Επιμέλεια Γιώργος Μεταξάς
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού. Το απόλυτο comfort food, πρώτο στη λίστα της μαμάς με τα φαγητά που θα ετοιμάσει για να σε υποδεχθεί. Τρώγονται ζεστά στο πιάτο αλλά ακόμα καλύτερα τρώγονται κρύα, το απόγευμα απευθείας από το ταψί και το μόνο που χρειάζονται είναι μπόλικη φέτα! Άλλοι τα προτιμούν «ορφανά», δηλαδή μόνο με ρυζάκι άλλοι πάλι τα έχουν συνδέσει και με κιμά. Την δεύτερη εκδοχή μας προτείνει ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς. Πώς θα τα φτιάξουμε; Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
• 6 ντομάτες, ώριμες
• 6 πιπεριές πράσινες για γεμιστά
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 πιπεριά κέρατο, σε κυβάκια
• 1 κολοκύθι, τριμμένο στον τρίφτη
• 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
• 1½ φλ. ρύζι τύπου Καρολίνα
• 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 3 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• λίγη φρυγανιά τριμμένη
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε και το καπάκι από τις τομάτες (από τη μεριά που είναι το κοτσάνι) και αφαιρούμε τη σάρκα τους. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε ταψί.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι. Προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε λίγο να αλλάξει χρώμα και ρίχνουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τη σάρκα από τις τομάτες (τις οποίες έχουμε κόψει σε κυβάκια) , λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, μέχρι τα 3/4 και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι το φαγητό στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο νερό, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Τέλος ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για λίγο ακόμη ώστε να χρωματίσει.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι. Προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε λίγο να αλλάξει χρώμα και ρίχνουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τη σάρκα από τις τομάτες (τις οποίες έχουμε κόψει σε κυβάκια) , λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, μέχρι τα 3/4 και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι το φαγητό στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο νερό, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Τέλος ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για λίγο ακόμη ώστε να χρωματίσει.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.