Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ζαμπούνης: «Kαλύτερα να ονειρεύεσαι μάταια, παρά να ζεις μάταια»

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος - συγγραφέας από τη Βέροια, μίλησε στη στήλη #βγαίνουμε από το σπίτι του «klik», για την εποχή μετά την καραντίνα εξαιτίας του Covid-19. Ένας ιός που έχει στην κυριολεξία φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες επιστήμονες να διαχειρίστηκαν την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας να μειώθηκαν σημαντικά, όμως τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις οδηγούν στην σταδιακή και με προφυλάξεις άρση των μέτρων. Κι έτσι κάποια στιγμή, θα βγούμε όλοι μας έξω. Σε προσωπικό επίπεδο, η φοβία είναι εκείνη που θα πρέπει να διαχειριστούμε, γιατί δυστυχώς τίποτα και κανείς ακόμα δεν μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό και την ψυχή μας...

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ξεκίνησε η σταδιακή και προσεκτική επάνοδος μας στην κάποια καινούργια «κανονικότητα», καθώς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε στις μέρες της καραντίνας, αποφεύγοντας τις τραγικές σκηνές που παρακολουθήσαμε στις μεγάλες χώρες της Δύσης.

Διαβάστε την συνέντευξη του Χρήστου Ζαμπούνη:

Τι κάνετε άνετα και τι φοβάστε να κάνετε τώρα που τέλειωσε η καραντίνα και κυκλοφορούμε έξω;

`Εξις δευτέρα φύσις. Παρότι εδώ και μέρες έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, διατηρώ ίχνη φοβίας για κάθε μετακίνηση. Από την άλλη επειδή δεν σταμάτησα να γράφω, είτε για το νέο βιβλίο που ετοιμάζω, είτε για την τακτική αρθρογραφία στην εφημερίδα (Βραδυνή), είτε στο περιοδικό (Μancode), είτε στην Ιστοσελίδα (mancode.gr) συνεχίζω απροσκέπτως την ίδια δραστηριότητα.

Σας έχει λείψει κάτι από τις μέρες της καραντίνας;

Το SMS 6.

Τι γνώμη έχετε γι' αυτούς που συνωστίζονται σε διάφορα μέρη όπως στις πλατείες, στις παραλίες και τις εκκλησίες;

Φύσιν πονηράν μεταβαλείν ού ράδιον

Ποια πράγματα θα θέλατε να αλλάξουμε στην καινούργια "κανονικότητα" σε σχέση με το παρελθόν;

Με ενοχλεί h λέξις κανονικότης. Προτιμώ την λέξη πραγματικότης ή έστω καθημερινότης. Είναι πάμπολλα τα πράγματα που θα ήθελα να αλλάξουν διότι πιστεύω ακράδαντα στην σημασία της φράσεως: Kαλύτερα να ονειρεύεσαι μάταια, παρά να ζεις μάταια.

Πολλοί λένε ότι η εμπειρία της καραντίνας μετά από δέκα χρόνια κρίσης μας άλλαξε και μας έκανε ωριμότερους. Όχι ίσως όλους αλλά αρκετούς για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κοινωνικό ρεύμα με πιο υπεύθυνους πολίτες για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Εσείς τι νομίζετε;

Ένα από τα προτερήματα των Eλλήνων ,συγκριτικώς με άλλους λαούς ήταν ότι είμαστε προπονημένοι στις δυσκολίες, ελέω μνημονίων. Ναι έχουμε βελτιωθεί συνολικώς και ατομικώς μέσα από τις δοκιμασίες. Ναι είμεθα πιο υπεύθυνοι και λιγότερο επιφανειακοί από ότι στο παρελθόν.

Ο καλλιτεχνικός χώρος δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα αυτήν την περίοδο εξαιτίας των μέτρων. Πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να αντιμετωπιστεί αυτό τόσο από την πολιτεία όσο και από τους καλλιτέχνες;

Ars longa vita brevis.

Χωρίς να είστε μάγος κάντε μια πρόβλεψη για το μέλλον. Που νομίζετε θα είσαστε στις 15 Αυγούστου;

Στις 15 Αυγούστου θα είμαι SARS-Cov-2 επιτρέποντος σε ένα πανηγύρι στην Πάτμο.


Πηγή

1 σχόλιο:

  1. παράδειγμα οτι όταν ξεκολλάς απο την μικροαστικοτητα της επαρχίας μπορεί να γίνεις και ένας μπον βιβερ η εστω να ανελιχθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ