Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τελικά υπάρχει ή όχι η «Τρύπα του Μιχάλη»;

Η «Τρύπα Μιχάλη» στο Σέλι είναι το δεύτερο βαθύτερο σπήλαιο της Μακεδονίας. Το βάθος του φτάνει τα -145µ. Για να καταφέρει κανείς να εισέλθει στο εσωτερικό του χρειάζονται πολλά μέτρα σχοινί και αρκετοί κρίκοι. Η είσοδος είναι μεγάλη και εντυπωσιακή. Η πρώτη κατάβαση είναι πάνω από 30
μέτρα. Καταλήγει σε κεκλιμένο επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί ο σπηλαιοεξερευνητής να είναι χωρίς ασφάλεια. Υπάρχει πολύ χώµα, πέτρες και λάσπη. Συνεχίζοντας την κατάβαση στο 80 µέτρα περίπου υπάρχει ένα µεγάλο πατάρι µε σπηλαιοδιάκοσµο, στο οποίο εντοπίστηκε και η µοναδική νυχτερίδα του σπηλαίου. Το πατάρι αυτό είναι ασφαλές από καταπτώσεις ενώ το µεσηµέρι από τις 12:00 µέχρι τις 13:00 περίπου το θέαµα είναι εντυπωσιακό αφού οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν µέχρι εκεί. Στην συνέχεια υπάρχουν δύο διαφορετικές καταβάσεις. 

Ο πάτος του Σπηλαίου

Η µικρή κατάβαση καταλήγει σε ένα θάλαµο µε καταπτώσεις, ο οποίος µε τη σειρά του σε ένα πιο µικρό θάλαµο µε ωραίο σπηλαιοδιάκοσµο και µια µικρή λίµνη. Η µεγάλη κατάβαση που είναι 50µ. καταλήγει στον πάτο του σπηλαίου. Η κλίση του πάτου στην αρχή είναι απότοµη, υπάρχουν πολλές καταπτώσεις, µερικά σκουπίδια και λίγο σπηλαιοδιάκοσµο που περιορίζεται σε ροοµορφές στα τοιχώµατα. Από το πατάρι και κάτω η σταγονοροή γίνεται έντονη. Η θερµοκρασία µετρήθηκε και στο πατάρι και στον πάτο του σπηλαίου στους 60C ενώ η υγρασία φτάνει το 98%.

Ο μύθος

Γενιές και γενιές του Σελίου, γαλουχήθηκαν μ' έναν μύθο που λέει πως ένας βοσκός με το όνομα «Μιχάλης» έπεσε κατά λάθος μέσα στο Σπήλαιο µαζί τα πρόβατα του και μετά από μερικές ημέρες βρέθηκαν στις Σαραντόβρυσες (περιοχή στον κάµπο της Βέροιας). Πολλοί κάτοικοι του χωριού θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο επικοινωνούσε μέσω στοάς με τη Βέροια. Και από τότε οι επισκέπτες, αφού ρίξουν µία πέτρα µέσα στο βάραθρο, κάνουν μια ευχή, με την ελπίδα να βγει αληθινή.
Η πραγματικότητα...

Τη δοξασία όμως των κατοίκων του Βερμίου κατέρριψαν σπηλαιολόγοι σε μια εξερεύνηση που έγινε για πρώτη φορά από ελληνική αποστολή το 2014. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν για το συγκεκριμένο μέρος ήταν από μια ομάδα Γάλλων σπηλαιοεξερευνητών που είχαν κατέβει στο βάραθρο το 1997 και κατέγραψαν ότι η «Τρύπα του Μιχάλη» είχε βάθος 193 μέτρα. Η 15μελής αποστολή της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης «Πρωτέας», ήταν η πρώτη που κατέγραψε με σύγχρονα μέσα το βάθος στα 145 μέτρα.



Επικίνδυνο σπήλαιο 

Ο γεωλόγος και μέλος του «Πρωτέα», Γιώργος Σωτηριάδης σε δηλώσεις του σε εφημερίδες της εποχής είχε αναφέρει για την συγκεκριμένη αποστολή: 

«Κατεβήκαμε 7 άτομα και βρήκαμε στον πάτο της τρύπας μία επιγραφή που αποδείκνυε ότι η εξερεύνηση είχε γίνει νωρίτερα, το 1988 από δύο Ιταλούς για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που βρίσκεται στο Κάτω Βέρμιο (περιοχή Σελίου) του νομού Ημαθίας και είναι σχεδόν άγνωστο στη σπηλαιολογική κοινότητα».

Περιγράφοντας την προσπάθεια εξερεύνησης, τόνισε ότι η κατάβαση ήταν επικίνδυνη, γιατί είχε πολλές καταπτώσεις πετρών και κανένα σημείο για να προφυλαχθούν.

«Φτάσαμε ωστόσο στον πάτο όπου βρήκαμε την επιγραφή των Ιταλών, πολλά σκουπίδια και πέτρες ενώ διαπιστώσαμε ότι περίπου 80 μέτρα πριν τον πάτο, υπήρχε ένα σημείο όπου έμπαινες σε έναν άλλο θάλαμο με μια μικρή λιμνούλα. Φυσικά, εξακριβώσαμε ότι η «Τρύπα του Μιχάλη» δεν έχει στοά που φτάνει μέχρι τις... Σαραντόβρυσες όπως πίστευαν οι ντόπιοι» είχε αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης, ο οποίος κατέγραψε με ακρίβεια το βάθος του σπηλαίου με ένα laser αποστασιόμετρο.





Οι παππούδες και το αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας

Μπορεί όμως οι σπηλαιοερευνητές να κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα, όμως για ορισμένους Σελιώτες παραμένει ακόμη και σήμερα ως γεγονός ότι ο Μιχάλης υπήρξε και τα πρόβατα του έπεσαν μαζί του μέσα σ' αυτή. Ίσως γιατί έτσι θέλουν να πιστεύουν από τις περιγραφές των παππούδων τους, ίσως γιατί οι μύθοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ποιος ξέρει; 

3 σχόλια:

  1. Δεν λέει αυτό ο μύθος. Λέει ότι έπεσε το μαντήλι του Μιχάλη και μέσω υπογείων υδάτινων ρευμάτων του Βερμίου, βρέθηκε στις Σαραντόβρυσες μετά από καιρό. Όλα τα άλλα είναι φαντασίες και υπερβολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ιταλοί ήταν μονταδόροι μηχανών(ο ένας λεγόταν Μauro)και εργάζονταν τότε στις εγκαταστάσεις της Βαρβαρέσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς αποφυγή ορισμένων παρρξηγήσεων, να επισημανθεί ότι οι περισσότερες φωτογραφίες σας προέρχονται από την "Τρύπα της Σιάμπαλης" και όχι του Μιχάλη. Το "Μιχαλότρυπα", με όλο το σεβασμό στον εισηγητή του, ατυχέστατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ