Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αθάνατη Ελλάδα!

Γράφει ο Νίκος Τσιαμούρας
Ξεκινώντας από τον νομό Έβρο (τα Δίκαια, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη. Τον ποταμό Έβρο και το θρακικό πέλαγος. Με τα Καβύρια μυστήρια, τη Νίκη της Σαμοθράκης και το όρος Σάος με την κορυφή Φεγγάρι. Να γευθείς φρέσκο ψάρι στην Αλεξανδρούπολη, και από το Θρακικό πέλαγος να πάρεις χίλιες αγκαλιές. Να περάσεις από την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Να σταματήσεις στην Καβάλα, στην Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και την Θεσσαλονίκη. Να επισκεφτείς την Χαλκιδική και το Άγιο Όρος. Να περιηγηθείς στη βυζαντινή την πόλη της Βέροιας και να οδοιπορήσεις στο όρος Βέρμιο που σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ βρισκόταν οι κήποι του βασιλιά Μίδα. Να επισκεφτείς την ηρωική Νάουσα, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Φλώρινα και την Καστοριά. 

Να γευτείς την αλμύρα της παραλίας της Πιερίας και της Κατερίνης κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα. Στον Όλυμπο αξίζει να ορειβατήσεις από το Λιτόχωρο στην κορυφή. Να περπατήσεις μέσα από ρεματιές, να ξεδιψάσεις με γάργαρο νερό που τρέχει και κελαρύζει ασταμάτητα. Να δεις από ψηλά στα πόδια σου τη θάλασσα. Να αισθανθείς το άρωμα των αγριολούλουδων και να νοιώσεις ότι γίνεσαι ένα με το δημιουργό. Να κατηφορίσεις μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών, τη Λάρισα και το Βόλο, να σκαρφαλώσεις στο Πήλιο. Να περπατήσεις μέσα στις μηλιές και τις καστανιές και να κάνεις το μπάνιο σου στον Αϊ –Γιάννη.

Να πιεις το τσίπουρο σου στα τσιπουράδικα του Βόλου. Να πάρεις το τρένο για την Καλαμπάκα , να ανέβεις στα Μετέωρα. Να νοιώσεις το ρίγος του ύψους , το δέος και τη μαγεία του Θεού. Να δεις στα πόδια σου το Θεσσαλικό κάμπο και τα στάχυα να λικνίζονται στο απαλό φύσημα του ανέμου .
Να περάσεις από τα Τρίκαλα την Καρδίτσα τη Λαμία και το Καρπενήσι. Να θαυμάσεις το άγαλμα του Λεωνίδα, την Εύβοια και την αιώνια θάλασσα. Να ταξιδέψεις στα Γιάννινα στη λίμνη της κυρά Φροσύνης , να φύγεις για την Ηγουμενίτσα και από κει να φθάσεις μέχρι την Κέρκυρα. Να περπατήσεις στα καντούνια της, να ακούσεις και να σιγοτραγουδήσεις στης νυχτιάς τη σιγαλιά τα τραγούδια της .

Να κατέβεις στους Παξούς, στη Λευκάδα, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο. Να ζήσεις την ομορφιά των Ιονίων , τη ζεστασιά των κατοίκων τους. Να φύγεις για τους Δελφούς. Να αφουγκρασθείς την Πυθία. Να περάσεις από το Αντίρριο στην Πάτρα για να ζήσεις το καρναβάλι της. Να κατέβεις στον Πύργο στην αρχαία Ολυμπία στα Καλάβρυτα και στην Καλαμάτα. Στην Σπάρτη και να θυμηθείς τους τριακόσιους του Λεωνίδα, στον Μιστρά και να ζήσεις το μεγαλείο το.

Να περάσεις από το Ναύπλιο την παλιά πρωτεύουσα της Ελλάδος , να πάς με τον οδοντωτό στα Καλάβρυτα , να επισκεφθείς την Αγία Λαύρα και να επιστρέψεις στην Κόρινθο. Να περάσεις τον Ισθμό και να πορευθείς στην Αθήνα. Μπαίνοντας στο λεκανοπέδιο να δεις την Ακρόπολη.
Να περπατήσεις στον ίσκιο της, στην Αγορά, να φθάσεις μέχρι την Πνύκα. Να σκαρφαλώσεις στον Ιερό Βράχο , να θαυμάσεις τις Καρυάτιδες, να σταθείς με δέος μπροστά στον ναό του Παρθενώνα, το σπίτι της Θεάς Αθηνάς, σύμβολο της Σοφίας, της Δύναμης και του Κάλλους.

Να περπατήσεις στις πλαγιές του Φιλοπάππου , να δεις απέναντι το Ηρώδειο. Να περάσεις από τις στήλες του Ολυμπίου Διός , να φτάσεις στο Σύνταγμα , στον Άγνωστο Στρατιώτη. Να περπατήσεις στην Πλάκα και να ακούσεις τους στεναγμούς της κιθάρας και του μπουζουκιού. Να ανέβεις στο Λυκαβηττό και να δεις την Αθήνα να απλώνεται στα πόδια σου. Πιο πέρα το Αιγάλεω, ο Πειραιάς, η Αίγινα, η Σαλαμίνα. Να πάρεις το καράβι για τον Αργοσαρωνικό, για τα Δωδεκάνησα, για τις Σποράδες και τις Κυκλάδες.

Να ταξιδέψεις στο αιγαίο Πέλαγος. Να χαιρετήσεις την Πάρο την Νάξο ,την Τήνο , την Μύκονο, την Σαντορίνη και τα άλλα νησιά. Να συνεχίζεις για την Κρήτη για να συναντήσεις τον μινωικό πολιτισμό και τον βασιλιά Μίνωα. Να θαυμάσεις τη Σητεία και το φοινικόδασος στο Βάϊ, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και να ανέβεις στον Ψηλορείτη.

Υ.Γ. Αντέχουμε, καλό απόγευμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ