Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έχεις μοσχαράκι και μπόλικα κρεμμυδάκια στο σπίτι; Φτιάξε μοσχαράκι στιφάδο!

Επιμέλεια Μεταξάς Γιώργος
Στιφάδο γίνονται σχεδόν όλα τα κρέατα και ιδιαίτερα τα κυνήγια. Πολλοί το έχουν συνδέσει με τον λαγό αλλά γίνεται εξίσου νόστιμο και σε νηστίσιμες εκδοχές, με σουπιές, χταπόδι, καλαμάρι, κοχλιούς (σαλιγκάρια), καθώς και λαχανικά όπως μανιτάρια. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει μοσχαράκι στιφάδο, γλυκό σαν λουκουμάκι και με κρέας που λιώνει στο στόμα. Έχετε κρέας μοσχάρι και μπόλικα κρεμμυδάκια στο σπίτι; Ξεκινήστε!

Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά

• 1.200γρ. περίπου μοσχαράκι ( από ελιά ή χτένι), κομμένο σε κομμάτια
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια σε φέτες
• 1 κιλό κρεμμυδάκια (κοκκάρια)
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 3-4 κόκκους μπαχάρι
• 1 ξυλαράκι κανέλας
• λίγους κόκκους πιπέρι 
• λίγο τριμμένο γαρίφαλο
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
• 1 φλ. κόκκινοκρασί
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 1 κ. γ. πελτέ 
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με άφθονο νερό (που θα το σκεπάζει), και βράζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζουμε ενδιάμεσα και το στραγγίζουμε(αφού κρατήσουμε το ζωμό του).

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Βράζουμε λίγο νερό και περιχύνουμε με αυτό τα κοκκάρια. Τα αφήνουμε για λίγο, τα στραγγίζουμε και έτσι τα καθαρίζουμε με ευκολία (και χωρίς δάκρυα). Φυλάσσουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα στρογγυλά κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη) και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρουμε για 3-4΄ και σβήνουμε το φαγητό με το ξίδι και το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, αλατοπίπερο και λίγο από το ζωμό του κρέατος. Βράζουμε για περίπου 30΄μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει με μια ωραία δεμένη σάλτσα.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ