Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Κυριακή των Βαΐων και σύμφωνα με την παράδοση τρώγεται ψάρι. Μπορεί φέτος να μένουμε σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τηρήσουμε το έθιμο και μάλιστα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φτιάξουμε μόνοι μας το ψάρι της αρεσκείας μας. Θέλετε το ψάρι στην παραδοσιακή του μορφή; Το θέλετε σε μορφή ορεκτικού για το ουζάκι ή για τη μέση του τραπεζιού; Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει δύο ψαροσυνταγές και μια δροσερή σαλάτα για ένα ολοκληρωμένο γιορτινό τραπέζι. Αγαπημένους ψαροκεφτέδες, ψάρι στο φούρνο και σαλάτα με πλιγούρι και αβοκάντο θα δώσουν χρώματα και αρώματα στο τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων. Δείτε τις συνταγές:
Ψαροκεφτέδες
Ψιλοκόβουμε το ψάρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το κρεμμυδάκι φρέσκο, το σκόρδο, τις πατάτες, τους κρόκους, τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε και πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Τα πανάρουμε στο μείγμα αλεύρι + φρυγανιά.
Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να έχουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Υλικά
400γρ ψάρι της αρεσκείας σας ( μπακαλιάρος, γλώσσα, πέρκα)
1 κρεμμύδι (τριμμένο στο multi)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
2 πατάτες (βρασμένες και πολτοποιημένες)
2 κρόκοι αυγού
1/4 ματσάκι δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
40 γρ ελαιόλαδο
Λίγο ξύσμα λεμόνι
Αλεύρι + φρυγανιά (για το πανάρισμα)
Ελαιόλαδο ( για το τηγάνισμα)
Ψάρι στον φούρνο με κοκκάρια
Πλένουμε καλά το ψάρι αφαιρώντας τυχόν εντόσθια. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βάζουμε στην κοιλιά του το σκόρδο, το μαϊντανό και το σέλινο. Ζεματίζουμε τα κρεμμυδάκια για 2’ - 3’ και τα στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί ή πυρέξ και βάζουμε μέσα το ψάρι. Από πάνω του και δίπλα του τοποθετούμε τα κρεμμυδάκια. Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι, το μέλι, το θυμάρι, τη ρίγανη, το πιπέρι καγιέν, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το κρασί.
Περιχύνουμε το ψάρι με το μείγμα του ελαιόλαδου και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30’ – 40’, ανάλογα με το μέγεθός του. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 10-15΄ να πάρει χρώμα.
Υλικά
1 ψάρι (τσιπούρα, φαγκρί ή λαβράκι) γύρω στο 1-1,5 κιλό
500 γρ. κρεμμυδάκια κοκκάρια (καθαρισμένα)
2 κλωναράκια σέλινο (με τα φύλλα του)
4-5 κλωναράκια μαϊντανό
2 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1 κ. γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. θυμάρι (ξερό)
40 ml. ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο πιπέρι καγιέν
150 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. μέλι
Σαλάτα με πλιγούρι και αβοκάντο
Βράζουμε το πλιγούρι σε κατσαρολάκι με 1 ½ φλ. νερό σε μέτρια φωτιά για 2-3΄. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να φουσκώσει και να μαλακώσει. Το αφήνουμε κατόπιν να κρυώσει και αν έχει νερό το στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μπολ, περιχύνοντάς τα με το χυμό λεμονιού (για να μη μαυρίσουν).
Ψιλοκόβουμε την ντομάτα, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε στο μπολ με το αβοκάντο.
Τέλος προσθέτουμε το κρύο πλιγούρι, το καλαμπόκι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Υλικά
2 αβοκάντο ( όχι και πολύ ώριμα)
1/2 φλ. πλιγούρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ( ψιλοκομμένα)
1/2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
2 ντομάτες ή 20 περίπου τοματίνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
40 ml ελαιόλαδο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο αλάτι
χυμός από 1 λεμόνι
Γιατί αν δεν φάνε οι βεροιωτες αβοκάντο που οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι ειναι θα τούς πάει στραβά το τραπέζι έλεος για προσγειωθητε στην καθημερινότητα κ την απλότητα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ποιο πολύ μπορεί να μην έχουν ούτε το ψάρι να αγοράσουν το αβοκάντο μας μάρανε
Διαγραφή