Γράφει ο Γιώργος Μεταξάς
Κάποιος, έναν καιρό, έβαζε κι έβαζε συνεχώς λάδι στη φάβα του και την ανακάτευε, απορώντας που πήγαινε όλο εκείνο το λάδι. Τότε είπε τη φράση «κάποιον λάκκο έχει η φάβα». Η φάβα είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά και ένας από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες. Τρώγεται σκέτη ή ως
συνοδευτικό και ταιριάζει απόλυτα με ψάρια και θαλασσινά. Φάβα μπορούμε να βρούμε στην αγορά σε τρία χρώματα. Η κίτρινη είναι από λαθούρι, ενώ η κόκκινη και η πράσινη από μπιζέλια. Η πιο ξακουστή είναι αυτή της Σαντορίνης. Αυστηρή αναλογία φάβας-νερού δεν υπάρχει: αν η φάβα είναι ευκολόβραστη, ακολουθούμε την αναλογία 1:3, δηλαδή 1 φλιτζάνι φάβα - 3 φλιτζάνια νερό.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι χοντροκομμένο ( το καρότο προαιρετικά), τη φάβα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να σκεπάσει τη φάβα και την αφήνουμε να σιγοβράσει, για 45-50΄περίπου.
Συμπληρώνουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος, έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη με νερό. Όταν είναι έτοιμη τη σουρώνουμε, κρατάμε τα υγρά που έχουν μείνει και την πολτοποιούμε (με μπλέντερ), μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που κρατήσαμε και χτυπάμε, μέχρι να πάρει μια βελούδινη υφή.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια μας ( και τα 3 είδη) και τα σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με ελαιόλαδο, για 3-4΄. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το πετιμέζι. Σιγοβράζουμε για 10΄και τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι. Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.
Tips: το βράσιμο της φάβας ποικίλει από τη ‘δύναμη ‘ της φωτιάς μας και την ποικιλία της φάβας.
Υλικά:
250 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο τριμμένο ( προαιρετικά)
50 γρ. μανιτάρια PORTOBELLO
50 γρ. μανιτάρια λευκά
50 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
30 ml πετιμέζι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο
Κάποιος, έναν καιρό, έβαζε κι έβαζε συνεχώς λάδι στη φάβα του και την ανακάτευε, απορώντας που πήγαινε όλο εκείνο το λάδι. Τότε είπε τη φράση «κάποιον λάκκο έχει η φάβα». Η φάβα είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά και ένας από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες. Τρώγεται σκέτη ή ως
συνοδευτικό και ταιριάζει απόλυτα με ψάρια και θαλασσινά. Φάβα μπορούμε να βρούμε στην αγορά σε τρία χρώματα. Η κίτρινη είναι από λαθούρι, ενώ η κόκκινη και η πράσινη από μπιζέλια. Η πιο ξακουστή είναι αυτή της Σαντορίνης. Αυστηρή αναλογία φάβας-νερού δεν υπάρχει: αν η φάβα είναι ευκολόβραστη, ακολουθούμε την αναλογία 1:3, δηλαδή 1 φλιτζάνι φάβα - 3 φλιτζάνια νερό.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι χοντροκομμένο ( το καρότο προαιρετικά), τη φάβα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να σκεπάσει τη φάβα και την αφήνουμε να σιγοβράσει, για 45-50΄περίπου.
Συμπληρώνουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος, έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη με νερό. Όταν είναι έτοιμη τη σουρώνουμε, κρατάμε τα υγρά που έχουν μείνει και την πολτοποιούμε (με μπλέντερ), μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που κρατήσαμε και χτυπάμε, μέχρι να πάρει μια βελούδινη υφή.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια μας ( και τα 3 είδη) και τα σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με ελαιόλαδο, για 3-4΄. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το πετιμέζι. Σιγοβράζουμε για 10΄και τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι. Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.
Tips: το βράσιμο της φάβας ποικίλει από τη ‘δύναμη ‘ της φωτιάς μας και την ποικιλία της φάβας.
Υλικά:
250 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο τριμμένο ( προαιρετικά)
50 γρ. μανιτάρια PORTOBELLO
50 γρ. μανιτάρια λευκά
50 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
30 ml πετιμέζι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.