Άναψαν... φωτιές οι διακοπές νερού στο Μακροχώρι
Το πρόβλημα υδροδότησης στο Μακροχώρι ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020. Αφορμή στάθηκαν, τόσο οι πρόσφατες νυχτερινές διακοπές νερού σε όλη την Κοινότητα Μακροχωρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση που παρατηρήθηκε, η οποία ξεπέρασε αυτή των προηγούμενων ετών, όσο και οι συνεχόμενες διακοπές νερού λόγω βλάβης στο παλιό δίκτυο.
Το θέμα της υπερκατανάλωσης νερού στα χωριά του δήμου Βέροιας είχε απασχολήσει και την προηγούμενη δημοτική αρχή, πριν από μια δεκαετία περίπου, που τότε είχε παρουσιάσει στοιχεία της ΔΕΥΑΒ τα οποία έδειχναν πως ένας κάτοικος χωριού της Βέροιας ξοδεύει έως και 1.500 λίτρα την ημέρα, ενώ για έναν κάτοικο της πόλης το μάξιμουμ είναι τα 250 λίτρα.
Τότε είχε τεθεί το θέμα της τοποθέτησης υδρομέτρων στα χωριά, ενώ η ΔΕΥΑΒ προχώρησε σε διακοπές νερού τις βραδινές ώρες, προκειμένου να περιοριστεί η υπερκατανάλωση και η αλόγιστη χρήση και να συνετισθούν οι κάτοικοι που χρησιμοποιούσαν το πόσιμο νερό για να ποτίζουν τα χωράφια και τις αυλές τους.
Το θέμα τοποθέτησης υδρομέτρων τέθηκε εκ νέου και την Δευτέρα, από δημοτικούς συμβούλους που έκαναν λόγο για δίκαιη κατανομή τελών στους δημότες και τέλος στην ασυδοσία και την αλόγιστη χρήση.
«Άλλοι τρέχουν για μια διαρροή και άλλοι αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές!»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μιχαηλίδης, «ο κάτοικος της Βέροιας με μια μικρή διαρροή νερού στο σπίτι τρέχει να βρει υδραυλικό για να μην τη χρεωθεί στον λογαριασμό -πληρώνοντας και το κόστος του υδραυλικού- ενώ οι κάτοικοι των χωριών αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές!», προτείνοντας να τοποθετηθούν υδρόμετρα στα χωριά, με όποιο κόστος και όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να περιοριστεί όπως είπε η σπατάλη και να υπάρξει δίκαιη κατανομή στους δημότες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, αναφερόμενος στις νυχτερινές διακοπές νερού στο Μακροχώρι και τη «γκρίνια» των κατοίκων που μετέφεραν κάποιοι δημοτικού σύμβουλοι για τον τρόπου που αυτές έγιναν και τη μη έγκαιρη ενημέρωση, απάντησε πως από πλευράς ΔΕΥΑΒ έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει άμεση αντίδραση, ενώ οι διακοπές ήταν μόνο για δύο βράδια, μεταξύ 01:00 και 05:00 το πρωί.
«Στις δεξαμενές έμπαιναν 90 κυβικά και έφευγαν 110. Ήταν άμεση η αντίδρασή μας και κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες. Οι κάτοικοι έπλεναν την Αριστοτέλους, ενώ αυλές και γκαζόν ήταν όλα μούσκεμα», σχολίασε ο κ. Διαμάντης.
Σχετικά με τα υδρόμετρα, ανέφερε πως «πρέπει να τελειώνει το πολιτικό κόστος, υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις, ορίστηκε επιτροπή να τρέξουμε τιμολογιακή πολιτική στους λογαριασμούς, θα περάσει στο δημοτικό συμβούλιο και θα προσαρμοστεί»
Μέχρι τον Σεπτέμβριο το νέο δίκτυο στο Μακροχώρι
Σχετικά με το δίκτυο του Μακροχωρίου, είπε ότι έγινε ένα bypass και προσωρινά δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ σχετικά με τις συνεχείς βλάβες, ανέφερε πως το δίκτυο είναι παλιό και έχει ολοκληρωθεί το 70%. Ο εργολάβος προχωράει καλά και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει τελειώσει, αφήνοντας μια παροχή σε κάθε σπίτι, καθώς όπως είπε, τώρα ο εργολάβος βρίσκει πάνω από μια. «Έτσι θα σταματήσουν οι βλάβες και τα προβλήματα στο Μακροχώρι», ανέφερε ο πρόεδρος.
Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Πριν βγει προκήρυξη έργων, αναθέσαμε σε τοπογράφο το έργο για σύνδεση του Μακροχωρίου, με για γραμμή 10 χιλιομέτρων από τον Τριπόταμο, γραμμή που θα περνάει στο σύνολό της από δημοτική περιουσία και όχι από ιδιωτικές εκτάσεις για να μην έχουμε ενστάσεις. Για να συνδέσουμε το Μακροχώρι με καλύτερης ποιότητας νερού και να καταργήσουμε υδατόπυργους, να γλυτώσουμε έξοδα συντήρησης και ρεύμα».
Νερό έχει για όλους ειδικά στον τόπο μας, θέλετε να τα αρπάζετε από παντού και αφήστε τις δικαιολογίες. Όταν όμως κάνετε ένα σωστό δίκτυο νερού και αποχέτευσης και μπαλωσετε δρόμους και τις τρύπες που κάνετε και μετά να σας πληρώσουμε το νερό
ΑπάντησηΔιαγραφήΝερό μπορεί να έχει, αλλά για να έρθει στη βρύση σου με ασφάλεια κάποιος πρέπει να πληρώσει το υψηλό κόστος.
ΔιαγραφήΕδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν μπει. Γίνεται υπερκαταναλωση χωρίς να πληρώνουν τπτ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΧΩΡΙΆ ΈΧΟΥΝ ΔΙΚΑΤΟΥΣ ΝΕΡΑ,ΔΕΝ ΞΟΔΕΎΟΥΝ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ.
ΔιαγραφήΞοδεύουν τα δικά τους νερά όμως και δεν φτάνουν
ΔιαγραφήΛΑΜΌΓΙΑ ΠΆΛΙ ΝΑ ΦΆΤΕ ΧΡΉΜΑ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ,ΔΕΝ ΚΟΙΤΆΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΚΆΝΑ ΈΡΓΟ, ΔΕΝ ΚΟΙΤΆΤΕ ΝΑ ΛΎΣΕΤΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΧΟΡΟΎΣ ΣΤΆΘΜΕΥΣΗΣ,ΔΕΝ ΚΟΙΤΆΤΕ ΝΑ ΛΎΣΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ,ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΚΟΙΤΆΤΕ ΝΑ ΛΎΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ρε μεγάλε τα έργα για το νερό δεν είναι έργα ;
ΔιαγραφήΚαι μάλιστα τα πιό συμαντικά ;
Τα ποδήλατα πότε θα τα βγάλει ο δήμος εεεεε
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πω κατι που δεν θα το πιστεψει κανεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήη βεροια οπου δεν εχει καινουριες δομες-σωληνωσεις πινει νερο απο κατω. με αποτελεσμα καποιοι δρομοι να ειναι κουφιοι οταν απο το φαγωμα που κανει το νερο.
Καλά κάνουν και βάζουν υδρομετρα..... εμείς στην πόλη που έχουμε γλάστρες στο μπαλκόνι μας είμαστε χαζοί ενώ αυτοί είναι έξυπνοι με τις αυλές - γκαζόν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ψηφίσει η κατσίκα του γείτονα είστε όλοι πλέον! Κοιτάξτε τι κάνετε εσείς και όχι ο γείτονας
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα και συ να ζήσεις στο χωριό και να έχεις και γκαζόν παλιοβλαχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΚΟΥΣΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ 80 ΚΥΒΙΚΑ ΚΑΙ 22 ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ....ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΣΕΤΕ ΤΙς ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΙΜΠΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΜΙΑΝΤΟΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΨΕΥΤΕΣ ΤΗς ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ 5000 ΑΤΟΜΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ 4ΠΛΑΣΙΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ 50000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗς ΠΟΛΗΣ......ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΦΟΒΙΚΟ ΧΟΡΤΟ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή