστα και τον σεφ Ανδρέα Σταυρίδη Καραµήτρου, προσθέτοντας πως και το σιτηρέσιο θα είναι κλειστού τύπου και ήδη είναι υπό ανάπτυξη.

Ως προς την οικονοµική αποδοτικότητα που µπορεί να αποφέρει αυτή η συνεργασία για όσους κτηνοτρόφους επιλεγούν για να τη συνάψουν, η εµπειρία των υφιστάµενων συµβολαιακών συµφωνιών της Marbelution σε Γερµανία, Αυστρία και Ιταλία, έχει δείξει ότι κερδίζουν περί τα 1.700 ευρώ για µοσχάρι που παραδίδεται στους 4-5 µήνες από τη γέννηση και αφού αφαιρεθούν τα έξοδα που σχετίζονται µε τη γονιµοποίηση, τη σίτιση και συντήρηση της παρένθετης µητέρας, την ανάπτυξης έως τον απογαλακτισµό του µοσχαριού, εµβολιασµών και της επένδυσης του θηλυκού γεννήτορα, ώστε σταδιακά να γίνεται και η απόσβεσή της. Αναφορικά µε την επιλογή της Sudtirol WAGYU και της Marbelution να επεκταθούν παραγωγικά κι εµπορικά και στην ελληνική αγορά, ο Stefan Rottensteiner, διευθύνων σύµβουλος της ιταλικής εταιρείας και µέτοχος της γερµανικής, σηµείωσε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ό,τι στην Αθήνα, όσο και σε κοσµικά νησιά, υπάρχουν πολλά εστιατόρια µε πελάτες, κυρίως τουρίστες, οι οποίοι µπορούν να «σηκώσουν» το κόστος του προϊόντος.
«Για τον τελικό καταναλωτή, που θα το παραγγείλει από το ηλεκτρονικό µας κατάστηµα το φιλέτο κοστίζει 310 ευρώ, ενώ το κόντρα φιλέτο και το ribeye στα 280 ευρώ» είπε ο κ. Rottensteiner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ