Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Συνταγή που μυρίζει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι. Αγαπημένη μελιτζάνα, γεμιστή με ζουμερή σάλτσα με κιμά και από πάνω αφράτη μπεσαμέλ και όλα αυτά να καταλήγουν στον φούρνο. Κάτι σαν μουσακάς
αλλά χωρίς πατάτα και με σχήμα που -ίσως γιαυτό πήραν το όνομά τους- θυμίζουν παπουτσάκια. Ο σεφ του veriotis.gr μας προτείνει αυτή την αγαπημένη συνταγή που η κάθε μπουκιά... γαργαλάει τον ουρανίσκο! Απολαύστε τις μελιτζάνες παπουτσάκια με μπόλικη φέτα και γιατί όχι και φρέσκο ψωμάκι για το ζουμάκι. Σας άνοιξε η όρεξη; Δείτε πώς θα τα φτιάξετε:
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση (κατά μήκος). Χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να μαλακώσουν. Φυλάσσουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά. Αφού χρωματίσει σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. Τέλος προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό κ σιγοβράζουμε για ½ ώρα.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αυγού (δυνατά για να μην ψηθούν) και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
Στρώνουμε σε ταψί τις μελιτζάνες μας, γεμίζουμε με τη σάλτσα μπολονέζ και τέλος καλύπτουμε με μπεσαμέλ. (για πιο ωραία εμφάνιση δουλεύουμε με κορνέ) πουδράρουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Υλικά
Για τη σάλτσα κιμά
Συνταγή που μυρίζει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι. Αγαπημένη μελιτζάνα, γεμιστή με ζουμερή σάλτσα με κιμά και από πάνω αφράτη μπεσαμέλ και όλα αυτά να καταλήγουν στον φούρνο. Κάτι σαν μουσακάς
αλλά χωρίς πατάτα και με σχήμα που -ίσως γιαυτό πήραν το όνομά τους- θυμίζουν παπουτσάκια. Ο σεφ του veriotis.gr μας προτείνει αυτή την αγαπημένη συνταγή που η κάθε μπουκιά... γαργαλάει τον ουρανίσκο! Απολαύστε τις μελιτζάνες παπουτσάκια με μπόλικη φέτα και γιατί όχι και φρέσκο ψωμάκι για το ζουμάκι. Σας άνοιξε η όρεξη; Δείτε πώς θα τα φτιάξετε:
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση (κατά μήκος). Χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να μαλακώσουν. Φυλάσσουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά. Αφού χρωματίσει σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. Τέλος προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό κ σιγοβράζουμε για ½ ώρα.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αυγού (δυνατά για να μην ψηθούν) και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
Στρώνουμε σε ταψί τις μελιτζάνες μας, γεμίζουμε με τη σάλτσα μπολονέζ και τέλος καλύπτουμε με μπεσαμέλ. (για πιο ωραία εμφάνιση δουλεύουμε με κορνέ) πουδράρουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο μαϊντανό (για topping)
Για τη σάλτσα κιμά
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο
- 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
- 50 ml λευκό κρασί
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λίτρο γάλα
- 60γρ. βούτυρο
- 60γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους αβγών
- 150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.