πρωτεΐνες, 0 γρ. λιπαρά, 1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, B3 και Β6, ασβεστίου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου, 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β2, σιδήρου και χαλκού, 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου
Δείτε τους σημαντικούς λόγους για να βάλετε το μέλι στην καθημερινότητά σας:
Ενυδατώνει την επιδερμίδα: Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα του δέρματος και η ακμή. Η ενυδατική του δράση οφείλεται στα μόρια των σακχάρων του, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το νερό. Μπορείτε να εφαρμόσετε το μέλι απευθείας στο δέρμα, να το συνδυάσετε με άλλα φυσικά υλικά (όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι) για να φτιάξετε σπιτικές κρέμες προσώπου ή να το αναζητήσετε ως συστατικό τα προϊόντα περιποίησης που αγοράζετε. Για να πετύχετε βαθιά ενυδάτωση του δέρματος του προσώπου, εφαρμόστε απευθείας το μέλι μετά από ένα ζεστό ντους και ξεπλύνετε με άφθονο νερό μετά από 20 λεπτά.
Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση και χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση μελιού να μην ξεπερνά τη μιάμιση κουταλιά της σούπας.
Αντιμετωπίζει τον βήχα: Ποιος δεν έχει πιει ζεστό τσάι με μέλι όταν έχει πονόλαιμο και βήχα; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, το μέλι παρέχει σημαντική ανακούφιση στα παιδιά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω του επίμονου βήχα, την ίδια δράση όμως έχει και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Αντιμετωπίζει το hangover: Μετά από μια βραδιά με πολύ αλκοόλ, λίγο μέλι επάνω σε μια φέτα ψωμί είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Αγγλίας, το μέλι είναι το πιο αποτελεσματικό «γιατροσόφι» για το hangover. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στη φρουκτόζη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει και να απορρίψει ταχύτερα το αλκοόλ.
Επουλώνει τις πληγές: Η πιο γνωστή ίσως εφαρμογή του μελιού στην ιατρική πράξη είναι η αντιμετώπιση τραυμάτων και πληγών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση The Scientific World Journal έδειξε ότι το μέλι προωθεί την ανάπλαση των ιστών και ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό ουλών μετά από ένα τραυματισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.