Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γραμματικόπουλος: «Οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν ξανά με τους εαυτούς τους»

Στο greekhandball.com και στον δημοσιογράφο Γιώργο Δελαγραμμάτικα μίλησε ο Ηλίας Γραμματικόπουλος. Ο γνωστός επιστήμονας και προπονητής του Φιλίππου μίλησε για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό και προσέφερε συμβουλές για το διάστημα του περιορισμού. Ο κ. Γραμματικόπουλος έχει
ασχοληθεί με την επιδημιολογία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που παρακολούθησε, «Δημόσια Υγεία – Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Υπογράμμισε πως οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη ποιοτικού χρόνου και μέσα σε αυτή την περίοδο τούς δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να επαναδιαμορφώσουν τους εαυτούς τους. Δεν θα πρέπει, επεσήμανε, να επιλέγουμε να… βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, αλλά ούτε και να αισθανόμαστε φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, το οποίο, αντίθετα, θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας χώρος, που «γεννάει» όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.

-Μπορεί το διάστημα της παραμονής μας στο σπίτι, για περισσότερες ώρες απ’ ό, τι συνήθως, να λειτουργήσει ως ευκαιρία;

«Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως στόχος μας είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Οι ήπιες ή ακόμα και ασυμπτωματικές περιπτώσεις, είναι περισσότερες από 80%. Επομένως, τα μέτρα πρόληψης αφορούν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν επιβληθεί, επιπλέον, για να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας μας να ανταπεξέλθει. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έπραξαν ορθά.


Οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν ξανά με τους εαυτούς τους. Δεν χρειάζεται να δραματοποιούν την κατάσταση και να την κάνουν τραγική, αλλά ούτε και να «επιστρατεύεται» ο πανικός. Η υπερπληροφόρηση οδηγεί στην παραπληροφόρηση, άρα δεν θα πρέπει να έχουμε συνεχώς την τηλεόραση ανοικτή ή να ανατρέχουμε όλη την ημέρα σε ειδήσεις. Αντίθετα, θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στους εαυτούς μας, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για οικογενειακές στιγμές και δραστηριότητες εντός του σπιτιού με τα παιδιά, την σύζυγο, την σύντροφο, τον εαυτό μας. Έχουμε ανάγκη από ποιοτικό χρόνο».


-Υπάρχει ο κίνδυνος ψυχολογικών επιπτώσεων, εξαιτίας αυτής της αν μη τι άλλο πιεστικής κατάστασης;
«Οι ψυχολογικές συνέπειες αυτής της πιεστικής κατάστασης, θα εκδηλωθούν, σε μέρος του πληθυσμού, αργότερα, ίσως σε κάποιους μήνες και ενδεχομένως με μετατραυματικό στρες. Προς το παρόν, αμυνόμαστε. Αγχώδεις ή καταθλιπτικές εκδηλώσεις, δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν, όπως προανέφερα, αργότερα. Για να μην συμβεί αυτό, ας λειτουργήσουμε όχι σαν να πρόκειται για ένα καταδικαστικό φαινόμενο, αλλά σαν να μας δίνεται η ευκαιρία επαναδιαμόρφωσης του εαυτού μας».

-Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε ο χρόνος μας στο σπίτι να κυλά ευχάριστα;

«Πρώτα απ’ όλα, η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το κινητό, δεν θα πρέπει να αποτελούν τις εύκολες λύσεις. Θα ήταν καλό να παίξουμε (π.χ. επιτραπέζια), να διαβάσουμε βιβλία, να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες ή σειρές και να ασκηθούμε. Δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αρνητικές σκέψεις, να μην επιλέγουμε να… βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις. Αν έχουμε μικρά παιδιά, ας τούς εξηγήσουμε, με απλά λόγια και με την μορφή παιχνιδιού, τι συμβαίνει, και αν έχουμε μεγαλύτερα να τούς προσφέρουμε ανακούφιση.

Ακούμε συνεχώς για θανάτους, θα πρέπει να αμυνθούμε και σε αυτό, για να μην μας δημιουργηθεί το «άγχος θανάτου», δεν θα πρέπει να φοβόμαστε την προοπτική του θανάτου».

-Παρατηρείτε δυσκολία διαχείρισης της κατάστασης από ανθρώπους, που ήδη «σήκωναν» βαριά ψυχολογικά φορτία;

«Σε κάποιους ασθενείς μας, παρατηρείται έξαρση των ψυχολογικών τους συμπτωμάτων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Παράλληλα, ο κόσμος, γενικά, γίνεται πιο ψυχαναγκαστικός, για παράδειγμα με την καθαριότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε όρια μέσα στο σπίτι, να μην γινόμαστε χαοτικοί και να εξασφαλίζουμε την ηρεμία, όχι δίνοντας ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά, αλλά κίνητρα, για να παίξουν. Πρέπει να πετύχουμε την οριοθέτηση, για να μην λειτουργεί το σπίτι σαν φυλακή, αλλά αντίθετα ως ένας χώρος, που δημιουργεί όμορφες εικόνες και αναμνήσεις».

-Ποιό είναι το μήνυμα, που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο, ο οποίος αγωνιά για τον αντίκτυπο του φαινομένου;

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται. Απαιτείται ψυχραιμία. Η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, πράττει απολύτως ορθά, εμπνέει εμπιστοσύνη. Οι Έλληνες έχουν περάσει από δεκαετή κρίση, είναι ήδη προετοιμασμένοι, ξέρουν να αμύνονται. Θεωρώ πως δεν θα επηρεαστούν πάρα πολύ. Ανησυχούν, προβληματίζονται, αλλά είναι μαθημένοι στα δύσκολα».

2 σχόλια:

  1. Κάτσε κάνα δίμηνο στο σπίτι και θα σου πω εγώ αν δεν αρχίζεις να πετάς τα επιτραπέζια και τα βιβλία απ το παράθυρο...τίποτα μάγκες! Όποιος αντέξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα μάλλον αυτό εννοεί να γνωριστούμε με τον κωλοχαρακτήρα μας!!!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ