Επιμέλεια Μεταξάς Γιώργος
Η Βασιλόπιτα φτιάχνετε σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας και τις παραδόσεις της κάθε οικογένειας. Γλυκιά ή αλμυρή, στολισμένη ή απλή, τσουρέκι, καρυδόπιτα ή και παραδοσιακή πίτα με φύλλο, συμβολίζει την ευλογία και τη χαρά, ειδικά στον τυχερό που θα πετύχει το φλουρί. Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει μια από τις πιο αγαπημένες εκδοχές της Βασιλόπιτας, αυτή του αφράτου κέικ! Μυρωδάτη, φουσκωτή και νόστιμη! Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Η Βασιλόπιτα φτιάχνετε σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας και τις παραδόσεις της κάθε οικογένειας. Γλυκιά ή αλμυρή, στολισμένη ή απλή, τσουρέκι, καρυδόπιτα ή και παραδοσιακή πίτα με φύλλο, συμβολίζει την ευλογία και τη χαρά, ειδικά στον τυχερό που θα πετύχει το φλουρί. Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει μια από τις πιο αγαπημένες εκδοχές της Βασιλόπιτας, αυτή του αφράτου κέικ! Μυρωδάτη, φουσκωτή και νόστιμη! Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
• 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 400 γρ. ζάχαρη
• 5 αυγά
• 2 βανίλιες (κάψουλες)
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
• 1 κ.γ. κανέλα
• 80 γρ. κονιάκ
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 500 γρ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)
• 120 γρ. γάλα
• 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
• 1/2 κ.γ. σόδα
• 200 γρ, καρύδια σπασμένα ή χοντροκομμένα
• άχνη για πασπάλισμα
• προαιρετικά τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (έτσι ώστε να ξεφορμάρετε εύκολα). Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 (στον αέρα).
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, τα χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 4-5΄ μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο . Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα κροκάδια. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στον κάδο. Συμπληρώνουμε με το γάλα, το κονιάκ και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε και αυτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. (Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή η ζύμη μας). Τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε μέσα ένα κέρμα (που πριν έχουμε πλύνει καλά και το έχουμε τυλίξει με ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο). Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30 τουλάχιστον και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ντεκοράρουμε με ζαχαρωτά, γλάσσο…
Tips: Η βασιλόπιτα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Για να δούμε αν ψήθηκε, βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της, αν είναι στεγνό είναι έτοιμη. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, δε θα βάλουμε μπέικιν.
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, τα χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 4-5΄ μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο . Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα κροκάδια. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στον κάδο. Συμπληρώνουμε με το γάλα, το κονιάκ και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε και αυτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. (Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή η ζύμη μας). Τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε μέσα ένα κέρμα (που πριν έχουμε πλύνει καλά και το έχουμε τυλίξει με ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο). Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30 τουλάχιστον και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ντεκοράρουμε με ζαχαρωτά, γλάσσο…
Tips: Η βασιλόπιτα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Για να δούμε αν ψήθηκε, βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της, αν είναι στεγνό είναι έτοιμη. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, δε θα βάλουμε μπέικιν.
Καλή χρονιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.